Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - Sommaren 2009

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 13.33

Sommaren i Radioteatern kommer som vanligt att bjuda på deckare. Inte mindre än två stycken om fyra delar vardera. Dessutom blir det musikaler för hela slanten. Håll dig i närheten av radion för att inte missa en extra späckad sommar med oss!

Premiär!
Fredag 26 juni 19.03
Centerpiece 
Av Anna Granath.
Med bl a: Sofia Berg Böhm, Johannes Bah Kuhnke, Alexandra Rapaport, Jacob Eklund, Daniel Larsson, Robert Jelinek.
Sångtexter och musik: Oscar Danielsson.
Inspelningstekniker: Eric Nyblaeus.
Regi: Magnus Berg.
Sommarens musikalsatsning inleds med en klockren storstadsromcom om hur "30-something" rusar fram mot 40-årskrisen med parmiddagar, bordsdekorationer och en allt högre tickande biologisk klocka. Homestylisten Helena och radioreklammakaren Henrik står inför en rad tuffa beslut: Ska det vara de? Ska det vara barn? Ska de verkligen jobba med saker de egentligen inte gillar? Ska de ta klivet in i det Verkliga Vuxenlivet - vad det nu är?
(Repris: 28/6 20.03, 4-5/7 00.15)


Premiär!
Lördag 27 juni 14.30
Varför just jag
Av Elsebeth Egholm. Del 1 av 4.
Översättning: Sten Lundström.
Med bl a: Chatarina Larsson, Fredrik Gunnarsson, Lars-Erik Berenett, Ellen Hennig, Jörgen Düberg, Alexander Karim.
Musik: P-O Nilsson, Magnus Jarlbo.
Ljud: Johan Chandorkar.
Regi och dramatisering Ole Kröll.
Sarah Mellberg, journalist på Morgonbladets lokalredaktion i Malmö, har tagit emot en DVD, som visar en halshuggning inför öppen kamera. En avrättning som i detalj påminner om terrororganisationen Al Quaidas metoder. Såväl polis som SÄPO blir inkopplade, och pressen spekulerar vilt i ett mord av religiöspolitisk karaktär – och speciellt SÄPO höjer sin beredskap som inför ett kommande terrorangrepp.
(Från SR Malmö. Repris 29/6 19.03, 5-6/7 01.25)


Premiär!
Fredag 3 juli 19.03
Freuds cigarr
Text och musik: Jan-Erik Sääf.
Idé och källstöd till manus: Björn Roslund ( läkare, psykiater).
I rollen som Sigmund Freud: Jonas S. Nerbe.
Musiker: Arvid Pettersson, Sara Kihlman, Lauri Antila.
Regi: Andreas Boonstra.
Tänder du på helt fel personer? Blir vissa saker fel hela tiden? Fobier? Vem är det som tjatar i ditt huvud? Ser din fru ut som din mamma? Oförklariga gråtattacker vid tanken på stångkorv med sauerkraut? Är dina instinkter otämjda? Kom och lägg dig på divanen hos Freud. Doktor Freud har förklaringen!
      Stockholms Musikteaterensemble satte upp Freuds cigarr på Boulevardteatern i våras. Hör här en specialskriven radioversionering där Eva Rexed guidar lyssnaren ner i psykets allra djupaste skrymslen och vrår.
(Ett samarbete med Stockholms Musikteaterensemble. Repris 5/7 20.03, 11-12/7 00.15.)  


Lördag 4 juli 14.30
Varför just jag
Av Elsebeth Egholm. Del 2 av 4.
Översättning: Sten Lundström.
Med bl a: Chatarina Larsson, Fredrik Gunnarsson, Lars-Erik Berenett, Ellen Hennig, Jörgen Düberg, Alexander Karim.
Musik: P-O Nilsson, Magnus Jarlbo.
Ljud: Johan Chandorkar.
Regi och dramatisering Ole Kröll.
Sarah Mellberg har tagit emot en DVD, som visar en halshuggning inför öppen kamera. En avrättning som i detalj påminner om terrororganisationen Al Quaidas metoder.
Sarahs dotter Malins pojkvän Aziz, står under polisskydd, då han hjälpt polisen vid invandrarkravaller i Rosengård, och både han och Malin lever under ständigt hot. SÄPO:s efterforskningar visar dessutom att den ”hårda kärnan” i Rosengård har kontakt med internationella terrorister.
(Från SR Malmö. Repris 6/7 19.03, 12-13/7 01.25)


