Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kristdemokraterna i Lund

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 10.27

Valfrihet och mångfald inom barnomsorgen
Du som förälder bestämmer bäst vad ditt barn behöver. Därför vill vi ha ett rikt utbud av möjligheter inom barnomsorgen: det ska finnas både dagmammor, öppna förskolor och dagis. Vi vill också uppmuntra till mångfald i pedagogik. Och vi vill att man bara ska betala för den tid barn är på dagis. Dessutom vill vi ge föräldrar ytterligare 300 barndagar att ta ut efter föräldraledigheten. Det anser vi är att bemyndiga familjen!

Trygghet och valfrihet inom skolan
Vi vill ha en skola med arbetsro och låg ljudnivå, så att både elevernas inlärning och lärarnas arbetssituation förbättras. Vi vill skapa en skola fri från mobbning. Därför kräver vi att det ska finnas handlingsplaner mot detta på varje skola. Valfriheten är central i skolan också; därför vill vi att det ska finnas lika ekonomiska villkor för fristående som kommunalt drivna skolor.

Mångfald inom kultur och fritid
Alla kommuninvånare ska ha möjligheter att få en berikande fritid. De behöver erbjudas ett grundutbud av fritidssysselsättningar, både inom idrott och kultur. Såväl idrott som kulturutbud är viktigt för alla, i alla åldersgrupper. Vi vill särskilt att resurserna inom idrott ska fördelas jämnt mellan könen.

Värdig omsorg för alla
Äldreomsorgen ska utformas med människovärdet i centrum. Därför vill vi införa en Värdighetsgaranti för alla i särskilt boende. Denna ska bland annat garantera att det finns tillräckligt med personal för god omvårdnad; att man regelbundet ska kunna vistas ute; att man ska ha tillgång till en geriatriker; att man inte ska dö i ensamhet; att makar ska ha rätt att bo på samma särskilda boende etc. Låt oss tillsammans ge våra äldre värdigheten åter! Valfrihet i kommunen innebär att vi vill att de äldre ska kunna fritt välja utförare av hemtjänstinsatsen. Det ska finnas fler boendeformer med utökad service och fler särskilda boenden för demenssjuka respektive äldre med psykisk sjukdom. Kommunen ska också garantera plats på särskilt boende för alla över 85 år som har behov av hjälp dygnet runt. Det är värdig äldreomsorg.

En kommun med socialt ansvar
Vi vill arbeta för minskat alkohol– och drogmissbruk. Därför vill vi att Rådgivningsbyrån i narkotikafrågor ska få ansvaret för ett behandlingsprogram för tonåringar med missbruksproblem. Man ska också tillåta ett ökat inslag av ideella organisationer i missbrukarvården.

En kommun med ett aktivt näringsliv
Företagandet är viktigt för att skapa riktiga jobb och öka intäkterna för kommunen. Vi vill därför förbättra förutsättningarna för företagarna i kommunen. Därför skall det finnas ett näringslivsråd och en företagslots.

Det skall finnas mark reserverad för företag. Vi vill också att en tjänstegaranti införs, som ger tydligare spelregler för både kommun och företagare. En dialog mellan kommun och näringsliv ger förutsättningar för ett blomstrande näringsliv.

En kommun för alla
Lund ska vara en kommun för alla. Därför vill vi införa en tak-över-huvudet-garanti för alla hemlösa. Därför får inte heller ett funktionshinder bli ett handikapp. Kommunen måste utvärdera sin handlingsplan för tillgänglighet, delaktighet och jämlikhet. Vi vill ha en kommun där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".