Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - oktober 2007

Publicerat torsdag 13 september 2007 kl 12.42
1 av 6
Henning Mankell, Gunnel Lindblom och Erland Josephson under inspelningen av Möte om eftermiddagen. (Foto: Mattias Ahlm, SR)
2 av 6
Inga Tidblad spelar i Kranes konditori (Foto: Jarl Ekenryd/SVT Bild)
3 av 6
Eva Röse. (Foto: Erik Amkoff)
4 av 6
Özz Nûjen, Manuel Cubas och Rodrigo Pencheff. (Foto: Frida Englund)
5 av 6
Cora Sandel (Foto: Sören Hoffman, SVT Bild)
6 av 6
Röster i Radio nr 9 1953.

Fredag 5 oktober 19.03
Bergsprängaren och hans dotter Eivor
av Lars Forssell.
Med: Fredrik Ohlsson, Eva Röse, Kalle Westerdahl, Anita Wall.
Musik: Bebbe Risenfors.
Regi: Thorsten Flinck.
”Om far bara kunde få ett hederligt arbete! Han tjänar ju knappt till pilsnern han dricker på all ved han hugger åt er där i gathuset, ni som är så kärlekslösa… och själviska… och hemska… om det är som Hans säger… Det är sant för ni betalar ju bara med några kopparslanter. Hur tror Hans det känns att stå i mjölkbutiken och inte få kredit? En enda klänning har jag, den här, och nu ska jag gå fram snart, var ska jag få pengar till den vita klänningen? Och strumporna? Och skorna? Jag får stå där som en tattarunge. Fan!”
(Repris 7/10 20.03, 13-14/10 00.11)


Premiär!
Lördag 6 oktober 13.30
Mellan detta andetag och dig
av Naomi Wallace.
Med: Fares Fares, Frida Röhl och Niklas Falk.
Övers. regi: Magnus Berg.
Den amerikanska dramatikern Naomi Wallaces pjäser har på kort tid blivit stort uppmärksammade för deras säregna blandning av politiskt sprängstoff och poesi. ”Mellan detta andetag och dig” handlar om konflikten mellan Israel och Palestina. En arabisk man, vars son blivit mördad av israelisk militär, söker upp en judisk kvinna som arbetar på ett sjukhus i Israel. Kvinnan har nyligen genomgått en lungtransplantation. Men det är någonting hon inte vet om de lungor som nu ger henne liv. 
(Repris 8/10 19.03, 14-15/10 01.00)


Premiär! 
Fredag 12 oktober 19.03
Möte om eftermiddagen
En pjäs skriven direkt för Erland Josephson och Gunnel Lindblom av Henning Mankell.
Ljud: Lena Samuelsson.
Regi: Anders Carlberg.
Henning Mankell är tillbaka som radiodramatiker. Den nya pjäsen är inget kriminaldrama och den utspelas inte i Afrika. Den ställer inga politiska frågor. På många sätt är det en ny författare vi möter i ett kammarspel som är lika utmanande i sin enkelhet som  i sin närgångna människoskildring.
En gammal kvinna har sökt upp en man som vi efter hand förstår att hon levt tillsammans med en gång i tiden. De har inte setts på över tjugo år. Hon har ett ärende, hon vill honom något, men vad?
Henning Mankells pjäs kunde ha varit en vemodig betraktelse vid dagens slut, i stället har den blivit en frän uppgörelse mellan två människor som varken kan leva med eller utan varandra. Alla argument är tillåtna, hur låga de än är. Ändå tycks en försoning vara möjlig.
(Repris: 14/10 20.03, 20-21/10 00.11)


Lördag 13 oktober 13.30
Min jävla skugga
av Manuel Cubas.
Med: Rodrigo Pencheff, Özz Nûjen, René Ortiz, Magnus Blomqvist, Ingela Olsson, Anna Blomberg, Gabriel Castro, Johan Bäckström.
(Original)musik: Tito Pencheff.
Regi: Manuel Cubas.

