Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anstalt får kritik för hög medicinering

Publicerat fredag 9 juni 2006 kl 07.46

Fosieanstalten i Malmö var värst i landet förra året med att ge narkotikaklassad medicin till sina intagna. Trots att det här är emot kriminalvårdens riktlinjer, och trots att nära 80 procent av de intagna har missbruksproblem, så har de beroendeframkallande preparaten skrivits ut ändå.

– Vår tidigare läkare gjorde en annan bedömning än vad kriminalvårdens riktlinjer säger, berättar Birgitta Nilsson, kriminalvårdschef på Fosieastalten.

Läkaren arbetar inte längre på Fosieanstalten. Det handlar om bensodiazepiner, eller benso-preparat som är starkt lugnande men också beroendeframkallande. De används flitigt i missbruk, och det kanske mest kända preparatet är Rohypnol.

Fosieanstalten toppar listan i Kriminalvårdens läkemedelsstatistik från förra året, när det gäller benso-preparat, och det har man gjort i ett par år. Det beror delvis på att Fosie har särskilda platser för psykiskt sjuka, och det är nästan uteslutande där som de ångestdämpande preparaten skrivits ut av den förre läkaren.

Praxis är emellertid att inte skriva ut benso-preparat till missbrukare, men det har ändå skett i Fosie, där nära åtta av tio intagna har missbruksproblem sedan tidigare.

Rapporten riktar skarp kritik mot anstalten och kräver snabba åtgärder – åtgärder som redan är på god väg, enligt kriminalvårdschef Birgitta Nilsson. Den förre läkaren har fått gå, och nu är personalen är helt inriktad på att få ner användningen av de beroendeframkallande preparaten.

– Vi är nu nere i ungefär halva förbrukningen, och det har bara gått två månader, så vi tycker att vi är på god väg, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".