Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - november 2007

Publicerat onsdag 31 oktober 2007 kl 15.50
1 av 7
2 av 7
Ingmar Bergman, Gertrud Fridh och Anders Ek under inspelningen av Medea. (Foto: SVT Bild)
3 av 7
Suzanna Dilber och Helena Nizic i Tito var snäll (Foto: Johan Ljungström/SR)
4 av 7
Reine Brynolfsson och Philip Zandén (Foto: Jan Ohlsson/SVT Bild)
5 av 7
Astrid Lindgren. (Foto: Ulf Stråhle 1965, SVT Bild)
6 av 7
Lars Amble och Börje Ahlstedt under inspelningen. (Foto: Bo-Aje Melin, SVT Bild)
7 av 7
Hjalmar Söderberg i radiostudio på 30-talet. (Foto: SVT Bild)

Fredag 2 november 19.03
Brott och brott
av August Strindberg.
Med: Anders Ek, Doris Svedlund, Margareta Nisborg, Ulf Johansson, Gertrud Fridh, Märta Arbin, Åke Eliasson, Henrik Schildt, Erik Strandell, Gösta Prüzelius.
Regi: Ingmar Bergman.
Triumf som dramatiker och härlig förälskelse – men författaren Maurice häktas misstänkt för mord på sitt barn. Ett spel i vanvett och rus, passion och samvetskval, på gränsen till avgrunden…

Före föreställningen: I en intervju från 2003 hör vi Ingmar Bergman berätta om August Strindbergs pjäs Brott och brott.

Efter föreställningen: Ett samtal inspelat 1947 mellan den 31-årige Anders Ek och de båda 29-åringarna Ingmar Bergman och Gunnar Helén (samtalsledare).


Lördag 3 november 13.30
Privat film
Med: Jacob Ericksson, Angela Kovács, samt Alexander Ahndoril och Måns Hirschfeldt.
Ljud: Jan Cruseman.
Regi: Peter Schildt.
Ett fynd och en överraskning. Författaren Alexander Ahndoril presenterar något som kanske inte är teater i vanlig mening, utan en hantering av frågorna kring sådan teater som uppstår i verkligheten... Det hela börjar hos kulturredaktionens Måns Hirschfeldt.


Fredag 9 november 19.03
Se dig om i vrede
av John Osborne.
Övers: Göran O Eriksson.
Med: Börje Ahlstedt, Lars Amble, Mona Malm, anita Wall, Erik Hell.
Musik: Bengt-Arne Wallin.
Regi: Börje Mellvig.
John Osborne (1929-94)stora genombrott kom med Se dig om i vrede 1956. Pjäsen inledde 1950- och 60-talens unga ”arga” dramatik (”diskbänksrealism”) och dess generationsuppgörelse med det brittiska samhället, företrädd även av författare som Arnold Wesker och John Arden.
Jimmy Porter, huvudpersonen i Osbornes pjäs, är stingslig, arg, ursinnig, förbannad - men inte bara för att han opponerar sig mot en äldre generation utan också för att han upplever hela sitt samhälle som dominerat av i alla avseenden konservativa, mänskogrymma och okunniga representatner för en grå och feg massa. Han är verkligen inte särskilt nyanserad, men det är sällan den som lever i affekt. Föreställningen inledde Radioteaterns huvudserie Ny engelsk dramatik 1966.


Premiär!
Lördag 10 november 13.30
Lorelei
av och med Gunilla Abrahamsson.
Ljud: Eric Nyblaeus.
En gammal kvinna ligger för döden. Hon har levt sitt liv i det trygga folkhemslandet men ändå haft båda världskrigen inpå knuten. Och ett eget slagfält därhemma. Nu längtar hon tillbaka till evigheten. Men det är någon som måste komma först, innan hon kan släppa taget om jordelivet.


Astrid Lindgren 100 år!
Fredag 16 november 19.03
Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult
av Anders Nyman.
Med: Allan Svensson, Lotta Tejle, Meta Velander, Anneli Martini, Bhristian Berling, Johan Bernander, Gunilla Paulsen, Thomas Svensson.
Ljud: Eric Nyblaeus.
Regi: Åsa Melldahl.
Pjäsen bygger på ett avsnitt i Astrid Lindgrens bok med samma titel och handlar om hennes föräldrar och är något så provocerande som berättelse om en livslång och lycklig kärlek.
(Från 1997).