Det kretsar kring framtiden. Det är hela tiden ”sen”: När man fått sitt skivkontrakt och pengarna börjat rulla in ska man köpa en fet BMW. När man är trettio ska man ha familj. Men var är här och nu, och vad ska man göra medan man väntar? Raul fyller år och hans kompis Anis tycker att ett bra sätt att fira det på är att röka på fett, fixa fest, käka tårta, tjåla en bil och dra in till sta’n... Raul lever ensam med sin pappa. ”Är man en pappa måste man ta hand om sin son...” Pappa Fransisco gratulerade inte sin son på födelsedagen, kom han ens ihåg? Fransisco väntar också på något. På att Raul ska fixa mat, och hjälpa honom att få sina egna pengar...
(Från 2000. Repris 15/10 19.03, 20-21/10 01.00)


Fredag 19 oktober 19.03
Kranes konditori
av Cora Sandels.
Dramatisering: Helge Krog.
Övers: Herbert Grevenius.
Med: Margaretha Krook, Inga Tidblad, Erik Hell, Holger Löwenadler, Tord Stål, Mimi Pollack, Georg Årlin, Anita Björk, Lena Söderblom.
Regi: Börje Mellvig.
Kranes konditori är ”ett drama om ett uppbrott med förhinder. Sömmerskan Katinka Stordal, fattig, vacker, ännu inte förkvävd av småstadens snåla och ”anständiga” konventioner, förmår inte fullfölja sitt försök till utbrytning från en miljö och ett yrke som hon inte kan försona sig med. Vildfågelvingarna klipps av henne, resignerad och kuvad tvingas hon återvända till vardagstillvarons långsamt dödande fängelse. Och ur småstadens heterliga bröst stiger en lättnadens suck...” Hämtat ur Matts Ryings text i Röster i Radio nr 31, 1960.
(Föreställningen sänds i en kortad version från 1960. Repris 21/10 20.03, 27-28/10 00.11)


Lördag 20 oktober 13.30
Radioteatern samtid: Vad är en våldtäkt?
I rollerna bl a: Liv Mjönes, Erik Johansson, Erik Bolin, Yrsa Sturesdotter, Margareta Stone.
Ljud: Gardar Hansen.
Manus och regi: Ludvig Josephson.
Tuva, Nils och Jesper var kompisar. De brukade träffas i stadens uteliv och hade känt varandra ganska länge. Men efter den här särskilda kvällen vändes livet upp och ner för alla tre. Tyvärr har livet vänts upp och ner för fler unga människor än dessa tre…

Pjäsen Vad är en våldtäkt? är en fiktiv berättelse som baseras på flera uppmärksammade fall som framkallat debatt, på många olika platser. Alla namn och känsliga uppgifter är naturligtvis utbytta eller borttagna. Vi vill varna för att föreställningen innehåller starka beskrivningar av sexuellt våld och inte är lämplig för barn eller känsliga lyssnare.
(Repris 22/10 20.03, 28-29/10 01.00)


Fredag 26 oktober 19.03
Radioteatern klassiker: Ljuva ungdomstid
av Eugene O’Neill.
Övers. Elsa af Trolle.
Radiobearb: Stig Torsslow.
I rollerna: Olof Winnerstrand, Elsa Carlsson, Hans Lindgren, Per Oscarsson, Erna Groth, Göran Lundqvist, Gunnar Björnstrand, Renée Björling, Gösta Gustafsson, Jane Freidmann.
Regi:Palle Brunius.
I Röster i Radio nr 9, 1953 presenteras föreställningen så här: ”Ljuva undgomstid är ett av Eugene O’Neills populäraste verk. Det är hans enda komedi. Och stycket ger uttryck för en vänligare människosyn än hans övriga verk. Kanske beror det på att författaren här sökt sig tillbaka till minnena av sin egen ungdom. Ddet har påpekats att stycket är starkt självbiografiskt, och chefredaktören för den tidningen i New London där författaren börjat sin litterära bana ger något av bakgrunden: ”En gång var han förälskad i en mycket söt ung dam, som inte alls förstod hans radikala sätt att betrakta tillvaron, och de pinades ofta av skilsmässans kval. Hans själsliv och hans tankeliv var i drift, och hans hälsa var klen. Jag var ledsen för hans skull, och även ledsen för att en stor del av hans bekantskaper i staden voro av en tämligen bohemartad natur.” Urpremiären på Ljuva ungdomstid ägde rum 1933 och framgången gav upphov till att familjekomedin blomstade upp på nytt.
(Från 1953. Repris 28/10 20.03, 3-4/11 00.11)


Lördag 27 oktober 13.30
Radioteatern samtid: Min fru har MS
av Jennifer Nilsson.
Med bl a: Magnus Ehrner (som också spelar gitarr).
Ljud: Leif Bjärnling.
Regi: Anders Carlberg.
En man läser högt för oss ur sin dagbok. Korta noteringar om hur hans fru blir allt sjukare. Men efter smyger sig annan information in i notiserna som kan ta formen av en dikt eller en sång. Vem är det egentligen som är sjuk? Har han ens någon fru?
(Repris 29/10 19.03, 4-5/11 01.00)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".