Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre förskolekök efter nya EU-regler

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 06.11

Nästa år kommer många förskolebarn inte längre att få mat som är lagad på förskolan, eftersom köken måste anpassas efter de nya EU-reglerna. I Malmö till exempel kommer flertalet förskolor istället få färdiglagat mat utkörd. Det här uppskattas inte av alla.

– Man kommer att sakna lukten. När de steker lök luktar det ut på hela gården, och barnen undrar vad det blir för mat idag, säger Mirjam Björkstam och Carina Radenkovic som jobbar på Rönnens förskola i Malmö.

De nya EU-reglerna innebär till exempel att man måste ha ett speciellt rum för disken och ännu ett för att förvara osköljda grönsaker. Dessutom får ingen obehörig gå in i köket – inte ens om personalen vill hämta en kopp kaffe.

Av Malmös 85 förskolor så är det troligen bara åtta som kommer klara av att uppfylla de nya kraven. Istället kommer då antagligen färdiglagad mat köras ut till förskolorna.

Det har man testat tidigare, berättar Ulla Sandin som är rektor på bland annat Rönnens förskola i Malmö.

– En av nackdelarna var till exempel att salladen var blandad. Små barn tycker om att få maten serverad var för sig, säger hon.

Att få färdiglagad mat utkörd till förskolorna är inte heller särskilt populärt bland föräldrarna.

– Det känns viktigt för mig att maten lagas här, säger Elin Zohar, som har barn på Rönnens förskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".