Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet i Ystad

Publicerat fredag 11 augusti 2006 kl 15.24

Bostadsbristen i Ystad:
Det behöver byggas fler hyresrätter i kommunen. Idag är väntetiden på en lägenhet mellan sex månader upp till två år, beroende på lägenhetens storlek. Detta anser vi är oacceptabelt. Det hämmar inflyttning och gör att folk tvekar till att söka arbete i kommunen. Bostadsbristen bland ungdomar är givetvis också stor, detta leder då till att man inte har möjlighet att skapa sig ett eget boende utan tvingas till ett boende hemma hos sina föräldrar.

Vi anser att det behöver byggas 400 till 500 nya hyresbostäder under kommande mandatperiod. En del av dessa bör lämpligen uppföras i mindre orter i kommunen.

Arbete:
Statistiken för kommunen visar att ca 1000 personer är arbetslösa i Ystad. Av dessa är drygt 650 öppet arbetslösa och resten i olika arbetsmarknadsåtgärder. 15% av de arbetslösa är mellan 18 och 24 år (Ams juni 2006).

Många anställda inom kommunen är deltids- eller timanställda. Detta skapar en otrygghet för individen när det gäller en jämn inkomst. En timanställning försvårar möjligheten att skaffa sig en bostad då majoriteten av hyresvärdarna kräver en fast anställning. Annat som för andra ses som en självklarhet exempelvis att ta ett banklån kräver en fast inkomst. Genom att sänka arbetstiden skapar man arbetstillfällen och minskar sjukskrivningar. Vänsterpartiet kämpar på nationell nivå för att minska arbetstiden till sex timmar för, först och främst, vårdbiträden och undersköterskor. Detta vill vi ta ner till en kommunal nivå.  Kompetensutveckling av personalen stärker den enskilt anställde och bidrar till att utveckla organisationen i fråga om kvalitet och kunskap.

Vänsterpartiet i Ystad kommer under kommande mandatperiod kämpa för:

  • att 6-timmars arbetsdag införs i kommunen.
  • att timanställningar görs om till fasta anställningar 
  • att kompetensutveckla personalen inom den offentliga sektorn

Jämställdhetsfrågan:
Löneskillnader mellan könen finns inom många olika arbetsplatser, inte minst inom vården. Dessa löneskillnader vill vi sudda ut. Vi anser inte att lönen skall baseras på vilket kön du är född med utan på vilka arbetsuppgifter du genomför. Det bör finnas en ”likalönsprincip” för den offentliga sektorn där lönen garanteras.

Vi vill införa pappagrupper i Ystads kommun. Detta är inget nytt påfund utan startade redan för 16 år sedan Upplands Väsby och har spridit sig till andra kommuner runt om i landet. Dessa uppkom då man ansåg att föräldrautbildningen var starkt riktad till mödrarna och fädernas roll åsidosattes. Syftet med dessa grupper är att få ett forum där män kan diskutera frågor som rör deras roll dels i familjen och dels i samhället. Vi vill se aktiva pappagrupper i Ystad.

Vänsterpartiet i Ystad anser även att stödet till kommunens kvinnojourer skall öka. Deras arbete är viktigt för kvinnor som lever under hot och våld. Vi anser att den kunskap som de ligger inne med skall spridas ut i samhället genom information och upplysning bland annat i skolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".