Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Kaspers Fet-Tisdag!

Publicerat torsdag 12 januari 2006 kl 08.38

av Marie Jansson och Magnus Lindman

Det brukar ibland skojas om något som kallas Radiobaletten... För det går väl ändå inte att ha  dansföreställningar i radio? Inte heller kan man spela Kasperteater... eller? Jo då, Radioteatern kan, vågar och har faktiskt gjort det! Föreställningen: Kaspers Fet-Tisdag av August Strindberg.

Det sägs att Strindberg upplevde stämningen i sitt drama Påsk som tung. Kanske var det därför som han tyckte att ett litet efterspel och då Kaspers Fet-Tisdag var motiverad för att lätta upp stämningen hos publiken...
Men Strindberg kom snart på andra tankar och föreslog istället att man skulle ge Samum, men teatern höll fast vid den ursprungliga tanken att Kaspers Fet-Tisdag skulle ges.
Vid premiären av Kaspers Fet-Tisdag den 16 april 1901 hände det som inte får hända på en teater: applåden efter den avslutade föreställningen kom aldrig...
Kaspers Fet-Tisdag spelades endast en gång till tre dagar senare.

Fiasco! Nonsens! Blamage! Kritiken var inte nådig:


Oscar Gullicson i Vårt Land 17/4 1901:
En vårdad uppsättning, ett i allo godt spel kunde ej rädda detta ’nachspiel’ från ohjelpligt fiasco. När ridån föll, satt hela publiken der fullkomligt oförstående och konfunderad. Stycket gjorde endast intryck af att var det plattaste nonsen.


Hjalmar Branting i Social Demokraten 17/4 1901:
Vi har sett dåliga studentspex, som fullt kunde mäta sig med detta i värde, vi ha sett barn leka teater med dockor och tota ihop det lika bra, mycket bättre om man tänker på att de ha den heliga naiviteten. Och detta är vår främste författare!


Signaturen A i Aftonbladet 17/4 1901:
... ett blamage för Strindbergs författarnamn...


Alfred Lindkvist i Stockholms-Tidningen 17/4 1901:
... ett försök till dramatiskt skämt utan skämtlynne...


I Radioteaterns uppsättning från 2000 hörde vi: Bengt Järnblad, Pia Johansson, Jacob Ericksson, Johan Rabaeus, Niklas Falk, Hans Lindgren, Lena Nylén, Annika Wallin-Öberg, Richard Turpin, Niclas Gustafsson, Martin Montelius, Magnus Lindman, Ludvig Josephson.
Musik: Niklas Korsell (slagverk), Magnus Lindman (orgel).
Och för regin svarade Stina Ancker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".