Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Centerpartiet i Lund

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 10.39

Lika standard i alla delar av Lund
Centerpartiet kräver lika standard på alla kommunala verksamheter i hela Lund. Som det är nu så missgynnas i vissa avseenden alla som bor utanför själva staden. Efter den planerade utbyggnaden av Dalby och Stångby så blir det nära en tredjedel av kommunens innevånare!

Fortfarande finns det brister i grundskolans resursfördelningssystem som missgynnar Östra Lundabygden. De värsta missförhållandena rättades till under den förra borgerliga mandatperioden efter starka påtryckningar från centerpartiet. Nu är det dags att definitivt jämna ut skillnaden. Vi vill ändra i zonindelningen för färdtjänsten så det blir samma avgifter i hela Lund. Som det är nu så blir det mycket dyrare för en resenär som skall åka mellan olika ytterområden än inom centralorten. Priset på bussbiljetterna är också orättvist. Stadsbussarna får 22 miljoner kronor av kommunalskattemedel för att hålla biljettpriserna nere medan de gula bussarna får ingenting. Antingen skall stadsbussarna trafikera hela kommunen eller så måste man hitta ett system för att utjämna skillnaderna.

Det skall kännas tryggt att bli äldre i Lund
Centerpartiet vill öka de äldres trygghet och självbestämmande genom flera åtgärder. Vi vill att den äldre arbetskraften behandlas bättre i kommunen och större insatser görs för att anställa äldre arbetslösa. Vi vill öka valfriheten i boendet för våra ”yngre äldre” genom att bygga seniorbostäder i de stadsdelar och byar i Lund som inte redan har sådana. Det får gärna bli med hyresrätt eller kooperativ hyresrätt så att kan ha råd att bo såhär.

Den som är missnöjd med den kommunala hemvården skall kunna välja en annan utförare till samma kostnad. Lika lätt skall det vara att gå tillbaka om så vill. Systemet hölls på att byggas ut under den förra borgerliga perioden men stoppades av det nya vänsterstyret av ideologiska skäl. Socialistiskt sinnade partier är emot valfrihet också på detta område utan man skall tacka och ta emot bara det som samhället erbjuder!

Den som får mat genom hemvården skall kunna välja mellan varma och kalla portioner om centerpartiet får bestämma. Vi ser det som en mycket viktig kvalitetsfråga för våra äldre som inte själva kan laga sin mat. Samtidigt kan det bli tid för en liten pratstund! Anhörigvården skall stödjas på alla sätt. Den har stor betydelse för våra gamlas välbefinnande och livskvalitet och sparar dessutom samhället stora vårdkostnader.

Satsningar på kultur och fritid
Centerpartiet står bakom den stora satsningen på ishall och evenemangscenter för handboll mm som planeras vid Klostergården. Utbyggnaden av Högevallsbadet har också vårt stöd men vi vill verkligen ha ett nytt inomhusbad i de östra kommundelarna, förslagsvis beläget i Dalby. Ett sådant bad kostar bortåt 20 miljoner kronor att uppföra och skall stå till skolelevers och allmänhetens förfogande. Planeringen kan börja redan i år om vi får bestämma!

Centerpartiet tackar bestämt nej till skrytprojektet Kulturhuvudstadsåret som kommer att kosta Lunds skattebetalare 75 – 100 miljoner kronor i dagens penningvärde. Däremot vill vi att biblioteksfilialer, dagcentraler och fritidsgårdar skall få rejält med pengar till egna kultursatsningar, precis som det var när vi hade kommundelsnämnder. Vi vill också ge ett årligt stöd till Norra Ugglarps bygdegård för att säkra tillgången på en samlingslokal utanför staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".