Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkpartiet i Svalöv

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 15.17

Skolan
Resultaten i kommunens skolor kan bli avsevärt bättre. Allt för många barn lämnar skolan i kommunen utan grundläggande kunskaper. Det förekommer allt för mycket bråk, trakasserier mobbing och skolk på kommunens skolor. Vi vuxna måste skapa arbetsro för våra barn. Detta är en arbetsmiljöfråga. Ett steg framåt vore åtgärder mot skolk med tex omedelbara meddelanden till föräldrar via telefon och SMS när deras barn inte är i skolan. Betyg från årskurs sex så att problem blir tydliga tidigt. Om problemen inte blir kända så riskerar barn att inte få den extra hjälp de har rätt till. En läsa-skriva-räkna garanti skall införas så att inga barn lämnar skolan med bristande kunskaper i grundläggande ämnen. Ordningsomdömen skall införas i terminsbetygen. Att hjälpa unga människor att få en känsla för struktur och vad som är rätt och fel är också en del av en lärares uppdrag.

Vården
Vården måste utvecklas både avseende vård av äldre och stöd till barnfamiljer i sin föräldraroll. Familjer skall enkelt kunna få hjälp i hemmet om man känner att man behöver stöd med att hitta rätt i gränsdragningar och sanktioner om något inte fungerar. En Nannypedagog i kommunen vore ett stort steg framåt. Det ät inte alltid det känns rätt att söka sådan hjälp via skolan eller de sociala funktionerna. En enkel insats tidigt kan göra att vi slipper dyra åtgärder senare.

För många äldre är ensamheten en del av tillvaron. Hemhjälpens personal är hårt pressad tidsmässigt och har inte tid att stanna allt för länge på varje plats. 5 min mer, i hemtjänsten, per vårdtagare och dag är ett steg mot minskad ensamhet och mindre stress. Om man inte klarar sig längre skall man inte behöva ta strid för en plats i särskilt boende. Alla inser att människor vill klara sig själv så länge som möjligt. Därför är det verkligen allvar när äldre ber om att få mer hjälp. Det måste bli ett slut på den slitsamma situationen som många anhöriga upplever med att inte få hjälp att vårda äldre anhöriga. Ingen skall behöva bo kvar hemma om man inte orkar längre.

En attraktiv kommun för boende
Kommunens styrka ligger i närheten till naturen, bra kommunikationer och bra miljöer för boende. Det måste bli ett slut på vanskötsel av gator, torg, vatten- och avloppsinstallationer, vanskötta fastigheter mm. Om vi skall bli den goda bostadsorten så måste kommunen också ha ett attraktivt yttre. Särskilt viktigt är detta i byarna utanför centralorten. Det är hit folk skall flytta från Köpenhamn, Malmö, Lund, Landskrona och Helsingborg. Det är här i Billeberga, Tågarp, Kågeröd, Teckomatorp och Röstånga som vi måste få offentliga miljöer som tilldrar sig intresse. Här finns tillväxtpotentialerna i kommunen. Varje ort har sina starka sidor som bör lyftas fram. Svalövs kommun har ett antal starka kort i leken. Men om man inte satsar rätt så förlorar man i alla fall.

Svalöv växer bättre med en borgerlig jordmån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".