Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kamp för danska flyktingförläggningar

Publicerat måndag 29 juli 2002 kl 10.54
Sedan förra året har antalet asylsökande i Danmark halverats. En av orsakerna är den nya danska regeringens hårdare syn på invandring, och dess samarbete med främlingsfientliga Dansk folkeparti. Nu vill man också stänga flera flyktingförläggningar runt om i landet, vilket bland annat får till följd att flyktingar kan skiljas från sina vänner när de måste flytta.
Men allt fler reaktioner på den nya politiken kommer nu runt om i landet. Danska Röda korset försöker påverka politikerna till att inte stänga flyktingförläggningar, och i Helsingör gick omkring hundra personer samman i en arbetsgrupp i våras när beskedet kom att förläggningen där skulle stängas. Medlemmarna har sen dess argumenterat med politiker och tjänstemän för att förläggningen i Helsingör skulle få vara kvar - åtminstone tills flyktingarna där fick sina ärenden prövade. Men gruppen ser inte ut att nå någon framgång. Redan har några av de 40 familjerna flyttat och resten väntar på besked. - Det är tråkigt att det inte blivit någon diskussion och att förläggningen ska stängas på ekonomiska grunder, säger Suzanne Schytt från organisationen Mennisker sammen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".