Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkpartiet i Trelleborg

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 17.16

Miljö

 • Vi vill att kommunen tar upp en dialog med färjerederierna för att minska utsläppen från färjor vid kaj. Det kan handla om övergång till katalytisk rening eller eldrift vid kaj. Hamnbolaget/miljönämnden ska överväga möjligheterna att reglera hamnavgifterna efter utsläpp.
 • Enskilda avlopp förorenar fortfarande vattendragen och därmed Östersjön. Kommunen måste ha en realistisk plan för att dessa avlopp ska ha en godtagbar rening så fort som möjligt. Det kan göras via det kommunala avloppsnätet eller med enskilda lösningar.
 • Mycket föroreningar från lantbruket, hushållen, trafiken och annat förs ut till havet via dräningssystem och åar och bäckar. Framgångsrikt har man på många platser praktiserat att låta vattendragen dras i meandrar och/eller svämma över på ängar och andra ytor för att avge föroreningarna
 • Längs våra stränder samlas ständigt stora mängder alger och tång, som ruttnande sprider en numera välbekant och ökänd stank över staden och badstränder. De stora badstränderna rensas dock sommartid för stora kostnader årligen efter mycket tjat. Kommunen måste ta tag i problemet och utreda hur man kan stoppa ansamlingen av alger och tång och få rena stränder. Det första man märker när man kör in staden från väster är lukten. Det ska inte vara ett kännetecken för Trelleborg.
 • Kommunens fjärrvärmenät ska byggas ut för att minska utsläpp i luften. Där det är möjligt ska lokalt ekologiskt bränsle användas. Utanför fjärrvärmenätets räckvidd ska kommunen för egna byggnader investera i andra miljövänliga uppvärmningssystem för egna byggnader och stimulera boende till detta. Alternativen kan var jordvärme, solenergi m fl.
 • Snabb väg ut ur staden för trafiken från färjorna. Det gäller framförallt den tunga trafiken från färjorna som snabbt ska kunna lämna staden

Valfrihet istället för tvång.
Den stora förändringen ligger på frihetsplanet som gör att
kunderna/medborgarna själva ges möjlighet att välja det billigaste/bästa
alternativet istället för monopolens tvångslösningar.
Privata alternativ ger valfrihet.
Det skall inte vara antingen eller utan det skall finnas både och. Den som vill ha offentliga lösningar skall kunna välja att betala för detta och den som vill ha andra lösningar skall kunna välja sådana om det sen är kollektiv, föreningar eller företag.

Att låta offentliga dagis, sjukhem, äldreboende. hemtjänst mm konkurrera med privata ger effektiviseringar och därmed pengar över till att utveckla verksamheterna och ge fler trelleborgare arbete.

Låt de som kan driva företag ge trelleborgarna ett bättre liv.

Infrastruktur

 • Vi behöver en snabb utbyggnad av E6 med ringled runt staden
 • Pågatågstation vid Kontinentplan där nytt resandecentrum etableras med god tillgång på parkeringsplatser
 • Cykelväg Skegrie –Tommarp – Trelleborg och sammanhängande cykelväg Ö Grevie – Östra kommungränsen gynnar miljön, turismen och trelleborgarnas hälsa och ekonomi.
 • Snabb väg ut ur staden för biltrafiken från färjorna gynnar miljön och underlättar för .pendlarna
 • Väg 108 ska bli 2+1 väg till E65 i Svedala och på sikt motorväg

Arbete & företag

 • Fler jobb genom fri företagsamhet!
 • Slopa de kommunala monopolen så att du därmed kan välja den bästa arbetsplatsen och vem som levererar den bästa servicen. Låt de anställda och andra företagare driva verksamheterna och erbjuda valfrihet. Konkurrensen skapar ökad effektivitet - lägre priser – ökad efterfrågan – fler jobb.
 • Ge alla arbetslösa en chans! Låt alla arbetslösa bilda ett bemanningsföretag tillsammans med näringslivet och kommunen. Detta ger möjlighet till meningsfull praktik – lärlingsutbildning – provanställning.
 • Ersättningen från A-kassan gör större nytta som startbidrag till arbete än som ledighetsbidrag. 

Öka turistinkomsterna!
Miljoner turister passerar årligen Trelleborg. Dessa kan skapa mycket mer inkomster till kommuninvånarna om näringslivet i branschen får bestämma.

Ett näringslivsägt marknadsbolag utan politikerstyrning ger Trelleborgarna mer turistinkomster. Genom att bygga ut och marknadsföra permanenta attraktioner blir det intressant för besökarna att spendera tid & pengar i Trelleborg

Levande centrum!
Planera ett levande centrum i Trelleborg som skapar attraktivitet & trygghet för uteliv och boende. Pågatåg från centrum till Malmö/Köpenhamn samt parkeringsmöjligheter under tak ger en större puls i city som skapar ökad handel och uteliv. Attraktivt utbud av kultur ger upplevelse och fler besökare.

Minska de kommunala kostnaderna!
Genom att låta fria företagare konkurrera med de kommunala monopolen blir denna service både billigare och bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".