Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - juni 2007

Publicerat onsdag 27 juni 2007 kl 14.50
1 av 7
Krister Henriksson som Doktor Glas (Foto: Mats Bäcker)
2 av 7
Gerhard Hoberstorfer och Yasmine Garbi i Du är alltså svensk (Foto: Mattias Ahlm/SR)
3 av 7
Ingmar Bergman, Tora Teje och Gunnar Björnstrand under inspelningen av Farmor och vår herre (Foto: SVT Bild)
4 av 7
Ulf Palme och Inga Tidblad som Jean och Julie. (SVT Bild)
5 av 7
Matthias Thorbjörnsson, Karin Lithman samt Johannes Wanselow (Foto: Sten Lundström)
6 av 7
Anneli Martini och Leif Andrée under inspelningen av En döds memoarer. (Foto: Magnus Lindman)
7 av 7
Mannen som var Torsdag (Foto: Micke Grönberg/SR)

För första gången på riktigt, riktigt länge kommer Radioteatern att direktsända en föreställning! Den 8 juni kan vi höra Krister Henrikssons bejublade gestaltning av Doktor Glas. Direkt. Från Vasateatern. Till dig. I din RADIO!

Fredag 1 juni 19.03
En döds memoarer

Del 3 av 3: I denna otäcka, spöklika och gripande släkthistoria följer vi Jan Arnberg från uppväxten i den mellansvenska småstaden till dekadensen i förkrigstidens Hamburg. En ”dödsgärning” i det förflutna överskuggar släkten Arnberg. Den leder till personliga och affärsmässiga katastrofer, till misär och död. Bergmans kanske mest mångbottnade roman är befolkad av en uppsjö egendomliga karaktärer i gränslandet mellan dröm och verklighet, som i Jonas Cornells dramatisering gestaltas av ett trettiotal skådespelare.
(Från 2004. Repris 3/6 20.03, 9-10/6 00.05)

Efter föreställningen: Den tudelade romanen. Magnus Florin om En döds memoarer.


Lördag 2 juni 13.30
S:t Laurentii tårar

Del 2 av 4: Den unge journalisten Henrik Wicklund har just flyttat till Lund, med sin fästmö Josefin, när en rysk kvinnlig forskare brutalt mördas i Domkyrkan. Ryskan efterlämnar en rapport, utarbetad av den svenska militära underrättelsetjänsten, som behandlar en explosion över Lommabukten 1973. När Henrik kontaktar underrättelsetjänsten förnekar man dock all vetskap om explosionen. Han misslyckas också, när han tillsammans med Tobias, en kamrat från Journalisthögskolan, försöker få fram ytterligare information om explosionen. Han träffar dock det enda vittnet, den psykiskt sjuka Lotta Olsson, men hon förmår ingenting berätta, och några timmar senare blir också hon mördad.
(Från SR Malmö. Repris 4/6 19.03, 10-11/6 01.00)


DIREKTSÄNDNING FRÅN VASATEATERN I STOCKHOLM!
Fredag 8 juni 19.03
Doktor Glas
av Hjalmar Söderberg i bearbetning av Allan Edwall.
Med: Krister Henriksson.
Regi: Peder Bjurman och Krister Henriksson.
Doktor Glas förälskar sig i en av sina patienter, den unga Helga. Hon är olyckligt gift med den motbjudande pastor Gregorius, och ber Glas att hjälpa henne. Till slut ser han bara en lösning. Men har man rätt att döda en människa för att rädda en annan? ”Liv, jag förstår dig icke, Det har så småningom gått upp för mig att det inte är meningen att man skall förstå livet. Första budet: du skall icke förstår för mycket! Men har man förstått det, så har man redan förstått för mycket.”

Efter föreställningen: Henrietta Hultén är vår guide i kulisserna och i publikvimlet.

(OBS! Denna direktsändning repriseras inte.)


Lördag 9 juni 13.30
S:t Laurentii tårar

Del 3 av 4: Den unge journalisten Henrik Wicklund har just flyttat till Lund med sin fästmö Josefin, när en rysk kvinnlig forskare mördas i Lunds Domkyrka. Ryskan efterlämnar en
rapport, skriven av den svenska militära underrättelsetjänsten, om en explosion i Lommabukten 1973. Henrik söker upp det enda vittnet till explosionen, den
psykiskt sjuka Lotta Olsson, men hon förmår inte berätta något. Några timmar efter Henriks besök blir Lotta Olsson brutalt dödad. Henriks fästmö Josefin blir överfallen i parets hem, en händelse som påverkar henne djupt. I samband med överfallet, försvinner bandet som innehåller Henriks intervju med Lotta Olsson. Henrik kontaktas av en pensionerad vetenskapsman, Gunnar Sibedahl-Jensen, som berättar att explosionen -73 berodde på en UFO-landning, och att
underrättelsetjänsten gömmer en rymdvarelse i Barsebäcks kärnkraftverk. Henrik tror honom inte, men strax efter deras möte blir även Gunnar Sibedahl-Jensen mördad.
(Från SR Malmö. Repris 11/619.03, 17-18/6 01.00)


Söndag 10 juni 20.03
Farmor och vår herre
av Hjalmar Bergman.
Med: Tora Teje, Henrik Schildt, Renée Björling, Håkan Westergren, Sif Ruud, Olof Sandborg, Gösta Gustafsson, Gunnar Björnstrand.
Regi: Ingmar Bergman.

