Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Metropolis - en lyssnarguide av Nathaly Salas

Publicerat onsdag 12 december 2007 kl 16.22
Metropolis, bild 1.
1 av 22
1: Sönernas klubb
Metropolis, bild 2.
2 av 22
2: Stadsbild 1
Metropolis, bild 3.
3 av 22
3: Skift
Metropolis, bild 4.
4 av 22
4: Interiör, Freddy med rådgivaren
Metropolis, bild 5.
5 av 22
5: Nedre interiör
Metropolis, bild 6.
6 av 22
6: Georgy och Freddy byter plats
Metropolis, bild 7.
7 av 22
7: Maria
Metropolis, bild 8.
8 av 22
8: Drömmen
Metropolis, bild 9.
9 av 22
9: Arbetsskifte i staden
Metropolis, bild 10.
10 av 22
10: Maria talar
Metropolis, bild 11.
11 av 22
11: Moloch
Metropolis, bild 12.
12 av 22
12: Maria talar
Metropolis, bild 13.
13 av 22
13: Maria och Freddy
Metropolis, bild 14.
14 av 22
14: Freddy lyssnar
Metropolis, bild 15.
15 av 22
15: Upprört brigadmöte
Metropolis, bild 16.
16 av 22
16: Attentat i Metropolis
Metropolis, bild 17.
17 av 22
17: Freddy smiter
Metropolis, bild 18.
18 av 22
18: Översvämningar
Metropolis, bild 19.
19 av 22
19: Maria som robot
Metropolis, bild 20.
20 av 22
20: Freddy
Metropolis, bild 21.
21 av 22
21: Maria i labbet
Metropolis, bild 22.
22 av 22
22: Freddy vid sin fars port

1: Sönernas klubb

”Jag var på Sönernas Klubb; tränade lite; sprang ett par lopp; drack lite Alpha med några vänner. Jag hade förbindelser med en flicka som heter Hammond… sedan försökte jag ta mitt liv. Tror du att sömnbrist kan ha med det att göra?”

Livet tycks meningslöst för societetssonen Freddy, vars far är VD för Metropolis. Inga påminnelser om att han är en köpstark ung man i den bästa av världar tycks kunna råda bot på detta.


2: Stadsbild 1

Företagscentrat Metropolis har 62 miljoner anställda. Det utgör en av världens största stadsstater.


3: Skift

”Jag gick genom säkerhetsspärrarna tillsammans med resten av de anställda. Jag vet inte riktigt varför… Nåväl, jo, jag vet varför. Jag tycker om att vara en i mängden.”

Det är den 12:e september. Idag går Freddy inte in till sitt arbete genom den vanliga ingången.


4: Interiör, Freddy med rådgivaren

”Du är kapten, Freddy. Vi kan inte sätta dig att bära ut sopor, eller hur? Förresten: glöm arbetet, försök att ha roligt.”


5: Nedre interiör

”Det är inte meningen att jag ska befinna mig här, tre tusen våningar under mitt kontor. Slumpen fick avgöra. Jag orkade helt enkelt inte med ännu ett meningslöst möte.”


6: Georgy och Freddy byter plats

“Jag har aldrig gjort något liknande. Telefonförsäljaren och jag bytte kläder. Efteråt såg jag mig själv I badrumsspegeln. Det är en fruktansvärd kostym – men – jag mår bra. Jag känner mig som en ny människa.”


7: Maria

”Se inte på mig. Ta den här, är du snäll. De kommer att visitera mig vid spärren.”

Vid skiftets slut möter Freddy en kvinna, som stoppar ner ett kuvert i hans ficka. Inom ett ögonblick är hon borta.


8: Drömmen

”Jag drömmer att jag går i en tunnel under Metropolis och kommer fram till en hemlig stad. Den är befolkad med slavarbetare som är tvungna att dag och natt driva ålderdomliga maskiner. En av dem ser på mig och… när jag ser in i hans ögon förstår jag att han inte längre är… mänsklig.”


9: Arbetsskifte i staden

”Nîhâo! Välkommen till HRL Centraltorn, Metropolis. Var vänlig passera säkerhetsspärrarna. Arbetarskift inom fyrtiotvå mil.”

