Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet i Ystad

Publicerat fredag 11 augusti 2006 kl 15.43

Utbyggnad av hamnen
I Ystad planeras för en utbyggnad av hamnen. Det handlar om en investering på flera hundra miljoner. I Trelleborg kostar en liknande utbyggnad 450 miljoner kronor. Vi i miljöpartiet vill ha en folkomröstning innan ett beslut som kommer att påverka kommunen i generationer framöver fattas.

Vi ställer oss frågorna:

  • Vad ska vi satsa på i Ystad? En stor industrihamn eller ett bra centralt boende med nära till centrum, havet och skogen?
  • Finns det regionalt eller nationellt andra lösningar som kan tillgodose transportbehovet med bättre lösningar med hänsyn till både ekonomi och miljö?
  • Hur kommer trafikströmmarna att se ut i framtiden?
  • Hur ser trafikmiljön ut på vägarna till och från Ystad?

När vi funderat över dessa frågor kommer vi fram till att vår vision av Ystad inte innehåller en utbyggnad av hamnen. Vi ser inte att färjetrafiken till Polen är så viktig att vi ska offra en så stor del av marken nära centrum. Det bästa lösningarna ur ett regionalt och nationellt perspektiv är att trafik från norra och mellansverige skeppas ut utanför Skåne. Och att centralisera all färjetrafik mellan Skåne och norra Tyskland/Polen till Trelleborg. Vägnätet kring Ystad skulle inte klara den belastning som en utbyggnad av hamnen skulle innebära.

Medborgarmakt
Demokrati handlar om medborgarnas inflytande över väsentliga beslut. Både individuella och gemensamma. Vi i mp anser att varje människa kan och vill ta ansvar för sitt liv.

Beslut om tex vilken skola och förskola våra barn ska gå ska fattas av barnet tillsammans med sina föräldrar. Därför värnar vi om det aktiva valet som det ser ut i Ystad med en bra katalog över alla skolor och förskolor. Vi ser även positivt på att fler fristående skolor startas i Ystad.

Stora beslut i kommunen anser vi ska fattas genom folkomröstning, t e x kommunsammanslagningar och stora investeringar som kan få långtgående konsekvenser för kommunen i framtiden t e x utbyggnaden av hamnen.

Vi vill se att kommunen provar nya sätt att brädda demokratin t e x genom olika former av rådslag (enklare omröstningar som inte kräver lika mycket administration som en folkomröstning).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".