Premiär!
Fredag 10 juli 19.03
See what I wanna see
Av Michael John La Chausa. Första akten av två.
Text och musik:Michael John LaChiusa.
Svensk text:Fredrik Fischer och Linnea Sjunnesson. 
Medverkande sångare från skolan:Philip Jalmelid, Liv-Ellen Kahrs, Rune Svendsen.
Gästsångare:Daniel Isakson och Linda Holmgren.
Medverkande musiker: Jan Winstone, David Gryphon, Andreas Vendelholt, Erik Widén, Sebastian Aronsson, Patric Malm och Niklas Robertsson.
Musikaliskt ansvarig:Jan Winstone.
Ljud Artisten: Peter Midbjer. Ljud Sveriges Radio: Rolf Hilton.
Producent: Christer Ekbom.
Regi:Staffan Aspegren.

En liveinspelning från Artisten, med musikalutbildningens avgångsklass på Högskolan för scen och musik i Göteborg, i en svensk premiär av Michael John LaChiusas musikal baserad på tre noveller av den japanske författaren Ryunosuke Akutagawa. Första akten av två.
See What I Wanna See är inspirerad av tre korta berättelser av den japanske författaren Ryunosuke Akutagawa. Föreställningen inleds med en prolog, en kärleksscen mellan en kvinna och hennes älskare i det medeltida Japan. Det är natt hon måste döda honom, då deras kärlek blivit känd för kvinnans make. Så börjar See What I Wanna See, för att i nästa bild utspelas i NY, 1951.
     En man mördas i Central Park, ett mord som föregåtts av ett passionsdrama och som bevittnats av en förbipasserande man. Vad såg han egentligen i den mörka parken? Vem bär skulden till mordet? Genom tre bekännelser berättas om mordet ur olika perspektiv.
     Michael John LaChiusas musikaler är i mångt och mycket inte typiska eller traditionella. Dansnumren måste inte finnas med och historierna får gärna beröra vår samtid. När man talar om hans verk använder man bättre uttrycket musikteater. Han är själv slagverkare i grunden och hans musikaliska byggen är influerade av både pop och jazz.
(Ett samarbete med Högskolan för scen och musik i Göteborg. Repris 12/7 20.03, 18-19/7 00.15.)

Originally Producer in October 2005 at The Public Theatre Oskar Eustis, Artistic Director; Mara Manus, Executive Director The World Premiere of See What I Wanna See was produced by the Williamstown Theatre Festival Michael Ritchie, Producer See What I Wanna See was commissioned by and developed at Musical Theatre Works, Thomas Cott, Artistic Director Through grants from the Gilman Gonzalez-Falla Foundation and The Shen Family Foundation.  


Lördag 11 juli 14.30
Varför just jag
Av Elsebeth Egholm. Del 3 av 4.
Översättning: Sten Lundström.
Med bl a: Chatarina Larsson, Fredrik Gunnarsson, Lars-Erik Berenett, Ellen Hennig, Jörgen Düberg, Alexander Karim.
Musik: P-O Nilsson, Magnus Jarlbo.
Ljud: Johan Chandorkar.
Regi och dramatisering Ole Kröll.
Sarah Mellberg, journalist på Morgonbladets lokalredaktion i Malmö, har tagit emot en DVD innehållande en halshuggning inför öppen kamera. Såväl polis som SÄPO blir inkopplade. Och SÄPO höjer sin beredskap som inför ett kommande terrorangrepp. I sin jakt på upphovsmännen bakom inspelningen, kommer Sarah och hennes sambo i kontakt med ett 70-talskollektiv...
(Från SR Malmö. Repris 13/7 19.03, 19-20/7 01.25)


Fredag 17 juli 19.03
See what I wanna see
Andra akten av två.
(Ett samarbete med Teaterhögskolan i Göteborg. Repris 19/7 20.03, 25-26/7 00.15.)


