Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Julklappsdags

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 16.13

Det är december igen och tiden nalkas för alla julfirande att börja bocka av i listan över julbestyren som skall klaras av innan helgen tar vid. Om ni funderar på att ge bort ett stycke Radioteater på CD-skiva i julklapp så vill vi här ge några förslag.

Mig äger ingen av Åsa Linderborg.
Linderborgs omtalade och omtyckta roman har dramatiserats av Pia Gradvall. I rollistan återfinns Angela Kovacs, Leif Andrée, Pia Johansson, Bertil Norström, Margreth Weivers, Annika Hallin, Lena T Hansson, Pontus Gustafsson, Jonas Falck, Peter Schildt samt Maja Johansson, Alice Luthander och Zackarias Nilsson.
     Mig äger ingen är en berättelse om att växa upp med en ensamstående pappa, en berättelse om klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall.

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg i bearbetning av Allan Edwall, med Krister Henriksson i rollen som Glas.
Doktor Glas förälskar sig i en av sina patienter, den unga Helga. Hon är olyckligt gift med den motbjudande pastor Gregorius, och ber Glas att hjälpa henne. Till slut ser han bara en lösning. Men har man rätt att döda en människa för att rädda en annan? Den 8 juni 2007 var det första gången på riktigt, riktigt länge som Radioteatern direktsände en föreställning! På CD:n kan man höra Krister Henrikssons bejublade gestaltning av Doktor Glas från Vasateatern när man vill och om igen och igen och igen...

Svajmasten av Magdalena och Lars In de Betou.
Fast Gwen och Anton går i samma klass har de ingen aning om hur mycket de har gemensamt. Det är som att de inte ser varandra. Och ingen vet ännu att de tillsammans kan slå världen med häpnad. Tills en dag. Och efter det blir allt annorlunda. Glädje, humor, kärlek, action och djup, och dessutom massor av ny skön musik!
I rollerna bland andra: Vilma Dahlström, Hannes Eriksson, Delphi Glenn, Anna-Maria Käll, Göran Forsmark, Magdalena In de Betou, Johan Paulsen, Georgi Staykov.

Ture Sventon i öknen.
Berättare: Krister Henriksson.
Han är både skarpsinnig och djärv och han åtar sig gärna de farligaste uppdrag. Han är kanske den skickligaste privatdetektiven i hela landet. Han gillar semlor och har en flygande matta till sin hjälp. Hans namn är Sventon, Ture Sventon. I rollen som Ture Sventon: Johan Rabaeus. Övriga roller: Rikard Wolff, Gunnel Fred, Michael Segerström, Andrea Edwards, Tomas Pontén, Malin Björnung, Love Bonnier, Claes Månsson och Per Mattson.

Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien
Radioteaterns färgstarka produktion från 1995 finns nu åter i en cd-box. Cirka 12 timmar samlade på 13 cd + en bonus cd med den specialskrivna musiken. Medverkande är bl a Sven Lindberg, Krister Henriksson, Per Myrberg, Rolf Skoglund, Peter Harryson och Helena Bergström.

Fröken Julie & Fadren av August Strindberg.
Fröken Julie och Fadren är två av August Strindbergs mest kända verk. Du kan lyssna på nationalförfattarens verk när du vill och dessutom njuta av några av våra främsta aktörers skådespelarkonst. Hör Gunilla Röör som Julie och Peter Andersson som Jean i en föreställning från 1996 och Krister Henriksson och Stina Ekblad i Fadren, baserad på Dramatens uppsättning från 1997.

Dagens Strindbergsbrev av August Strindberg.
En CD-dokumentation av radioprojektet Dagens Strindbergsbrev, som sändes i radions P1 1999-2000. Av seriens 366 brev fick 36 brev plats på CD:n, efter en hård gallring. Breven presenteras i kronologisk ordning. 9-åringen börjar, 63-åringen avslutar med två korta telegram, skickade kort innan han avled. Breven läses av bl.a. Reine Brynolfsson, Strindberg som ung, och Alf Nilsson, som den äldre Strindberg. Urvalet är gjort av Carl Olof Johansson, Strindbergssällskapet. Musiken är komponerad av Bernt Andersson, som spelar själv tillsammans med Brita Linemark och Lotten Zimmergren.

CD-skivorna finns till försäljning hos SR:s programförsäljning. Klicka på länken för att komma till deras sidor, eller skriv ett e-mail direkt till dem: programforsaljningen@sr.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".