Fredag 16 november 19.51
Tito var snäll
av Susanna Mehmedi.
Med:Suzanna Dilber, Helena Nizic.
Musik: Jonathan Ahlbom.
Ljud: Frida Englund.
Regi: Carolina Frände.
I tvättstugan på ett övergångsboende träffas två flyktingar från krigets Jugoslavien. Nu är kvinnorna i Sverige och på Bosses skapande svenska klipper man bilder ur tidningar. Skillnaderna dem emellan är stora, Afrodite är agronom, Vera servitris. Afrodite är muslim, Vera kristen. Men upplevelserna från kriget förenar dem. Och språket.
(Från 2005)


Lördag 17 november 13.30
Dö i luften
av Manuel Cubas och Özz Nûjen.
Med: Özz Nûjen, Rodrigo Pencheff, Nesrin, Kilicarslan, Lacke Magnusson, Nisti Yildiz, Gabriel Castro, René Ortiz.
Musik: Tito Pencheff.
Ljud: Frida Englund.
En annan berättelse om Anis och hans polare Raul. Anis har bjudit Raul att flytta in hos honom för att han ska slippa att bo med sin pappa. Anis mamma har slutat vänta på att Anis pappa ska dyka upp: Det sitter en svensk man i deras soffa och fikar! ”Det finns vissa saker man inte gör!” säger Anis och syftar på mammans vänskap med Roger. Anis pratar om svek mot den egna kulturen, dess kvinnoroll och den försvunna pappan. På en kurdisk fest träffar Anis Shevin. Men hon, passar inte heller in de illusioner han gjort sig om de kurdiska kvinnorna. Raul förstår inte varför Anis pratar om ”kultur, multur och sånt skit” Varför har det blivit så viktigt för Anis att bekräfta att han är kurd? Hemma sitter Raul och komponerar en rap och de röker på i väntan på ett fett skivkontrakt, en BMW och en familj med en foglig fru när de fyllt trettio...
(OBS! Ingen reprissändning av denna föreställning).


Måndag 19 november 19.03
Sanningen om Marika: Jannas berättelse
(Ett samarbete mellan SVT och Radioteatern i Göteborg. Repris 25-26/11 01.00)


Fredag 23 november 19.03
Zoo Story
av Edward Albee.
Med Reine Brynolfsson, Philip Zandén.
Övers. regi: Anders Carlberg.
På en bänk i Central Park sitter Peter och kopplar av från sin lilla familj, hustru, två döttrar med katt och kanariefågel. Det är söndag, allt är under kontroll. Plötsligt dyker en okänd figur upp och börjar ställa frågor, den ena mer obehaglig än den andra. En amerikansk klassiker och Albees debut 1959.
(Från 1989)

Efter föreställningen: Kring inspelningen av Zoo Story. Skådespelarnas teater- en dokumentation av äventyret i Kolmården. Med Anders Carlberg, Philip Zandén, Reine Brynolfsson. Programledare: Inger Wikström-Lindgren.
(Från 1989.)


Premiär!
Lördag 24 november 13.30
Lollo Larsson
av Maria Clauss.
Med: Sasha Becker, Åsa Karlsson, Robin Stegmar, Josefin Neldén, Anna Persson, Lars Väringer.
Ljud: Rolf Hilton.
Regi: Åsa Rydberg.
Den första av de vinnande pjäserna i Radioteatermanustävlingen DORIS! Vi får ta del av en historia, långt mer komplicerad än den först ser ut att vara. Med lätt hand tecknas karaktärernas mörkare skrymslen och vrår.  Mellan raderna framträder en djupare bild, och det är där vi förstår hur ont det har gjort, i de människor vi möter.
(Från SR Göteborg. Repris 26/11 19.03, 2-3/12 01.00)


Fredag 30 november 19.03
Gertrud
av Hjalmar Söderberg.
Med: Georg Årlin, Anita Björk, Irma Christenson, Torsten Wahlund, Ulf Palme Manne Grünberger, Lennart Lindberg, Segol Mann, Hildur Lindberg, Ingalill Åström.
Regi: Arne Forsberg.
Gertrud är en stark och intelligent kvinna med höga krav. Hon har bestämt att kärleken är hennes högsta livsinnehåll och därför kräver hon av de män hon älskar att de ska sätta kärleken, och kärleken till henne, framför varje annat intresse. Men männen kan inte uppfylla kraven. De är hela tiden lika intresserade av sina arbeten, av sig själva, av andra kvinnor. Samtidigt är de plågade av att inte kunna vara som Gertrud, av att inte kunna vara lika konsekventa i sitt val som hon.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".