Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkpartiet i Malmö

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 11.52

Skola - kunskap, ordning och oberoende
Nästan var fjärde grundskoleelev i Malmö saknar idag gymnasiebehörighet. Vi tror att det finns två huvudanledningar till det. Dels tummar man idag rutinmässigt på kunskapskraven. Dels har stök, våld och oordning tillåtits att ta över i många skolor. Ordningsproblemen beror till stor del beror på att varken lärare eller elever vet vilka befogenheter de har. Det skapar en otrygghet och osäkerhet - för samtliga berörda.

Idag kommer resurserna också in först i slutet på grundskolan eller gymnasiet. Då är det ofta för sent. Barn med särskilda behov av undervisning i t. ex svenska språket identifieras inte alltid i tid, vilket framförallt drabbar dem som bor i socialt utsatta områden. Alla elever skall ha uppnått kunskapsmålen och kunna läsa skriva och räkna ordentligt när man lämnat grundskolan. Vi vill därför som ett första steg införa en läsa-skriva-räkna garanti.

Folkpartiet tror på olika typer av kontrollstationer; både för att hjälpa och för att motivera. Betyg skall därför sättas fr.o.m. årskurs 6, och skriftliga omdömen ska ges under hela skoltiden.

Skolan är dock inte bara en institution för kunskapsförmedling. Det är också en arbetsplats, och som alla arbetsplatser har den regler för uppförande och ömsesidig respekt. Reglerna saknar dock ofta uppbackning i form av sanktioner. Man har rutinmässigt sett mellan fingrarna med elevernas och skolpersonalens trygghet. Våld accepteras, skadegörelsen ökar explosionsartat. Här sviker man barnen. Det är alltid de elever som har det svårast som förlorar mest på oordning.

Överlag tror vi även att den politiska detaljstyrningen skadar skolan. Folkpartiet Liberalerna vill att kommunens skolor skall erbjudas att bli så kallade kommunala friskolor. Skolorna själva styr då sin verksamhet inom skollagens och läroplanens ramar, utan inblandning av kommunala styrdokument. I fortsättningen skall skolan främst svara inför elever och föräldrar.

Arbete - istället för bidrag
Den öppna arbetslösheten i Malmö har det senaste decenniet konstant legat högre än i övriga landet. Till detta kommer alla de som omfattas av arbetsmarknadspolitiska åtgärder, eller är sjukskrivna, eller är sjukpensionärer. Faktum är att endast 6 malmöbor av 10 i arbetsför ålder verkligen arbetar.  Vi vill förändra Malmö genom att skapa möjligheter till arbete istället för möjligheter till bidrag.

Folkpartiet liberalerna vill ändra kommunens arbetssätt. Alla långtidsarbetslösa som kan arbeta skall arbeta. Malmö kommun skall istället utfärda en jobbgaranti. Inom 5 arbetsdagar skall kommunen förmedla jobb eller praktik. Mottagaren får då en högre aktivitetsersättning istället för socialbidrag. Den som inte tar ett jobb som erbjuds och är arbetsför blir omedelbart av med sitt socialbidrag. Ett jobb är ett jobb, det finns inga jobb som man kan neka att ta om man har socialbidrag. Om man ändå gör det får man stå för sin egen försörjning.

Politiker skapar inga jobb- det gör företagen. Det måste bli lättare, billigare och mera lönsamt att starta eget. Bryt med arbetsförmedlingen och konkurrensutsätt de kommunala monopolen!

Trygghet - det första brottet måste bli det sista!
Malmö är Sveriges farligaste stad. Otryggheten når här rekordnivåer - framförallt i socialt utsatta områden. Folkpartiet tror att det är av särskild vikt att ungdomskriminaliteten bekämpas. Det första brottet måste bli det sista. Att inte stillatigande se en ny kriminell generation växa upp är den kanske viktigaste brottsförebyggande åtgärden för framtiden. Därför vill vi göra Malmö till en försökskommun för att införa ungdomsdomstolar. Vi tror också att fler poliser som verkar närmre lokalbefolkningen behövs. Dessutom vill vi införa s.k ”säkra stråk”, där extra kameraövervakning, larmtelefoner och patrullerande poliser finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".