Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaterna i Lund

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 10.30

Tre viktiga valfrågor för moderaterna i Lund är lägre kommunalskatt, valfrihet inom vård och skola samt fler jobb.

I Lund har vi idag en av Skånes högsta kommunalskatter. Detta innebär att många människor är beroende av bidrag trots att de har ett arbete, vilket medför att kontrollen över den egna tillvaron begränsas. För oss moderater är det därför ett övergripande mål att sänka kommunalskatten i Lund. Vi vill arbeta för att alla ska få behålla mer av sina inkomster och därmed makten över sin vardag.

Ett flertal fristående skolor har etablerats i Lund. Detta är positivt och ökar valfriheten för den enskilde eleven. Även den kommunala internationella skolan utgör ett exempel på viktiga tillskott till den utbildning Lunds kommun kan erbjuda sina invånare. Trots den positiva utvecklingen är fortfarande valfriheten för elever, föräldrar och skolpersonal mer begränsad än den borde vara. Möjlighet att välja skola ska garanteras genom att de pengar som avsätts i kommunen ska följer den enskilde eleven till den skola han/hon väljer genom ett så kallat skolpengssystem.

När man blir äldre ökar behovet av stöd och hjälp. Samhället måste kunna garantera en god omsorg och skapa trygghet för våra äldre. I Lunds kommun ska alla vara garanterade en god omsorg och kunna känna trygghet på ålderns höst. Det ska finnas möjlighet att välja den omsorgsform som passar de egna behoven och önskemålen bäst såväl inom hemvård som inom vårdboende. Det ska också vara möjligt att anställa anhöriga för att ge vård och omsorg.

Den som är i behov av hjälp eller stöd ska kunna bo kvar hemma så länge det är möjligt och så länge han eller hon vill. Det finns tyvärr idag inga realistiska alternativ för de äldre som har ett lättare vårdbehov men inte vill bo kvar hemma längre. Utöver mer sjukhemslika boenden behövs det därför också olika former av trygghetsboende. Dessa boende ska öka valfriheten samt ge en bra trygghet för den enskilde. För att åstadkomma fler boendeformer och öka valfriheten för de äldre är det viktigt att vara positiv till nya idéer och möjliggöra för olika initiativ, såväl enskilda som offentliga.

För att fler ska få arbete driver vi moderater en politik för fler och växande företag. Vi tror att minskat krångel och bättre villkor för företagande är ett steg i rätt riktning. Nya jobb skapas inte genom olika kommunala och statliga åtgärder. Nya jobb kommer till genom att företag väljer att etablera sig i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".