Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkpartiet i Ystad

Publicerat fredag 11 augusti 2006 kl 15.19

Ystad har ett unikt läge vid havet som ger närhet till kontinenten och en stor turism. Frågan om hamnens utbyggnad är den enskilt mest avgörande frågan under nästa mandatperiod. Den miljökonsekvensutredning som skall göras får utvisa om en utbyggnad är möjlig. Folkpartiet tar först efter en sådan slutlig ställning. I underlaget för ställningstagande skall också finnas en ekonomisk utredning som utvisar att en utbyggnad inte är förenat med ett oacceptabelt risktagande.

Vi vill under mandatperioden återställa skatten till den nivå den hade förra valperiodens utgång. Det innebär 50 öres sänkning, där första steget tas redan 2007. Ett utökat kommunsamarbete och att utsätta verksamheten för konkurrens är några av de medel som skall användas för att kunna få både mer pengar till verksamheten som en skattesänkning.

Kultur och turism spelar en central roll i Ystad historia. Vi vill ta vara på detta genom att ge ökad tyngd åt denna profil genom att dessa områden leds av en gemensam politisk nämnd, Kultur- och Turistnämnd. Vi vill också öka anslagen till Teatern. I budgeten för 2007 har vi en särskild satsning på kultur och evenemang på 1 milj kr.

Äldreomsorgen ges i vår budget rejält utökade resurser. Utökad demensvård med nya vårdplatser för 3 miljoner kronor per år är ett inslag. Ett annat är att vi vill skapa ett boende som är ett mellanting mellan ”särskilt boende” och det egna hemmet, ett ”trygghetsboende”.. Ystad behöver ha ett trygghetsboende för dem som inte behöver bo på ”ett särskilt boende” men som ej heller orkar eller kan  bo i sin nuvarande bostad utan vill ha och känna tryggheten i en närhet till vård. Inom hemtjänsten skall finnas flera alternativ genom att vårdföretag i konkurrens med den befintliga hemtjänsten ges möjligheter att erbjuda sina tjänster.

I skolan vill vi införa en Läsa-räkna-skriva-garanti. Vi vill införa betyg från årskurs sex. Rätten till val av skola skall understrykas genom allas rätt till fri skolskjuts. Vi vill verka för en bättre arbetsmiljö i skolan. Det måste råda ordning och reda, ansvar och respekt för medmänniskor och för de lagar och normer som gäller. Kränkande språkbruk är oacceptabelt.

Folkpartiets gamla krav på 30 km/tim i innerstaden har äntligen förverkligats. Vi tidigarelägger utbyggnaden av cykelvägar till Kåseberga, från Svarte till kommungränsen och Hedeskoga – Sövestad. 

Vi avsätter ytterligare medel till att ta fram detaljplaner och andra planer för att kunna öka byggandet av bostäder. Bostadsbyggandet ökar även genom att vi i Nybrostrand på den plats socialdemokraterna vill ha campingplats vill bygga bostäder. Behov finns också av en campingplats men det finns möjligheter att lokalisera den på annan plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".