Lördag 18 juli 14.30
Varför just jag
Av Elsebeth Egholm. Sista delen!
Översättning: Sten Lundström.
Med bl a: Chatarina Larsson, Fredrik Gunnarsson, Lars-Erik Berenett, Ellen Hennig, Jörgen Düberg, Alexander Karim.
Musik: P-O Nilsson, Magnus Jarlbo.
Ljud: Johan Chandorkar.
Regi och dramatisering Ole Kröll.
Sarah Mellberg, journalist på Morgonbladets lokalredaktion i Malmö, har tagit emot en DVD innehållande en halshuggning inför öppen kamera. Såväl polis som SÄPO blir inkopplade, och pressen spekulerar vilt i ett mord av religiöspolitisk karaktär. I sin jakt på upphovsmännen bakom DVDn, kommer Sarah och hennes sambo i kontakt med ett 70-talskollektiv där Sarah har ett speciellt förflutet, och plötsligt har SÄPO och Sarah helt skilda åsikter om vad som är orsaken till halshuggningen…
(Från SR Malmö. Repris 13/7 19.03, 26-27/7 01.25)


Premiär!
Fredag 24 juli 19.03
Carola och jag
Av och med Sara Lindh.
Regi: Jonna Nordenskiöld.
Carola och jag handlar om att bli vuxen och om att inte lägga ansvaret utanför sig själv.
Det är en historia om hur skuld och skam kan förfölja en människa hela livet för att hon en gång fått inpräntat i sig att Någon ser allt hon gör.  Men vems blick är det egentligen som ser och dömer? Om man aldrig kan räcka till i Guds ögon, hur ska man då någonsin kunna räcka till inför sig själv? Föreställningen kunde tidigare ses på Teater Giljotin i Stockholm.
(Ett samarbete med Teater Giljotin. Repris 26/7 20.03, 1-2/8 00.15) 


Premiär!
Lördag 25 juli 14.30
Osbornes ask
Av Torbjörn Rafn. Del 1 av 4.
Översättning: Sten Lundström.
Med bl a: Kenneth Milldoff, Magnus Schmitz, Siw Erixon, Claes-Göran Söllgård, Jörgen Düberg.
Musik: Martin Vognsen.
Regi och bearbetning: Anders Lundorph.
Osbornes Ask är en historia från framtiden som utspelar sig i staden Metro. Där är det nio dagar kvar till valet och striden står mellan Humanistpartiet och det nyliberala partiet Förbundskoalitionen. Humanistpartiet leds av president Weissman, som inom loppet av 24 timmar får två av sina ministrar, Veronica Tauber och Samuel Weber, mördade.
(Från SR Malmö. Repris 27/7 19.03, 2-3/8 01.25)


Premiär!
Fredag 31 juli 19.03
Grabben i graven bredvid
Manus av Åsa Melldahl efter Katarina Mazettis roman med samma namn.
I rollerna: Annica Edstam som Desirée och Fred Johanson som Benny. Samt: Maria Möller, Marianne Mörck, Minna Treutiger, My Holmsten, Göran Forsmark, Martin Ahlberg och Erik Lindhé.
Dessutom debuterar Siw Malmkvist i Radioteatern!  
Musik: Erik Petersen.
Sångtexter: Åsa Melldahl och Katarina Mazetti.
Regi: Åsa Melldahl.
På kyrkogården träffas de; bonden Benny och bibliotekarien Desirée. Han planterar blommor på sina föräldrars grav och i graven bredvid ligger Desirées man. Benny drömmer om en hustru som kan sköta hemmet  och Desirée fantiserar om en man att gå på opera och museum med. Trots sina olikheter dras de till varandra och båda hoppas att den andra ska anpassa sig till deras dröm…
(Repris 2/8 20.03, 8-9/8 00.15)
 


