Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet i Skurup

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 13.06

”Sänka arbetslösheten framförallt bland ungdomar”
Debatten om arbetslösheten tar alltför sällan avstamp i det faktum att det finns många fler arbetssökande än tillgängliga jobb. Istället riktar man  uppmärksamheten på förklaringar, som även om de existerar, inte är generella. T ex ovilja att arbeta till förmån för bidrag, brist på rätt utbildning, obenägenhet att flytta eller pendla dit jobben finns och liknande, där den arbetslöse utses till syndabock. Vi har i en motion, som ännu inte behandlats i kommunfullmäktige, föreslagit att de tjänster, som inte fordrar längre utbildning, ska inför kommande pensioneringar prioriteras för ungdomar genom praktik, teori och jobbgaranti. Det är alltså inte fråga om praktik som åtgärd, vilket idag görs slentrianmässigt och alltför sällan leder till någon anställning. Vårt förslag skulle kunna införas i samtliga kommuner. Kostnaderna för detta bör finansieras med hjälp av AMS-pengar.

”Se till att kommunen i alla sammanhang, väljer miljövänligt och rättvisemärkt vid alla inköp”
Vi har sedan länge haft krav på att all mat som serveras i kommunen, så långt det är möjligt, ska vara ekologisk. Detta har hitintills inte genomförts. Brist på pengar och svårigheten att kunna köpa in stora partier av ekologiska livsmedel är några skäl som anges. Vi anser att kommunen genom sina samköp med andra kommuner i närområdet i första hand prioriterar låga kostnader och därmed omöjliggör inköp av ekologisk mat. Kanske kan vårt krav delvis genomföras genom  att kommunfullmäktige säger ja till ett förslag, framarbetat av en miljöarbetsgrupp, om att 25 % av alla livsmedel som köps in i kommunen, ska vara ekologiska år 2010. Ett beslut om att leasa 18 etanolbilar har tidigare tagits av en tjänstemannagrupp, vilket vi tycker är ett utmärkt initiativ.

”Utökad närdemokrati genom folkomröstningar och bättre tillgång till kommun-information”
År 2003 införde Skurups kommun, efter ett omfattande förarbete, en ny politisk organisation som bland annat syftar till att få ett större deltagande bland kommuninvånarna genom öppna sammanträden, rätten att ställa medborgarförslag, referensgrupper och paneldebatter och makten flyttad från fåtalet i kommunstyrelsen till de folkvalda politikerna i kommunfullmäktige. Tanken med den nya organisationen är även att försöka väcka ett större allmänt politiskt intresse för att värna om demokratin och säkra återväxten av politiker även i framtiden.

Av detta har i viss mån bara en del infriats, bland annat på grund av besparingar och avskaffande av den förtroendenämnd som var avsedd att arbeta nära medborgarna. Idag är mycket som refereras i lokaltidningarna om till exempel kommunens goda alternativt dåliga ekonomi (beroende på vilket parti som yttrar sig), säkert mycket förvirrande för många läsare. Genom  bättre information, större möjligheter att sätta sig in i frågor och rådgivande folkomröstningar kanske fler kommuninvånare skulle bli intresserade. Vi tycker att avsikten i den nya politiska organisationen, att stärka demokratin är oerhört viktig. För vad är alternativet till demokrati?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".