Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialdemokraterna i Staffanstorp

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 14.49

En avgiftsfri förskola för alla
Vi skriver följande i vårt kommunalpolitiska handlingsprogram:

”Det är i första hand föräldrarna som ska ge barnet känslomässig, social och materiell trygghet. Förskolan är dock ett viktigt komplement och stöd för såväl föräldrar som barn och är nödvändig för att samhället ska fungera. De minsta barnen ska från förskolan få med sig en tro på sin egen förmåga och lust att lära. Förskolans och skolans uppgift är i första hand att ge barn och elever de individuella förutsättningar som behövs för ett meningsfullt och livslångt lärande. Därför ska förskolan och skolan vara tillgänglig och avgiftsfri för alla.”

Maxtaxan i förskolan var en svår reform att få igenom i Staffanstorps kommun. Vi var en av de sista kommunerna i landet som genomförde denna viktiga reform. Det var en av kristdemokraterna som i sista stund valde att rösta med socialdemokraterna.

En avgiftsfri förskola (inkl. fritidshem) skulle kosta 16,7 miljoner kronor att genomföra i vår kommun. Vi inser att detta inte går att genomföra på en gång, men vi vill under nästa mandatperiod utöver maxtaxan, ta ytterligare ett steg för att nå vårt mål om avgiftsfrihet.

Äventyrsbad i Staffanstorp och friluftsbad i Hjärup
Staffanstorps kommun är en kommun som har stora ambitioner vad gäller tillväxt. Inom en 10 - 15 års period kan kommunen komma att växa med uppemot 7 000 invånare från nuvarande ca 20 000 invånare.

Badet i Staffanstorp är en populär och attraktiv anläggning, som vi gärna skulle vilja utveckla till ett äventyrsbad utifrån de överläggningar som varit och som pågår mellan badet och det kommunala bostadsbolaget. Några kostnadsberäkningar har vi inte sett, men vi är beredda att göra en fördjupad studie av projektet.

Hjärup är en del av kommunen som enligt tillväxtprogrammet ska växa i invånarantal till det dubbla. En given ambition är då att kommundelen bland annat ska få en utvecklad vårdcentral och en rekreationsanläggning med bland annat konstgräsplaner och allmänna grönytor. Vi ser även ett friluftsbad i Hjärup som ett led i denna utveckling.

Trygga anställningsformer
Vi är mycket oroade över den stora mängd tim- och visstidsanställningar som vi har i vår kommun. Vidare ser vi gärna fler heltidstjänster i vården, dels för att främst kvinnorna ska ha rimliga löner och påföljande pension, dels att det måste till rimligare scheman för att de anställda ska kunna utföra ett arbete till rimliga villkor.

Vi ser gärna att ytterligare sommarjobb för ungdomar kommer till stånd.

Borgarnas vägran att teckna kollektivavtal och inrätta plusjobb inom Kommunals avtalsområde är allvarligt för många enskilda som gått arbetslösa mer än 2 år.

Personalpolitiken behöver ett rejält uppsving.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".