Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hormoner förklarar bröstcancertopp

Publicerat fredag 28 april 2006 kl 17.03

Socialstyrelsen vill genom sina nya riktlinjer för cancervård som presenterades nyligen, införa samma åldersgräns för mammografi i hela landet. I Skåne innebär det att mammografi erbjuds alla kvinnor från 40 års ålder istället för 45.

Samtidigt kommer nya siffror från centrala cancerregistret som visar på en kraftig ökning av antalet bröstcancerfall för dom kvinnor som fått hormonbehandling för besvär i samband med klimakteriet. I vissa åldergrupper har ökningen varit närmare 35 procent.

– Det är de kombinerade behandlingarna av progesteron som anses vara den stora riskfaktorn, säger Håkan Olsson, professor i onkologi vid universitetssjukhuset i Lund.

Från 1990-talet och fram till början av 2000 användes kombinationsbehandling med progesteron flitigt för att mildra besvär i samband med klimakteriet. Men sedan en rad studier pekat på riskerna med kombinationsbehandlingen har användningen minskat kraftigt.

– Om det är sant, förväntar vi oss att antalet nya cancerfall inom en ganska snar framtid minskar, eller i alla fall planar ut och inte fortsätter, säger Håkan Olsson.

Även om sambandet mellan ett ökat antal bröstcancerfall och behandling med hormonpreparat i samband med klimakteriet har påvisats i flera större studier blev Håkan Olsson överraskad av den kraftiga ökningen.

– Jag blev förbluffad även om vi tidigare har gjort riskfaktorstudier där vi har tittat på risken att använda hormonpreparat och att det på något vis ändå var förväntat, säger han.

Enligt Håkan Olsson behöver de kvinnor som har tagit eller tar hormonpreparat inte känna någon större oro.

– Vi har ett bra omhändertagande och en bra behandling för bröstcancer. Dessutom minskar risken kraftigt för de kvinnor som slutat ta preparatet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".