Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

JO kritisk mot räddningsnämnden

Publicerat onsdag 18 oktober 2006 kl 12.06

Justitieombudsmannen, JO, är mycket kritik mot räddningsnämnden i Helsingborg för att den kränkt dåvarande ekonomichefens grundlagsfästa yttrandefrihet genom att ge honom en skriftlig erinran sedan han berättat vad han tyckte om en omorganisation.

Hösten 2004 skulle räddningstjänsten omorganiseras. Det rörde sig om stora organisatoriska förändringar. Under det arbetet så skrev Mats Andersson som då var ekonomichef på räddningstjänsten ett internt brev till den övriga ledningen för förvaltningen.

Han berättade där att han var tveksam och kritisk till delar av det arbete som pågick för att ändra på organisationen. Någon dag efter det så kallades han till dåvarande brandchefen i Helsingborg, Eva-Maria Abrahamsson, som gav honom en skriftlig erinran för att han skrivit brevet. Brandchefen menade att han genom att skriva brevet hade varit illojal.

Det här var något som många reagerade på och menade var helt fel. Yttrandefrihetsexperter hävdade bestämt att det var att kränka ekonomichefens yttrandefrihet. Som offentligt anställd man rätt att säga vad man tycker om sin arbetspalts menade dom.

Men brandchefen tyckte att hon gjort rätt och fick stöd i sin åsikt från stadens personaldirektör och kommunchef.

En privatperson anmälde saken till justitieombudsmannen JO. Och nu har han yttrat sig i saken. Han konstaterar att offentliganställda har en stor frihet att yttra sig och en arbetsgivare får inte ingripa mot någon som använder sig av sina rättigheter även om arbetsgivaren inte delar åsikterna som den anställde uttrycker. Men det har den dåvarande ekonomichefens arbetsgivare gjort och det innebär att hans grundlagsfästa yttrandefrihet kränkts säger JO i sitt beslut och till det är JO mycket kritisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".