Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Malmöbors blod ska lösa gåtan om akrylamid

Publicerat onsdag 26 juni 2002 kl 12.43
För att kartlägga sambandet mellan akrylamidet i blodet och matvaror vill Professor Leif Hagmar i Lund, använda blodprover från det Kost- och cancerprojekt som han har drivit i Malmö sedan 1980-talet.
Foskningschefen på Livsmedelsverket, Leif busk, som i april i år gick ut med ett larm om att akrylamid i mat kan bidra till cancer, säger till Radio Malmöhus att han ser undersökningen som en viktig pusselbit i frågan om akrylamidets påverkan. - Vi behöver mer information om effekten av akrylamid på människan och jag hoppas att undersökningen kan visa att det finns ett samband mellan akrylamidet som vi möter det i kostenkäten och det som redan finns i blodet. I den stora cancerundersökningen som professor Leif Hagmar bedrivit sedan 80-talet bland Malmöbor, har runt 30.000 blodprover samlats. Personerna som har lämnat blodprov, har också fått redogöra för sina matvanor i enkätintervjuer. Blodproven har sparats i en blodbank vilket gör det möjligt att undersöka förekomsten av akrylamid i blodet med ett antal testpersoners matvanor. Men hur akrylamidhalten i blodet påverkar risken för cancer, räknar man inte med att kunna fastställa genom den här undersökningen, där ca 120 personer kommer att delta. - För att kunna ge rekommendationer till konsumenterna behövs mycket mer information, säger Leif Busk på Livsmedelsverket.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".