Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Centerpartiet i Svalöv

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 15.08

Trygghet
Trygghet är grunden för vår tillvaro och vårt välbefinnande.

Barnen i förskolan och skolan samt deras föräldrar ska känna sig nöjda och glada. Vi kan bidra till det med erbjudande om föräldrautbildning och diskussioner om en gemensam värdegrund. Vi ska ha välutbildad personal och gärna fler vuxna i både skolan och förskolan.

Det är viktigt med tidiga insatser för de barn/elever som har problem.

Det ska finnas moderna, bekväma lägenheter i alla kommundelarna. Man ska kunna bo kvar i sin omgivning även när man blir gammal. Vi vill också starta ett projekt med hushållsnära tjänster för att underlätta för dem som kan behöva hjälp i sin vardag. Det ska dock inte förväxlas med vårdinsatser. Behovet av att bo på särskilt boende ska tillgodoses. Ingen vårdtagare eller anhörig ska behöva känna oro på grund av att kommunen inte kan ordna plats. Vi vill också uppmuntra folkhälsoaktiviteter. Med en god hälsa följer också en ökad trygghet.    

Den fysiska miljön är också en del i tryggheten.

Vi vill öka trafiksäkerheten genom bl.a. nya sträckningar av väg 108 och väg 109, avkörningsfiler på väg 17 vid Billeberga och Teckomatorp samt fler gång- och cykelvägar.

Parkerna och gång- och cykelvägarna ska utformas så att invånarna vågar använda dem även under den mörka tiden.

Vi vill också ha en väl fungerande räddningstjänst i Kågeröd. 

Det behövs fler tillgängliga och synliga poliser dygnet runt i kommunen.

Företagsamhet
Svalövs kommun är en typisk småföretagarkommun. Vi vill stimulera företagandet genom att erbjuda bra kommunikationer i form av både vägar, järnvägar och bredband/telefoni. En bra kollektivtrafik underlättar vid rekrytering av anställda.

Fler jobb i kommunen kan också innebära kortare tider för barnen på förskolan och fritidshemmen. Vi vill erbjuda företagarutbildning både i grundskolan och på gymnasiet. Det ska vara lika naturligt att försörja sig som egen företagare som det är att vara anställd.

Med planlagda områden och en snabb bygglovshantering underlättar vi för företag som vill etablera sig i kommunen.

Förutsättningarna för lokalt producerad energi i form av biobränsle är synnerligen goda. En etablering av biogasproduktion är önskvärd liksom en utbyggnad av fjärrvärmenäten.

Vi välkomnar fler privata fastighetsförvaltare och ser positivt på mer entreprenörsskap och fler privata alternativ i den kommunala verksamheten.

Med detta följer att vi vill marknadsföra kommunen som en attraktiv företagskommun.

Föreningarna 
Den sociala ekonomin blir allt viktigare i samhället. Kombinationen av företagstänkande och omtanken om varandra är ett bra sätt att nå framgång. Mer samverkan mellan kommunen, föreningarna, byalagen och företagarna kan skapa nya intressanta lösningar.

Vi ser fram emot en ökad dialog för att kartlägga intresset och möjligheterna för föreningarna att utföra vissa ”kommunala uppdrag”. Ersättning ska självklart utgå för uppdragen. 

Det är viktigt att uppmuntra föreningarna genom både bra lokaler/anläggningar och ett ekonomiskt stöd som skapar en trygghet i verksamheten. Föreningsdrivna fritidsgårdar runt om i kommunen är ett bra exempel. Studieförbunden spelar en viktig roll när det gäller demokratiutvecklingen och bör också få ett ökat stöd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".