Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - Mars 2008

Publicerat måndag 18 februari 2008 kl 10.03
1 av 6
Zjenja Rudneva var navigatör i 588:e nattbombarregementet. (Montage: Fredrik Ydhag)
2 av 6
3 av 6
(Foto: Ulla Herdin)
4 av 6
Leif Andrée som Gabriel. (Foto: Mikael Silkeberg.)
5 av 6
I Elementarpartiklarna: Iwa Boman, Gustav Hammarsten, Jessica Liedberg, Daniel Wedel, Frida Englund och Thomas Hanzon. (Foto: Olgica Lindquist)
6 av 6
Bosie och Oscar.

Lördag 1 mars 19.03
Redogörelse framlagd för en akademi
Av Franz Kafka.
Övers: Bengt Chambert.
Med: Johan Lindell.
Musik, regi: Ludvig Josephson.
Det församlade auditoriet i vetenskapsakademiens föreläsningssal sitter i spänd väntan på sin ryktbare gästföreläsare. När gästen så småningom gör entré lägger sig det förväntansfulla sorlet tvärt inför den egendomliga hybrid som lufsar upp på podiet och lägger sina papper i ordning - en till människa transformerad apa.
Mycket vältaligt lägger så den besynnerliga varelsen fram redogörelsen för sitt liv. En mörkt suggestiv pjäs om hur total anpasslighet och underkastelse är den förtrycktes och förödmjukades enda möjlighet till räddning.
(Från 2001. Repris 3/3 19.03, 9-10/3 01.00)


Premiär!
Fredag 7 mars 19.03
Så länge hjärtat slår
-en berättelse om Zjenja Rudneva som bytte skolbänken mot en plats i sittbrunnen på ett bombflygplan.
Med: Sara Jangfleldt, Anita Björk, Christopher Wagelin.
Manus och regi: Gunilla Bresky.

”Jag är vid fronten sedan fem månader. Jag flyger i ett flygplan och fäller bomber av olika slag mot tyskarna. Min första bomb lovade jag att de skulle få som hämnd för mitt älskade universitet.” Så skriver Zjenja Rudneva i ett brev till sin tidigare lärare i oktober 1942. Zjenja var student i Moskva när Tyskland anföll och kriget började. Hon anmälde sig som frivillig till flygvapnet.
Via hennes dagbok och brev får vi följa arbetet i 588:e nattbombarregementet, det enda regemente som någonsin funnits där alla var kvinnor, både piloter, navigatörer, tekniker och mekaniker. Deras uniformer var sydda för män, och stövlarna i storlek 41-43 fick de stoppa med tidningspapper. I små plan av trä och tyg flög de livsfarliga uppdrag varje natt. Deras uppgift var att bomba de tyska trupperna. Fallskärmarna lämnade de hemma för att kunna ta med maximalt antal bomber. De gjorde fler flygningar än sina manliga kollegor. Tyskarna döpte dem till ”natthäxorna”.
Zjenja Rudnevas dagbok har dramatiserats för radio av  Gunilla Bresky.

Efter föreställningen: En intervju med flyghistorikern Christer Bergström som säger :” Det kvinnorna i detta regemente gjorde var fullkomligt unikt.”
(Från SR Norrbotten. Repris 9/3 20.03, 15-16/3 00.11)


Premiär!
Lördag 8 mars 13.30
DORIS: Hyllning till Begonian
av Annelie Arffman.
Med: Inger Hayman, Anna Bjelkerud, Mats Blomgren, Anders Granell, Kjell Wilhelmsen.
Regi: Lis Svensson-Brandberg.

En hyllning till tanten, till henne som orkar lyssna när bekymren dyker upp. Vi har alla stött på henne någon gång i livet, rakt och ärligt har hon bemött oss och lite bättre till mods har vi lämnat henne. Med varm och humoristisk ton skildras en människa som vi hoppas får finnas kvar.
Platsen för detta kammarspel är den offentliga toaletten där Gloria, under många år, mött nattens lite tilltufsade själar. Med fast, men med varsam hand tar hon sig an den som behöver en liten paus i tillvaron.

Den tredje av pjäserna ur DORIS-projektet från SR Göteborg.
(Repris 10/3 19.03, 16-17/3 01.00)


Radioteatern klassiker:
Fredag 14 mars 19.03
Dorian Grays porträtt
av Oscar Wilde. Del 1 och 2.
Efter Nils Salanders översättning från 1905.
Med bl a: Pontus Plaenge, Stefan Ekman, Rikard Wolff, Reine Brynolfsson, Ewa Fröling, Anna Björk.
Ljud: Leif Bjärnling.
Inspicient: Bisse Svalberg.
Producent: Eric Nyblaeus.
Regi och dramatisering: Anders Carlberg.
Den unge, sköne Dorian Gray får sitt porträtt målat av Basil Hallward och presenteras för Lord Henry, som till Basils stora förtret blir Dorians nye vän och följeslagare. Den unge mannen fyller, tillsammans med Lord Henry, sitt liv med utsvävningar. Dorian ger sig in i en kärleksaffär, som får en dramatisk vändning, där både hans ära och hans liv står på spel. Och uppe på vinden händer de underligaste saker med porträttet - Dorian Grays porträtt.
(Från 1997. Repris 16/3, 22-23/3 00.11)

