Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Föryngringspartiet i Svedala

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 16.18

Föryngringspartiet är ett lokalt parti i Svedala. Med nästan 5 % av rösterna 2002 har vi idag två mandat i kommunfullmäktige. Valet 2002 hade partiet 20 personer på sin valsedel, men i år går vi till val på 48 namn på vår lista. Detta har resulterat i att vi idag är det partiet i Svedala som har flest namn på vår valsedel.

Föryngringspartiet går till val på tre huvudfrågor, dvs. Demokrati – skola – ungdomar

Demokrati

  • Föryngringspartiet vill se över och verka för rimliga politikerarvoden. Arvodena ska spegla kommunens ekonomi. Med det menar vi att när kommunen tvingas göra nedskärningar ska även arvodena sänkas. Detta för att även politikerna ska dra sitt strå till stacken.
  • Föryngringspartiet vill att alla kommunala handlingar och beslut som berör allmänheten ska skrivas på ett lättbegripligt språk.
  • Föryngringspartiet vill ge Svedala kommuns invånare möjligheten att ställa frågor till politikerna. Detta genom att det på kommunfullmäktiges dagordning läggs till en ”medborgarnas frågestund”.  
  • Föryngringspartiet vill ge medborgarna ökade möjligheter till demokrati. Öppna sammanträden för kommuninvånarna samt aktivt stödjande av brukarstyrelser.

Skola

  • Kommunen ska sträva efter att på varje avdelning ha ett barnantal som gör arbetsmiljön dräglig och ge barnen en bra miljö med goda pedagogiska förutsättningar. Detta kan se individuellt ut på olika avdelningar och bör därför ses över. Framförallt ska kommunen sträva efter att lokalerna ska vara i skick att utföra förskoleverksamhet enligt alla föreskrifter. Vid platsbrist blir det i nuläget ofta tillfälliga lösningar som inte alltid är bra för personal och barn. Man ska ha en god framförhållning och planering för att kunna göra permanenta lösningar.
  • Föryngringspartiet vill ge familjen verklig möjlighet att välja omsorg åt sina barn. Därför kommer Föryngringspartiet att verka för fler alternativ till den kommunala barnomsorgen.
  • Som maxtaxan är utformad idag är den inte rättvis eftersom barnfamiljerna endast betalar efter inkomst. Föryngringspartiet vill att kommunen både ser till antal timmar barnet är på dagis samt familjens inkomst när avgiften fastställs.

Ungdomar

  • Idag finns det få bostäder med hyror som passar ungdomar och familjer med svag ekonomi. Detta har resulterat i att många tvingas lämna kommunen, därför måste kommunen bygga små lägenheter med enkel standard för att på så sätt få ner hyrorna.
  • Föryngringspartiet ser fältgruppen som en viktig del av ungdomarnas fritid. Genom fältgruppen kan ungdomarna erbjudas en mer innehållsrik fritid. Det de kan erbjuda är en mer fysiskt aktiv fritid där de lär känna sig själv och ungdomar de annars inte lärt känna. Därför vill Föryngringspartiet utöka fältgruppen så att det på var högstadieskola finns en stationär fritidspedagog som kan samarbeta med fältgruppen. Genom detta kommer fältgruppen få en utökad och förbättrad kontakt med ungdomarna.
  • Föryngringspartiet vill att det ska finnas samlingslokaler för kommunens ungdomar i Svedala, Bara och Klågerup. Dessa samlingslokaler ska hållas öppna minst fem dagar i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".