Trettonde september. Genom löpsedlar får Freddy veta att Georgy, mannen han bytt identitet med, är död. Istället för att ge sig tillkänna går Freddy till sitt


10: Maria talar

”Makten finns hos eliten. För att behålla makten är det viktigt för dem att ni förblir okunniga, att ni förblir som barn.”

Med hjälp av telefonen som fanns i det mystiska kuvertet har den okända kvinnan, Maria, kontaktat Freddy och väglett honom till ett underjordiskt möte på kyrkogården.


11: Moloch

”Idag hittade jag en bild av Moloch. Sedan fann jag ännu en bild. Den heter Jungfrun och druvorna och är målad av en konstnär som heter Mignard. Jag svär att Guds mor och Maria ser exakt likadana ut, förutom att Maria har ett ärr på läppen.”

Freddy har nu blivit indragen i brigadernas verksamhet. Hans arbetsbeskrivning är ”sublim subversion”.


12: Maria talar

”Förr använde inte människorna antisömntabletter så att deras liv blev en evig konsumtionscykel, arbeta och spendera. Det fanns en tid då flyktiga modenycker inte styrde varornas utformning.”


13: Maria och Freddy

Maria: ”Jag är ledsen. Det här var verkligen en överraskning. Vi är båda en del av brigaden, Georgy. Vi är kamrater, förstår du? Vi ska inte blanda ihop saker och ting.”

Freddy: ” Jag förstår. Det gör jag verkligen.”


14: Freddy lyssnar

”Hallå? Är det någon där nere?”

Ännu en gång hör Freddy kugghjulen som rör sig långt under marken.


15: Upprört brigadmöte

”Vad är en terrorist, egentligen? Det vill de inte tala om.”

”Jag är glad över att de kallar oss så. Det gör allt så mycket tydligare. Det gör vårt arbete tydligare. Alla vill ha tydlighet. De kallar oss så, så det är vad vi är. Det är som om de vill att vi ska finnas till.”


16: Attentat i Metropolis

”Polisen har anhållit flera medlemmar ur den så kallade Nya terroristbrigaden, som tagit på sig ansvaret för ännu en attack.”


17: Freddy smiter

”Maria är tillfångatagen. Jag hämtar upp filerna som hon gav till mig och är redan på väg mot hissarna. De är ute efter alla.”


18: Översvämningar

”Polisen slår ned på terrorister som hålls ansvariga för bombningarna av Moahee distriktet. Genom räder har polisen lyckats komma över datafiler som tros innehålla bombritningar.”


19: Maria som robot

Freddy: ”Hur kom de in? Hur infiltrerade de Brigaden?

Maria: ”De var aldrig utanför! De är en del av Den nya brigaden. Fredersen betalade mig för att bilda sammanslutningen.”

Av en slump stöter Freddy på Maria på gatan. Han tittar in i Marias guldskimrande ögon och bekräftar sina farhågor: den verkliga Maria är borta. Kvinnan han har framför sig är inte en mänsklig varelse. Han dödar henne.


20: Freddy

”Idag går jag tillbaka till mitt arbete. Med mig har jag en portfölj. Jag låter bli att gå in genom huvudingången. Folksamlingen och säkerhetsspärrarna. När allt kommer omkring, så tillhör jag inte de låga numren, jag är kapten. Min far är mer eller mindre högsta hönset här. I portföljen har jag en present till honom. Det är en klocka. En antikvitet. Man kan se kuggarna och så. Det är nästan som själva samhället. Alla vi. Vi som arbetar. Tillsammans.”


21: Maria i labbet

”Jag vet att Maria finns därute någonstans, jag känner att hon lever. Hon kommer att få höra vad jag har gjort och förstå att Brigaden fortsätter att kämpa. Jag känner inget dåligt samvete över vad som nu kommer att hända. Jag känner inget alls. Det var De som bildade Brigaden...”


22: Freddy vid sin fars port

”Det var De som till och med gav mig instruktionerna för hur jag skulle bygga Saken. Vilka kemikalier som behövdes, kopplingsscheman. Det är som om de vill att det ska hända.”  Nu bestämmer Freddy att han, tillsammans med sin far måste betala det slutgiltiga priset.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".