Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkpartiet i Lomma

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 09.50

Folkpartiet får Lomma att blomma

Vi värnar om kvaliteten
Hög kvalitet på äldrevård och skola, bra boendemiljö, gröna rum och ett positivt företagsklimat.

Det är många som flyttar till vår kommun. Vad som lockar är bland annat kvaliteten i skolan och omsorgen men också krav på ett bra utbud av fritidsaktiviteter, boende och miljö. Vi vill se en expansion där kvalitet och tanke hinner med. Lomma kommun ska växa och utvecklas utifrån ett helhetsperspektiv med fokus på kvalitet men med hänsyn till de ekonomiska ramarna.

Levande och grönt
Vi vill verka för fler idrottsanläggningar. Vi behöver ett sammanhängande grönt friluftsområde och plats för naturlig utevistelse med promenad- och löpslingor. Vi vill öka tillgången till spontanidrott, möten och skapande verksamhet.

Badvattnet
Målet måste vara god badvattenkvalitet året runt. Vi vill ta fram ett fullstädigt faktaunderlag om föroreningar och deras ursprung så att effektiva åtgärder kan sättas in.

Vad gäller Pilängsbadet, så borde detta drivas och förvaltas på entreprenad. Vi tror att driften effektiviseras och att kommuninvånarna får mer valuta för skattepengarna.

Ökad trafiksäkerhet
Vi vill införa fler 30-zoner, planera bort genomfartstrafik i Bjärred och, i stället för gupp, prova mer av modern informationsteknik i trafikstyrningen.

Fler arbetsplatser
Vi vill satsa aktivt på att skapa nya företag, gärna i tjänste- och servicesektorn, få fler kvinnliga företagare i kommunen och se till så att bredband med bra hastighet finns tillgängligt i alla bostadsområden.

Folkpartiet ser den lilla människan
För Folkpartiet är det en självklarhet att skolan ska präglas av hög kvalitet och arbetsglädje. Skolan ska vara trygg för både elever och anställda. Nolltolerans ska gälla mot våld, mobbning, sexuella trakasserier, rasism och droger. Det ska vara möjligt att flytta den som mobbar till annan skola. Folkpartiet vill också stärka lärarnas roll som pedagoger och genom att erbjuda dem goda karriärmöjligheter ska lärarna stimuleras.

Rätt att välja skola
Det är viktigt med en mångfald av förskolor och skolor med olika inriktning och profil. Folkpartiet vill ge föräldrarna fler valmöjligheter och rätt att påverka sitt val av skola.

Läsa-skriva-räkna-garanti
Alla barn ska kunna läsa, skriva och räkna efter lågstadiet. Skriftliga omdömen ska ges till alla elever vars föräldrar vill ha det. Betyg ska ges från årskurs sex. Betygstegen ska bli fler.

Förskola med kvalitet
Folkpartiet vill garantera en hög kvalitet inom barnomsorgen. Mål att uppnå ska införas i förskolan. Barnomsorgsplats ska garanteras inom tre månader. Max 15 barn i småbarnsgrupperna och 20 barn i grupperna för äldre barn. All personal ska ha god utbildning och lokalerna lämpliga för förskoleverksamhet.

Folkpartiet värnar om de äldre
Vi vill:

  • att Lomma kommun inför en omsorgsgaranti. Äldre och funktionshindrade ska på så vis garanteras rätten till utevistelse och till god och näringsriktig mat. I omsorgsgarantin vill vi även slå fast rätten till sociala aktiviteter och rätten att välja sitt boende.
  • att gruppboenden för avlastning av anhöriga byggs ut för att täcka behovet av avlastning och dagverksamhet.
  • satsa på kompetensutveckling och stöd till personalen.
  • förebygga sjukdom och skador genom samarbete mellan kommun, landsting och anhöriga.
  • påverka regionen att satsa mer på vårdcentralerna så att köerna blir kortare och servicen snabbare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".