Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges Pensionärers Intresseparti i Malmö

Publicerat onsdag 9 augusti 2006 kl 09.00

SPI vill att sjukvården, äldreomsorgen, sjukhemmen och tandvården förs över i kommunal regi.
Närsjukvården, som utgörs av primärvård förstärkt med vårdplatser och viss specialistkompetens, ska helt tas över av kommunerna. Den samordnas med äldreomsorgen samtidigt som kommunala sjukhemsplatser skapas. Detta ger möjligheter att få en fungerande vårdkedja. Rätt skött kan arrangemanget förnya geriatriken – vetenskapen om åldrandets sjukdomar –som i princip lagts ner av landstingen till stor nackdel för våra gamla. Flera sjukhemsplatser ger möjligheter till heltäckande vård i livets slutskede. Vi vill vidare att tandvård räknas som sjukvård och inordnas i socialförsäkringssystemet. Det finns ingen anledning att sjukdomar i munhålan, t.ex karies, undantas från sjukdomar i övriga delar av kroppen.

SPI vill att pensionerna ska värdesäkras och att de pengar som staten ”lånade” på 90-talet återbetalas.
Pensionsskulden, som uppkom på 90-talet genom manipulering av basbeloppet, ska nu återbetalas av staten. Det ska ske med medel som ”bankakuten” ställde till storbankernas förfogande under den stora räntekrisen. Grundavdraget ska höjas till ett basbelopp för att jämställa garantipensionen med äldreförsörjningsstöd. Samtidigt ger detta en lättnad för de lägsta inkomsttagarna.

SPI vill att sysselsättningen ska främjas genom att bidragstagare utför arbeten mot ersättning.
Sysselsättningen ska främjas genom att arbetsföra bidragstagare utför arbeten som annars inte skulle bli av – med bibehållet socialbidrag men med en tilläggsersättning, om än blygsam. Den som tackar nej blir av med hela sin ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".