Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

August Strindberg

Publicerat måndag 12 december 2005 kl 16.41
1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

av Marie Jansson

Det är inte bara dramatikern och dramatikerns ord som är det speciella med Radioteater. Radioteater är också närheten till den som levererar ordet: Skådespelaren. I Radioteatern kan man forftarande höra de röster som annars för alltid tystnat. Stämmor som givit kropp och röst åt Strindbergs persongalleri finns kvar hos oss, tillsammans med de röster som idag ger samma persongalleri liv. Allt speglat av sin tids perspektiv. En Fröken Julie 1957, en annan 1972 och den tredje 1996. Kamraterna från 50-talet eller i dagens Malmö. Och faktiskt också dockteater i en unik uppsättning av Kaspers Fet-Tisdag. Eller nio olika uppsättningar av Påsk, där de tre tidigaste regisserades av August Falck. Ingen av Falcks uppsättningar är bevarad, men väl en handfull andra.

Denna sida är under uppbyggnad. Mer information och massor av material kommer att publiceras till Radioteaterns satsning STRINDBERG 2012. Kom gärna med frågor, tankar och tips till adressen auguststrindberg@sverigesradio.se

Radioteater kunde man höra redan 1925. Under det året spelades nio föreställningar och en av dem var Mäster Olof.

Sedan Radioteatern startade sin fasta verksamhet 1929 har det spelats mycket Strindberg i etern. Under det första året kunde publiken höra Hemsöborna, Himmelrikets nycklar, Lycko-Pers resa, Till Damaskus I, Svanehvit och Mäster Olof.

1930 gjorde man två uppsättningar av Ett drömspel och en av Påsk. Anledningen till att man gjorde två var helt enkelt att man inte hade möjligheter att arkivera band, utan man gjorde allt i direktsändning. Detta ställde naturligtvis stora krav på skådespelarna och det var just stora aktörer man hörde i dessa uppsättningar som till exempel Anders de Wahl och Harriet Bosse.


Strindbergsåret 2012 i Radioteatern är uppdelat i olika rubriker och har fått en alldeles egen sändningstid på lördagkvällarna kl. 20.03. Vi inleder med Etik och moral med Strindberg (21 januari-3 mars) följt av Familjeliv med Strindberg (10 mars-14 april). Sen blir det ett litet uppehåll fram till i sommar, då sänder vi föreställningar under rubriken Svettigt med Strindberg (15 juni-20 juli på Radioteaterns ordinarie fredagstid 19.03). Efter ännu ett kortare uppehåll blir det Innanför väggarna med Strindberg (25 augusti-8 september) och Kungligt med Strindberg (15 september- 20 oktober). Radioteaterns Strindbergsår avslutas sedan med Jul med Strindberg (23 december-5 januari).


I ett samarbete med mellan Radioteatern och Stockholms Stadsteater erbjuder vi lyssning av Radioteaterns inspelade Strindbergspjäser i kronologisk ordning av de titlar som finns.

Söndagar kl 11 på Kafé Klara med start den 1 januari 2012. Fri entré men biljetter måste bokas. Efterföljande samtal vissa tillfällen.

Varför ett Strindbergsår?

av Hugo Hansén, Stockholms stadsteater

Strindbergsåret 2012 handlar om att bättre förstå vår samtid. Vi kommer att granska, uppleva och diskutera Strindbergs verk. Låta dem belysa den värld vi har kring oss, vilka vi är och vad våra liv kan innehålla. Oavsett vad vi tycker om Strindberg och hans konstnärliga gärning så har han påverkat den kultur vi lever i. Vårt språk. Vad vi talar om. Hur vi ser på oss själva.

Strindberg omformulerade ständigt vem han var; författare, dramatiker, målare, samhällsdebattör, vetenskapsman m.m. Han var alltid i opposition. Han utgick från sig själv och använde sitt eget liv som konstverk. Vi har försökt sammanfatta Strindbergs gärning med uppmaningen: Tänk själv!

Och kanske är "Tänk själv!" också den viktigaste länken mellan Strindberg och 2012.

              

Mer Strindberg

              

              

              

              

              

              

              

Dagens Strindbergsbrev

Radioteaterns uppskattade serie 1999/2000. Strindberg när han rasar, skäller, smickrar, tigger, hånar, hotar, gråter, uppvaktar; när han är på överdådigt humör och när han är på botten; aldrig är han likgiltig; detta är August Strindberg när han är som bäst. Som huvuduppläsare hördes Reine Brynolfsson som den vuxne Strindberg före 1900. Alf Nilsson gestaltade den gamle, 1900-1912. Dessutom medverkade Johannes Schildt som pojken August och Andreas Liljeholm som ynglingen vid ett par tillfällen.

              

Strindbergspjäser på CD

Vi har nöjet att presentera en första utgåva av Strindbergs dramatik på CD. Fröken Julie och Fadren är två av August Strindbergs mest kända verk. Med dem inleder Radioteatern sin utgivning av Strindbergsuppsättningar. Nu kan du lyssna på nationalförfattarens verk när du vill och dessutom njuta av några av våra främsta aktörers skådespelarkonst. Hör Gunilla Röör som Julie och Peter Andersson som Jean i en föreställning från 1996 och Krister Henriksson och Stina Ekblad i Fadren, baserad på Dramatens uppsättning från 1997.

CD:n med Fröken Julie, Fadren och Dagens Strindbergsbrev i urval beställs direkt från: Sveriges Radio, Programförsäljningen, 105 10 Stockholm. Eller via e-post: programforsaljningen@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".