Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges Pensionärers Intresseparti i Staffanstorp

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 14.46

Vård och omsorg
Vård och omsorg har på senare tid i högre grad flyttats från särskilt boende till hemmen. Många äldre vill gärna stanna i hemmet så länge som det är möjligt, men SPI anser att det då är viktigt, att de får en omsorg som håller en hög standard och att anhörigvårdare måste ha tillgång till goda avlösningsmöjligheter.

Undernäring bland äldre har blivit ett problem och därför måste det finnas personal, som ofta kan vara närvarande och se till att de äldre får i sig tillräcklig näring och göra måltiden till en trevlig samvaro. Detta gäller både inom särskilt boende och för de som bor ensamma hemma.

SPI har lagt en motion om att de som är över 90 år skall, om de så önskar, ha möjlighet till särskilt boende utan behovsprövning. Den kommer inte att behandlas förrän efter valet.

SPI har också haft en motion om tjänster till låg kostnad för äldre, ibland kallad ”Fixar-Malte” och efter lång utredningstid har vi nu i Staffanstorp en till synes bra fungerande sådan verksamhet.

Trygghet
Många känner otrygghet i samhället idag. En orsak är att det inte syns några poliser ute på gator och torg. Riksdagen beslutade att det skulle finnas en polis per 1000 invånare, vilket skulle innebära 20 poliser i Staffanstorp. SPI kommer att arbeta för närpoliser som kan ses ute i samhället och att administrativt arbete skall utföras av civil personal.

SPI vill arbeta för ett renare Staffanstorp, ty nersmutsning ger också otrygghet. Vi önskar att skolklasser eller föreningar engageras att ta ansvar för olika områden som städpatruller, varvid bidrag utgår till klassresor mm.

Övervakningskameror stävjar sabotage och minskar risken för överfall. SPI ser gärna fler sådana där behov finnes.

Att inte ha snabb och enkel tillgång till en vårdcentral ger också otrygghet. SPI har i sitt handlingsprogram, att landstingen skall avvecklas och att närsjukvården skall överföras till kommunerna. Detta skulle ge oss möjlighet att uppfylla tillgänglighetskraven.

Kommunikationer
Det blir en katastrof för Hjärup om utbyggnaden till 4 spår skall ligga i markplan. SPI har sedan länge lagt en motion om att järnvägen måste grävas ner åtminstone 5 meter för att förhindra bullerstörningar och en barriär som delar Hjärup.

SPI är för spårbunden trafik, men Malmö-Dalby-Simrishamnbanan blir mycket dyr och störande om den går genom byn, där spåret ligger idag. Vi vill ha stationen vid Per-Nilsabyn och att spåren fortsätter söder om Staffansvallen längs väg 11. Då undviker man en massa mycket dyra planfria korsningar.

SPI anser att det snarast skall göras en utredning av störningarna längs väg 798 mellan Kyrkheddinge och Genarp. Trafiken har här ökat enormt under senaste åren och består till stor del av tung trafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".