Lördag 1 augusti 14.30
Osbornes ask
Av Torbjörn Rafn. Del 2 av 4.
Översättning: Sten Lundström.
Med bl a: Kenneth Milldoff, Magnus Schmitz, Siw Erixon, Claes-Göran Söllgård, Jörgen Düberg.
Musik: Martin Vognsen.
Regi och bearbetning: Anders Lundorph.
Där är det nio dagar kvar till valet och striden står mellan Humanistpartiet och det nyliberala partiet Förbundskoalitionen. Humanistpartiet leds av president Weissman, som inom loppet av 24 timmar får två av sina ministrar, Veronica Tauber och Samuel Weber, mördade. Mordutredningen leds av kommissarie Harlan, en krigsveteran, och dennes unge hårdföre assistent Vincent. Trots arresteringar av unga arbetslösa och kriminella – börjar spåren peka mot kommissarie Harlans gamla kompani från Tredje Kriget, och ett visst gevär med inskriften ”Per Adua ad Astra” – ”Genom svårigheter, mot stjärnorna”.
(Från SR Malmö. Repris 3/8 19.03, 9-10/8 01.25)


Premiär!
Fredag 7 augusti 19.03
Marilyn Monroe - Människa och myt
Med: Mia Ringblom Hjertner och Per Larsson.
Översättning av sångtexter: Sven Hugo Persson.
Manus och regi: Leo Cullborg.
Den fantastiska och tragiska historien om Marilyn Monroes liv upphör aldrig att fascinera. Norma Jeane Baker blir av en slump upptäckt av en fotograf när hon jobbar i en flygplansfabrik under andra världskriget. Via modell- och värdinnejobb tar hon sig sakta men säkert fram mot den hägrande filmkarriären i Hollywood.
     Föreställningen tecknar en dramatisk bild av en av 1900-talets allra största ikoner. Marilyn Monroe – Människa och myt hade urpremiär på GöteborgsOperans Skövdescen 2006.
(Från SR Göteborg i ett samarbete med Göteborgsoperan. Repris 9/8 20.03, 15-16/8 00.15)      


Lördag 8 augusti 14.30
Osbornes ask
Av Torbjörn Rafn. Del 3 av 4.
Översättning: Sten Lundström.
Med bl a: Kenneth Milldoff, Magnus Schmitz, Siw Erixon, Claes-Göran Söllgård, Jörgen Düberg.
Musik: Martin Vognsen.
Regi och bearbetning: Anders Lundorph.
Där är det nio dagar kvar till valet och striden står mellan Humanistpartiet och det nyliberala partiet Förbundskoalitionen. Humanistpartiet leds av president Weissman, som inom loppet av 24 timmar får två av sina ministrar, Veronica Tauber och Samuel Weber, mördade. Mordutredningen leds av kommissarie Harlan, en krigsveteran, och dennes unge hårdföre assistent Vincent. Trots arresteringar av unga arbetslösa och kriminella – börjar spåren peka mot kommissarie Harlans gamla kompani från Tredje Kriget, och ett visst gevär med inskriften ”Per Adua ad Astra” – ”Genom svårigheter, mot stjärnorna”.
(Från SR Malmö. Repris 10/8 19.03, 16-17/8 01.25)


Premiär!
Fredag 14 augusti 19.03
The Seduction of Ingmar Bergman
En (tvåspråkig) radiomusikal av Sparks; Ron Mael och Russell Mael.
Översättning: Magnus Lindman.
Med: Jonas Malmsjö,  Elin Klinga, Russell Mael, Ron Mael, Saskia Husberg, Marie-Chantal Long.
Produktionsansvarig och regissör för Radioteatern, SR: Marie Wennersten.
Det amerikanska popbandet Sparks slog igenom stort 1974 med skivan ”Kimono My House” och hit-låten ”This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us”. Fram till idag har de släppt ett tjugotal album. Marie Wennersten på Radioteatern initierade arbetet genom att fråga Sparks om de ville skriva något för Radioteaterns musikalsatsning. ”Efter flera månaders övertalning via mail och telefon blev utmaningen en alltför stor frestelse att motstå…”   Sparks själva beskriver musikalen så här: ”The internationally acclaimed film director Ingmar Bergman traditionally dealt with matters of death, faith, God's existence, and the struggle to find love and meaning in our lives. In this radio musical fantasy, Bergman is confronted by the lure of a mythological Hollywood seemingly at odds with all he stands for - a  Hollywood that tempts him and ultimately tries to control him. What starts as an exploration by Bergman of the possible mutual benefits of his working in Hollywood turns into a Kafkaesque nightmare, a nightmare ended with the aid of a most unlikely savior.”
     Berättelsen tar sin början i Cannes 1956 då Ingmar Bergman vinner pris för sin film ”Sommarnattens leende”…
(Repris 16/8 20.03, 22-23/8 00.15)


