Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjd beredskap för oljeutsläpp

Publicerat lördag 15 april 2006 kl 13.34

Kapaciteten för att ta hand om stora oljeutsläpp i bland annat södra Sverige ska höjas kraftigt. Det eftersom trafiken med oljetankers till och från Östersjön har fördubblats på tio år och det är mycket mer än vad man räknat med att den skulle öka.

- Vi hade en prognos på en ökning med cirka 40 procent på en tio års period men vi har sett en fördubbling, säger Karl-Erik Kulander, ansvarig för kustkommunerna vid ett oljeutsläpp.

För att möta det ökande hotet om oljeutsläpp ökar nu räddningstjänsten, kommunerna och länstyrelserna längs kusten beredskapen. Bland annat ska kapaciteten för saneringsarbeten höjas. Idag klarar man utsläpp på 5 000 ton men i framtiden ska man klara av utsläpp på ända upp till 10 000 ton.

Kustbevakningen kommer att höja sin beredskap genom att köpa in tio nya fartyg, tre flygplan och utöka personalstyrkan. Och åtgärderna kommer främst att sättas in i södra Sverige.

- All trafik som exporterar rysk olja passerar södra Sverige och Ryssland har fördubblat sin oljeexport under 90-talet och sedan 2000 har man ökat exporten med ytterliggare 50 procent, säger Thomas Fagö, chef för kustbevakningens räddningstjänst.

Rent statistiskt är risken för att en olycka ska ske ganska liten men Thomas Fagö menar att det är viktigt att vara förberedd på att det kan inträffa.

- Den här typen av trafik finns här. Det händer incidenter flera gånger om året och det finns en potential för att en sådan här stor olycka ska kunna hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".