Efter föreställningen: Balladen om fängelset i Reading
av Oscar Wilde. Övers: Bertel Garpenberg.
En dikt, ett testamente, en klagosång, en vision. Oscar Wilde (1854-1900) - skalden, romantikern och outsidern -  skrev sin ballad som svar på fängelsetiden i Reading. Den blev en teaterföreställning av och med Thosten Fliinck för ett antal år sedan. I Radioteaterns föreställning framförs dikten av Keve Hjelm. Det blev det sista från denna legendariske skådespelare (1922-2004). Regi: Thorsten Flinck. Ljud: Jan Cruseman.
(Från december 2007)


Premiär!
Lördag 15 mars 13.30
Gabriel
- en radioversion av en föreställning från Teater Galeasen -
av Martina Montelius.
Med: Leif Andrée.
Ljud: Jan Cruseman.
Regi: Eva Molin.
Hur mycket är klockan? Jag ska hämta mina barn klockan tre. Det gäller att jag inte dricker kaffe innan dess. Inte bara kroppen sitter fast i sig själv, som sagt. Också personligheten. Jag har läst att den fria viljan är en chimär. Vi är helt och hållet styrda av vår biologiska disposition, det är i stort sett klarlagt från vetenskapligt håll. Och min biologiska disposition är sådan att om jag dricker en kopp kaffe innan jag hämtar mina barn på dagis kan jag bli paralyserad av skräck för att få ett psykotiskt genombrott. (Ett samarbete med Teater Galeasen. Repris 17/3 19.03, 23-24/3 01.00)


Radioteatern klassiker:
Långfredag, Fredag 21 mars 19.03
Dorian Grays porträtt
av Oscar Wilde. Del 3 och 4.
Efter Nils Salanders översättning från 1905.
Med bl a: Pontus Plaenge, Stefan Ekman, Rikard Wolff, Reine Brynolfsson, Ewa Fröling, Anna Björk.
Regi och dramatisering: Anders Carlberg.
(Från 1997. Repris 23/3 20.03, 29-30/3 00.11) 

Efter föreställningen: Din tillgivne Oscar
”Din sonett är alldeles fötjusande. Och det är ett under att dina röda rosenblad till läppar ägnar sig lika väl för sångens välljud som för kyssarnas extas.” Nedslag i Oscar Wildes brev till Lord Alfred Douglas. Breven skildrar tiden från den inledande förälskelsen och fram till deras återförening. Vi hör Ingvar Kjellson som Oscar Wilde och Magnus Berg. Programmet är en förkortad version av Ann-Sofie Rein och Sixten Grönros program Varje dom är en dom till döds från 1963. Redaktör: Nathaly Salas.


Påskafton, Lördag 22 mars 13.30
Roy Orbison är inte ledsen
av Åke Edwardson.
Med: Dennis Sandin, Magnus von Platen, Hedvig Lagerkvist.
Regi: Sten Lundström.
En ung man ligger på sjukhus och längtar efter ”the real thing”. I alla fall en gång innan han dör.
(Från 2000. Repris 24/3 19.03, 30-31/3 01.00)


Radioteatern klassiker:
Fredag 28 mars 19.03
Dorian Grays porträtt
av Oscar Wilde. Del 5 och 6.
Efter Nils Salanders översättning från 1905.
Med bl a: Pontus Plaenge, Stefan Ekman, Rikard Wolff, Reine Brynolfsson, Ewa Fröling, Anna Björk.
Regi och dramatisering: Anders Carlberg.
(Repris 30/3 20.03, 5-6/4 00.11)

Efter föreställningen: Vara Gud lik 
Av och med Jonas Gardell.
”Quasimodo grep tag i flickan med ena handen, liksom då ett barn griper tag i en docka, tog ett språng in i kyrkan, lyfte upp flickan över sitt huvud och ropade med skallande stämma: - Fristad!”
Om Michael Jackson och ett brev från en ung pedofil. Om Oscar Wildes sista tillflykt och Paris fristäder. Producent: Nathaly Salas.


Premiär!
Lördag 29 mars 13.30
Elementarpartiklarna
av Michel Houellebecq.
Övers, dramatisering: Gerhard Hoberstorfer.
Med: Iwa Boman, Gustav Hammarsten, Lessica Liedberg, Thomas Hanzon.
Ljud: Frida Englund.
Regi: Daniel Wedel.

Michel Houellebecqs genombrottsroman Elementarpartiklarna som Radioteater! Handlingen utspelar sig kring två halvbröder uppvuxna på 60-talet. På 90-talet möts de igen. Den ene har som livsuppgift att få utlösning, den andre har totalt valt bort kärlek och sex och i stället ägnat sitt liv åt genforskning.
(Repris 31/3 19.03, 6-7/4 01.00)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".