Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverigers Pensionärers Intresseparti i Trelleborg

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 17.14

Äldrefrågor
Pensionerna måste höjas till rimlig nivå framför allt för de s k fattigpensionärerna som måste kunna bevara sin köpkraft. Samhällets resurser skall på ett bättre sätt användas till att skapa goda levnadsvillkor för alla, dock bör samhällets svagare grupper, bl a de äldre prioriteras. Omtanken om de äldre får inte enbart styras av ekonomin utantrygghet och människans behov och önskemål måste få bestämma.

Några av de förändringar som måste komma till stånd är:

  • Större möjlighet för de äldre att själva få vara delaktiga vid valet av boendeform.
  • Boendeformen måste anpassas efter de olika boendebehov som efterfrågas.
  • I boendet skall finnas tillgång till välutbildad personal samt läkare och sjuksköterskor.
  • Trygghetsbehovet hos ensamstående äldre måste beaktas och få större förståelse.
  • Samhällsservicen och medborgarkontakterna med denna måste vara tillgänglig för de äldre. T ex måste information ges också ges på annat sätt än över Internet eller med hänvisning till knapptryckningar i telefon.
  • Äldre med invandrarbakgrund måste få språklig hjälp och stöd att klara sig i samhället.
  • Kulturen bör få större plats inom äldreomsorgen. Projektet ”Kultur i vården” bör nå ut till flera.

Den kommunala samhällsplaneringen.
Pågående översiktplanering måste göras begriplig för medborgarna och struktureras upp så att gemene man har klart för sig vilken översiktsplan som för tillfället är aktuell. Pågatågens ändstation måste placeras i en KNUTPUNKT vid hamnen så att anknytning skapas till färjor, bussar och biltrafik.

Västra Infartens utbyggnad skall dras efter nuvarande sträckning för att i största möjliga omfattning undvika miljöproblem och ytterliggare förseningar som nya projektförslag innebär.

Bostäder skall inte placeras i anslutning till hamnen så att buller- och luftföroreningar uppstår när

hamnen behöver expandera. Bättre kontakter med näringslivet bör skapas vid samhällsplaneringen så att detta kan utvecklas efter sina förutsättningar.

Sjukvården
Ett minimikrav är att den s k vårdgarantin måste bli verklighet inte bara ett önskemål och en förhoppning.

Primärvården måste få bättre tillgänglighet – man måste kunna komma i kontakt med vårdpersonal både mycket snabbare och enklare.

Väntetiderna vid specialistvården, t ex operationer måste förkortas.

Att Trelleborgs lasarett får, liksom övriga mindre skånska sjukhus, tillbaka sin status som fullvärdigt sjukhus och bl a en tillgänglig och bredare akutvård även på icke kontorstid.

Att hospis och den palliativa vården ges de resurser och stöd som krävs för att möta behovet.

Diskussioner om s k svarta listor ”modell Östergötland ” där vissa sjukdomar inte skall behandlas, stoppas.

Man måste ta itu med byråkratin inom sjukvårdens ”huvudman” Region Skåne och omdisponera resurser från administration till aktiv sjukvård.

Vårdpersonalen måste få större inflytande på vården – politikerna mindre. På sikt läggs/tas huvudmannaskapet över sjukvården bort från Region/landsting. Kommunerna får hand om primärvården och staten specialistvården – sjukhusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".