Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - december 2007

Publicerat tisdag 13 november 2007 kl 16.23
1 av 6
Anna Pettersson i Nästan ensam.
2 av 6
Özz Nûjen (Foto: Johan Ljungström/SR)
3 av 6
Lars-Erik Berenett och Chatarina Larsson under inspelningen. (Foto: Johan Chandorkar)
4 av 6
Filmaffischen Metropolis.
5 av 6
Christopher Wagelin och Eva Melander(Foto: Mattias Ahlm, SR)
6 av 6
I Radioteaterns dramatisering gestaltar Chatarina Larsson en av den moderna litteraturens mest fascinerande kvinnor - Mrs Dalloway. (Foto: Magnus Berg)

Premiär!
Lördag 1 december 13.30
Nästan ensam
av och med Anna Pettersson.

En kvinna bor i ett hus med mycket tunna väggar. Hur hon än anstränger sig så kan hon inte stänga ute sina grannar. Hon hör mannen som inte kan sova, paret som grälar och den ensamma pensionären i våningen under. Dråpliga händelser och intima situationer tränger in i hennes rum och blir som ett ofrivilligt kikande genom nyckelhålet.
(Repris 3/12 19.03, 9-10/12 01.00)


Fredag 7 december 19.03
Den allvarsamma leken
av Hjalmar Söderberg.
Radiobearb: Staffan Tjerneld.
Med: Erland Josephson, Gunnel Broström, Helena Brodin, Gunnar Olsson, Barbro Hiort af Ornäs, Toivo Pawlo, Georg Rydeberg, Heinz Hopf, Georg Funkquiat, Barbro Larsson.
Den klassiska kärlekssagan mellan Arvid Stjärnblom och Lydia Stille i Stockholmsmiljö. ”Mig får du älska på hedniskt vis” säger den gifta Lydia Stille till sintillika gifte älskare Arvid Stjärnblom. De båda möts av en slump tio år efter en oskyldig kyss bakom syrénhäckarna. Den kyssta flickan har växt upp till en mogen självständig kvinna och deras känslor för varandra flammar åter upp.
(Från 1963. Repris 9/12 20.03, 15-16/12 00.11)

Efter föreställningen: Kyssen. En berättelse av Hjalmar Söderberg, läst av Margaretha Byström, producerat av Gun Ekroth, ljud av Leif Bjärnling. Från 1990.

...och avslutningsvis: Två bitar av och med Lars Forssell:
Igenom allt du ser och Varifrån kom du?


Premiär!
Lördag 8 december 13.30
Fågelmannen
av Naomi Wallace.
Övers: Einar Heckscher.
Med: Özz Nûjen.
Regi: SusanTaslimi.
Regel: Döp aldrig en duva efter någon familjemedlem eller kär vän. Duvans liv är kort – Naomi Wallace ger oss en annan bild av ett krig i Irak.
(Repris 16-17/12 01.00)


Premiär!
Fredag 14 december 19.03
Balladen om fängelset i Reading
av Oscar Wilde.
Övers: Bertel Garpenberg.
En dikt, ett testamente, en klagosång, en vision. Oscar Wilde (1854-1900) - skalden, romantikern och outsidern -  skrev sin ballad som svar på fängelsetiden i Reading. Den blev en teaterföreställning av och med Thosten Fliinck för ett antal år sedan. I Radioteaterns föreställning framförs dikten av Keve Hjelm. Det blev det sista från denna legendariske skådespelare (1922-2004). Regi: Thorsten Flinck. Ljud: Jan Cruseman.
(Repris 16/12 20.03, 22-23/12 00.11)

Efter föreställningen: Om Keve Hjelm. Nina Fex, Erland Josephson och Leif Zern minns den legendariska teatermannen Keve Hjelm. Röster från en kväll på Strindbergs Intima Teater, arrangerad av Sveriges Teaterakademi. Från 2004.

...och avslutningsvis: Om teaterpedagogen och regissören Andris Blekte, som avled i november. Ett program av Barbro Printz från 2005.