Hjalmar Bergmans populära Farmor och vår Herre i en föreställning från 1956 samlar en rad folkkära skådespelare kring Tora Tejes krutgumma, som inte ens är rädd för att går till rätta med Gud Fader själv i en aftonbön, som mer liknar ett familjegräl bland titaner. Och självklart Ingmar Bergmans lysande regi av denna komedi.
(Från 1957. Repris 16-17/6 00.05)


Premiär!
Fredag 15 juni 19.03
Du är alltså svensk
av Lena Andersson.
Med bl a: Yasmine Garbi, Gerhard Hoberstorfer, Eva Engström, Ingvar Kjellson, Emil Almén, Magnus Eriksson, Ulf Drakenberg, Jasenko Selimovic, Maria Sundbom m fl.
Inspicient: Sven Philip. Ljud: Frida Englund.
Dramatisering och regi av Magnus Berg.
Radioteatern presenterar en rykande integrationsfars som bygger på romanen med samma namn av Lena Andersson, som med sina romaner och sommarprogram slagit igenom stort med sina svidande vidräkningar med den svenska förträffligheten.
Fatima är invandrad berber som trots sina meriter som sockerbagare har svårt att hitta sin plats i Sverige efter myndigheternas kvävande omsorger. Av en lycklig (eller olycklig?) slump slungas hon rakt in i politikens absoluta maktcentrum. Hennes relation till Statsministern utvecklas snart i en riktning som ingen av dem vågat föreställa sig… (Repris 24 juni 20.03, 30 juni - 1 juli 00.05)

Efter föreställningen: Magnus Berg har träffat Lena Andersson på Rosenbad för ett samtal.


S:t Laurentii tårar

del 4 av 4: Den unge journalisten Henrik Wicklund, har flyttat till Lund med fästmön Josefin som blivit gravid. Men den lyckliga situationen överskuggas av tre brutala mord. Henrik och hans kamrat Tobias, upptäcker att morden har samband med en explosion över Lomma 1973, och att den i sin tur har  samband med en UFO-landning. Henrik och Tobias tar sig in på Barsebäcks kärnkraftverk, och där bekräftas det dom misstänkt: att den svenska militära underrättelsetjänsten gömmer ett rymdväsen, och att man bedriver forskning kring utomjordisk DNA- teknologi. Henrik vill avslöja verksamheten, men hans redaktionschef Wendelberg, förhindrar all
publicering. Henrik beordras istället att börja arbeta i Växjö, och förbjuds att vidare granska fallet. Men dagen innan avresan till Växjö, får Henrik ett telefonsamtal, om ännu ett mord i Barsebäcks hamn.
(Från SR Malmö. Repris 18/6 19.03, 24-25/6 01.00)


Midsommarafton 19.03
Fröken Julie
av August Strindberg.
Med: Inga Tidblad, Ulf Palme, Märta Dorff.
Regi: Alf Sjöberg.
Fröken Julie är en av de mest spelade Strindbergsdramerna i världen. Det naturalistiska sorgespelet om den unga adliga fröken Julie och betjänten Jean och händelserna i ett kök under en midsommarnatt. Pjäsen hade sin urpremiär i Köpenhamn 1889 med Siri von Essen i huvudrollen. I Sverige hade dramat premiär på Folkteatern 1906.

Före föreställningen: En kort introduktion av Magnus Florin.
(Från 1957. Repris 24/6 20.03, 30 juni-1 juli 00.05)


Premiär!
Lördag 23 juni 14.30
Mannen som var Torsdag, del 1 av 3
av G K Chesterton.
Dramatisering och översättning: Magnus Lindman.
Med: Niklas Björling-Rygert, Gerhard Hoberstorfer, Lars-Göran Persson, Stig Tysklind, Andreas Rothlin Svensson, Richard Asker, Jan Tiselius, Johan H:son Kjellgren, Bernard Cauchard.
Musik: Erik Petersén
Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient: Roger Olson.
Regi: Åsa Melldahl.
 Paradoxen och humorn är närvarande i allt Chesterton skrev. Mannen som var Torsdag skrevs 1908, i en värld som alltmer skakades av revolutioner, attentat och de politiska lösningarnas sammanbrott. Chestertons kommentar blev en roman där han leker med sina käpphästar politik, religion, filosofi. Här är allt statt i upplösning. Genom att ge romanen undertiteln ”en mardröm” upphäver han på ett subtilt sätt både tidens och rummets lagar. Årstider växlar, miljöer byts i rasande fart, och som läsare är det svårt att veta om boken skildrar två dygn eller två år. Här förs också en moralisk diskussion huruvida ändamålet helgar medlen, något som är aktuellt i alla tider då terrorismbegreppet står på agendan.
(Repris 25/6 19.03, 1-2/7 01.20)


Fredag 29 juni 19.03
Midsommardröm i fattighuset
av Pär Lagerkvist.
Med: Hilding Gavle, Nils Hultgren, Erik Hell, Hugo Björne, Aurore Palmgren, Anna Lindahl, Maj-Britt Nilsson.
Musik: Lille Bror Söderlundh.
Regi: Lars Madsén.
Gubbarna i fattighuset gör gemensam sak mot livet, de vill åtminstone hålla ihop om att livet ingenting är värt att ha. Var och en av dem känner sig besviken på sitt liv och så försöker de repa mod genom att bespotta varandras förflutna. Men Blind-Jonas, den tokstollen, har fräckheten att känna doften från en poppel någonstans.
(Från 1951. Repris 1/7 20.03, 7-8/7 00.05)


Lördag 30 juni 14.30
Mannen som var Torsdag
av G K Chesterton.
Del 2 av 3.
(Repris 2/7 19.03, 8-9/7 01.20)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".