Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kristdemokraterna i Malmö

Publicerat onsdag 9 augusti 2006 kl 09.12

Låt föräldrarna bestämma – Inför vårdnadsbidrag
Fungerande familjer är grunden för ett tryggt samhälle. Familjepolitiken är idag utformad som om alla var stöpta i samma form. Föräldrarna ska ha möjlighet att välja den barnomsorg som passar de egna barnen bäst. Trygga och fungerande familjer är den främsta brottsförebyggande faktorn för vår stad.

Vi vill Införa ett kommunalt vårdnadsbidrag som ger föräldrar som vill ha mer tid med barnen ekonomiska förutsättningar för detta. Detta ska vara Malmö kommuns skyldighet. Målsättningen för nivån på vårdnadsbidraget är i ett första steg 6.000kr/månad.

Vi vill se ett tak för barngruppernas storlek i förskolan. Maximalt 16 barn i varje grupp är ett riktmärke.

Kristdemokraterna vill Inrätta ett ”Familjens hus” där mödravård, barnhälsovård, socialtjänst och öppen förskola är samlokaliserade. Dessutom ska det finnas andra tjänster som kan vara föräldrarna till hjälp som t ex en supernannytjänst, hjälptjänst till föräldrar via telefon dygnet runt, familjeutbildningar, familjepedagoger, föräldraavlastning för ensamstående föräldrar mm. ”Familjens hus” ska vara ett samarbete mellan kommunen, regionen och frivilligorganisationerna. Målsättningen är att det ska finnas ett ”Familjens hus” i varje större bostadsområde och genom samlokalisering kan också rationaliseringsvinster uppnås.

Dessutom stärk dagbarnvårdarnas roll!

Ett Malmö där tryggheten även finns på gator och torg
Allt fler i Malmö tvingas stanna hemma under stora delar av dygnet på grund av upplevd otrygghet eller rädsla. Denna utveckling måste brytas. Kriminaliteten på gator och torg kan inte längre tolereras. Ökade polisiära resurser är en förutsättning för att komma till rätta med otryggheten. Malmö kommun måste också prioritera egna insatta väktarresurser för att öka tryggheten på gator och torg och i bostadsområdena. Även kameraövervakningen på kritiska platser i Malmö behöver utökas. Dessutom är det av yttersta vikt att stimulera och ta tillvara och uppmuntra frivilligorganisationernas engagemang i Malmö, som nattvandrare och trygghetsvärdar. Vi vill också verka för att Stärka civilkuraget genom instiftandet av ett årligt lokalt civilkuragepris i kommunen som uppmuntrar och uppmärksammar rådigt agerande.

För att komma tillrätta med problemen med kamphundar vill vi komplettera nuvarande koppeltvång för hundar med munkorg på kamphundar.

En skola för lärande, trygghet och tydliga värderingar
Skolan utgör en av de viktigaste grundstenarna i ett demokratiskt samhälle. I skolan ska kunskap, värderingar och normer förmedlas. Alla tre är lika viktiga för att resultatet av skolarbetet ska vara framgångsrikt. Ordning och reda skall råda. En gemensam värdegrund för elever, föräldrar och personal är en förutsättning för en trygg arbetsmiljö, fri från mobbning, vandalisering, osäkra skolgårdar och annan kränkande behandling.

Därför vill kristdemokraterna Att ett ”ansvarskontrakt” införs som preciserar elevens, föräldrarnas och lärarens ansvar för att eleven ska uppnå kunskapsmålen och utvecklas socialt. Ansvarskontraktet ska upprättas vid utvecklingssamtalen. Hemmet och skolan måste dra åt samma håll. Genom ansvarkontraktet får eleven dessutom stöd i att ta eget ansvar både för sitt arbete och sitt uppförande i skolan.

Tillförsäkra varje elev rätt till respekt och studiero. Nolltolerans mot mobbning och trakasserier ska upprätthållas i enlighet med lagen mot kränkande behandling. Tydliga regler för ordning och uppförande ska finnas liksom tydliga sanktioner om reglerna överträds. Nolltolerans ska råda mot grova könsord och annat kränkande språk.

Vi vill inrätta en utmärkelse för gott kamratskap på skolorna. Kamratskap och engagemang måste uppmuntras. Varje elev måste bli sedd och behandlad utifrån sina förutsättningar.

Fristående skolor ska garanteras villkor likvärdiga med de kommunala skolornas. Det skapar valfrihet för föräldrar och elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".