Premiär!
Lördag 15 december 13.30
Järn
av Kajsa Hellsing Rydergård.
Den andra av de vinnande pjäserna i Radioteatermanustävlingen DORIS!
Hur rätt kan vi handla när kriget satt mänsklighetens normer ur spel? Ondskan blir en del av livet och vi kan förväntas döda, eller dö. Och kvar blir någon som har förlorat, ett barn, en syster, en bror, en mor eller far. Vi möter offer och förövare och vi låter oss förstå, att det i båda fallen, kan det vara en och samma lilla människa.
(Från SR Göteborg. Repris 17/12 19.03, 23-24/12 01.00)


Fredag 21 december 19.03
Gästspel från BBC: Metropolis
av Peter Straughan efter en roman av Thea von Harbou.
Med: Edward Hogg, Tracey Wiles, Damian Lynch, Peter Marinker, Kim Wall, Elizabeth Bell, Anthony Glennon, Liz Sutherland, Jacqueline Cloake, Thomas Wheatley.
Regi och produktion: Toby Swift.
Livet ter sig meningslöst för Metropolis tronföljare: Mr Fredersen Jr. Med en knapptryckning inleder han sin odyssé från Metropolis översta utsiktsplatser till dess fönsterlösa fabriker och underjordiska gångar. I hissar och arbetarled möter han sjudande konspirationer.

Fritz Langs klassiska stumfilmsversion av Metropolis från 1927 frammanade en skräckinjagande bild av en tungt industrialiserad framtid. Denna radiodramatisering placerar handlingen i en miljö som känns obehagligt välbekant…

OBS! Föreställningen sänds på engelska.

Efter föreställningen: Staden som spelplats för dystopin. Ett samtal om verkliga och fiktiva stadsbyggen.
Med: Sarah Ljungquist, fil. Doktor vid Umeå universitet, Mårten Blomkvist, filmkritiker och Sverker Sörlin, professor vid avdelningen för teknik och vetenskapshistoria vid KTH.
Samtalsledare: Magnus Florin
(Repris: 23/12 20.03, 29-30/12 00.11)


Premiär!
Lördag 22 december 13.30
Tjafs
Manus, regi: Maciej Kalymon.
Med: Lars-Erik Berenett, Chatarina Larsson.
Det gifta paret, Lennart och Berit, har en relation som med tiden gått över i slentrian: förhållandet känns meningslöst, de ser inte varandra, och tystnaden har tagit över.  Men – en lördag händer det. Ett tjafs om allt och inget får känslobubblan att spricka och allt kommer upp till ytan: självförtroenden som svajar, manlig fåfänga, otrohetsfrågor - och kärlek som fortfarande finns kvar långt därinne.
(Från SR Malmö. Repris 24/12 19.03, 30-31/12 01.00)


Premiär!
Fredag 28 december 19.03
Mrs Dalloway
av Virginia Woolf.
Översättning: Else Lundgren.
Dramatisering: Magnus Berg.
Regi: Anna Pettersson.
Med bl a: Chatarina Larsson, Peter Dalle, Shanti Roney, Mirja Turestedt, Peter Andersson, Elisabet Carlsson, Siw Erixon, Peter Schildt, Jane Friedmann, Nils Moritz, Carl Johan De Geer Mrs Dalloway ger sig ut i myllret på Londons gator för att köpa blommor. Så börjar Virginia Woolfs klassiska roman som utspelar sig under en dag 1923. Mrs Clarissa Dalloway är välklädd, men under hatten skymtar håret som grånat efter en tids sjukdom. Lagom till sin 51-årsdag har hon blivit frisk, och ikväll ska hon ha fest för stadens societet. Hela dagen översköljs hon av minnen från sin ungdom. Då var hon omsvärmad av friare - eldfängde Peter, bisexuella Sally, och den trygge men tråkige Mr Dalloway. Valde hon rätt? Ikväll möter hon dem alla igen. (Repris 30/12 20.03, 6-7/1 00.11)

Efter föreställningen: Ett program av Marie Wennersten om Clarissa, Septimus och konsten att (över)leva. Medverkande: Moa Matthis, författare och skribent, Magnus Berg som dramatiserat romanen för Radioteatern, samt Mattias Johansson Räms, Monica Simonsson och Per Thyberg från Sveriges Radios bibliotek.


Premiär!
29 december 13.30
Jag talar om oss
av: Anna Azcárate
Med: Christopher Wagelin, Eva Melander.
Regi: Anna Azcàrate.
”Vi hade vuxit ihop till en kladdig sårskorpa, som så fort den började läka klöstes blodig igen. Vi klöste tillsammans tills vi utmattade och blödande kunde gå in i en ny läketid”.
(Från SR Luleå. Repris 31/12 19.03, 7-8/1 01.00)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".