Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverigedemokraterna i Svalöv

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 15.13

Ungdomsfrågor
I Svalövs kommun är det väl sörjt vad gäller fritidsaktiviteter för de ungdomar som är intresserade av idrott. Vi har klubbar och föreningar som erbjuder fotboll, tennis, bordtennis, badminton, bowling mm. Kommunala bidrag gör det möjligt för alla ungdomar att delta i dessa verksamheter utan att betala höga avgifter.

För de ungdomar som inte är intresserade av idrott saknas emellertid intressanta och stimulerande fritidsaktiviteter. Det bör därför enligt vår mening skapas lokaler, där ungdomar kan träffas och umgås under ordnade former. Förutom en lämplig lokal krävs också personal, som har relevant utbildning, t ex fritidspedagoger. Utbildning är dock inte nog, det krävs personer med en djup känsla för ungdomar och deras livssituation. Vi anser att verksamheten i en sådan lokal till stor del skall styras av ungdomarna själva. Därigenom ges de tillfälle att under eget ansvar utveckla demokratiska arbetsformer.

Äldre och funktionshindrade
Den materiella standarden är i regel mycket hög på våra äldreboenden och även de gamla, som med viss hjälp kan bo kvar hemma, har oftast en hög standard. Personaltätheten är däremot så låg att det ofta saknas möjlighet att tillfredsställa de äldres behov. Så händer det t ex att äldre och funktionshindrade isoleras i sina lägenheter under långa perioder. Det torde inte vara svårt att föreställa sig hur deprimerande det är för en äldre, hjälplös människa att under flera månader sitta inspärrad i en egen lägenhet eller på ett äldreboende. Världens högsta materiella standard är då inte till mycken tröst. Naturligtvis drabbas många gamla i en sådan situation av svåra depressioner, och utskrivningen av mediciner ökar dramatiskt.

Vi Sverigedemokrater har i en motion krävt att våra äldre och även andra hjälpbehövande ges möjlighet att åtminstone två gånger i veckan få lämna sin bostad för en kort utevistelse, och det finns nu inskrivet i kvalitetsgarantierna att de skall garanteras en utevistelse per vecka. Vi tycker att detta är ett bra steg i rätt riktning, men det räcker inte.

Tryggheten på gator och torg
Även vår lilla kommun har drabbats av samma typ av kriminalitet som storstäderna. Väskryckningar, rån och överfall mot både ungdomar och äldre är en konsekvens av det utanförskap som blivit följden av den massinvandring som ägt rum under de senaste decennierna. Vi sverigedemokrater menar därför att kommunen skall säga upp avtalet med invandrarverket om att varje år ta emot 30 invandrare.

Alla krafter bör i stället inriktas på att förbättra integrationen och på att stimulera till återvandring, allt i enlighet med UNHCR – FN:s flyktingkommissariat, som förespråkar återvandring framför bidragsberoende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".