Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ystadpartiet

Publicerat fredag 11 augusti 2006 kl 15.17

Ystadspartiet är ett lokalt, från rikspartier och partipolitiska ideologier, helt fristående parti. Vår grundsyn är att sunt förnuft, personlig frihet och hänsyn till andra skall prägla de lokalpolitiska besluten och den kommunala verksamheten.

För att skapa och möta dagens samhälle säkerställa morgondagens krav försöker vi vara lyhörda för såväl våra företags som kommunalinvånarnas behov och önskemål.

Allt för att skapa en kommun där alla skall känna sig välkomna och involverade, positivt behandlade oberoende av skilda etniska och religiösa ursprung.

De frågor vi tror är mest intressanta för våra kommuninvånare och som måste lösas är följande:

Arbetsmarknaden och skapandet av fler arbetsplatser i vår kommun.
Ystad har drabbats av ett sort antal arbetsplatsnedläggelser under årens lopp den senaste är Sockerbruket i Köpingebro med allt vad det innebär. Ungdoms- liksom äldrearbetslösheten är stor och måste minskas.

Kommunen måste samordna sina resurser i detta arbete medverka till att underlätta för företag och etableringar. Den kommunal arbetsmarknads liksom kommunledningens näringslivsenhet måste förstärkas. Samordning/resurssatsning än mer mot service- och turismverksamheter, här kan skapas många nya arbetstillfällen. Öka den kommunala lobbyverksamheten för att locka globala verksamheter att etablera sig i Ystad. Nischutbildningar för ungdom, kurser med specialinriktning, körkort som skolämne torde öka våra ungdomars möjlighet till anställning.

Skapa nya boendeformer kombinerat med och service- och vårdbehov.
Främst kanske med inriktning mot en åldrande, vital äldregrupp men även mot ungdomsbehov. Vi ser att det finns brister i vården ofta kombinerat mot önskemål om alternativa former av service- och boendeformer/typer. Vi har även brist på platser i vårdboendeform.

Vi vet att många vill bo i en trygg miljö, detta kan skapas, valmöjligheterna kan öka, men kommunen och dess verksamheter måste medverka i skapandet. Vi vill arbeta för att kartlägga inte bara dagens behov utan även morgondagens. Vi vill fråga invånarna vad de vill och vilka krav de ställer. Underlaget kan ligga som grund för markexploateringar som sedan erbjudas intresserade företag som vill medverka i realiserandet. Nya bostadsformer, t.ex. servicehus med olika valmöjligheter, kollektiva boendeformer och den gamla typen av s.k. ålderdomshem tror vi är ett behov och då i hela kommunen inte bara i tätorten.. Här finns möjlighet att skapa såväl hyres- som bostadsrätts lägenheter/radhusboende m.m.

Bygga ut hamnen och lösa hamnfrågan med sitt ”Hamnuppror”.
Vi har en stor hamnverksamhet, en verksamhet som idag, enligt många, medför ett antal miljöproblem som är störande. Hamnen är, anser vi, en livsnerv i vår näringslivsverksamhet, för att staden skall kunna behålla och utveckla denna måste vi försöka i möjligaste mån lösa de olägenheter som en utbyggnad och utökning innebär.

Allt går att lösa . Det är en fråga om ekonomi för intressenterna (kommun, rederi, transportör och öv. företag). Fartygstrafikens miljöproblem med lukt/os vill vi försöka komma tillrätta med genom uppkoppling/elanslutning vid kaj. (Staten talar här om förslag till skattefri el). Båtkatalysatorer kan vi kräva om alla hamnar i Sverige går samman i detta krav liksom myndigheterna.

Trafikproblematiken blir lite svårare, en utökad lastbils och tågtrafik innebär ökad miljö-/vägbelastning.

Lite av utsläppen kommer att kunna åtgärdas genom tystare och bättre förbränningsteknik på framtida motorer. Hur vägnätet skall gå liksom var måste lösas (bullervallar, tunnel). Ja, allt tror vi går att lösa. Men utan hamnutbyggnad och bibehållande och utveckling av nuvarande linjer dör vår hamn och lite av vår stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".