Lördag 15 augusti 14.30
Osbornes ask
Av Torbjörn Rafn. Sista delen!
Översättning: Sten Lundström.
Med bl a: Kenneth Milldoff, Magnus Schmitz, Siw Erixon, Claes-Göran Söllgård, Jörgen Düberg.
Musik: Martin Vognsen.
Regi och bearbetning: Anders Lundorph.
Osbornes ask utspelar sig i Metro, en stad drabbad av tung kriminalitet. Det är nio dagar kvar till valet och striden står mellan Humanistpartiet och det nyliberala partiet Förbundskoalitionen. Humanistpartiet leds av president Weissman, som inom loppet av 24 timmar får två av sina
ministrar mördade. Mordutredningen leds av kommissarie Harlan, en krigsveteran, och hans unge assistent Vincent. Trots arresteringar av unga arbetslösa och kriminella börjar spåren peka mot kommissarie Harlans gamla kompani från Tredje Kriget, och ett visst gevär med inskriften ”Per Adua ad Astra” – ”Genom svårigheter, mot stjärnorna”…
(Från SR Malmö. Repris 17/8 19.03, 23-24/8 01.00)


Fredag 21 augusti 19.03
En kung lyssnar
av Italo Calvino.
Övers: Viveca Melander.
Med: Erland Josephson, Loa Falkman, Reine Brynolfsson, Monica Stenbeck.
Musik: Erik Peters.
Ljud: Lena Samuelsson.
Regi, dramatisering: Magnus Berg.
Statskupp! En ny kung griper makten med våld. Men väl installerad på tronen kommer paranoian krypande - hur ska man veta att riket inte är i fara, där man sitter längst in i slottets vindlande gångar?  Kanske hotet mer kommer från tystnaden än från bullret? Är det just i regelbundenheten som faran lurar? Kanske är man aldrig så nära att förlora allt som när man tror sig ha allt i sin hand.
Den italienske författaren Italo Calvino (1923-1985) lämnade efter sig ett antal texter om människans sinnen, bland annat En kung lyssnar, om hörseln. I Magnus Bergs dramatisering har den utvecklats till existentiellt hörspel, en konkret gestaltning av den filosofiska frågan: Hör vi samma sak? Upplever vi samma verklighet eller hör jag röster? En bild av verkligheten uppstår i betraktarens öga, i åhörarens öra. De vindlande gångarna i örat och slottet blir lätt spelrum för maktängslan eller rentav galenskap.
(Från 2006) Repris 23/8 20.03, 29-30/8 00.15)

 Före föreställningen: Prolog - En kung lyssnar

 Efter föreställningen: Italo Calvino - experimentell underhållare.
Ett program av Magnus Berg.


Lördag 22 augusti 13.30
Säg att det är skönt
av Marianne Goldman. Del 1 av 2.
Med: Johan Lindell, Charlotta Larsson, Lena Mossegård, Jonas Bergström, Oliver Loftén, Rakel Josephson.
Regi och musik: Ludvig Josephson.
Psykoterapeuten Lea är sambo sedan femton år med Sverker, kulturskribent, som drabbas av häftiga ryggsmärtor sedan en av hans elaka recensioner fått en debutant att ta livet av sig. Sverker uppsöker en ung naprapat, Sandra, och blir genast förälskad. Sandra är patient hos Lea och en dag berättar hon att hon inlett ett förhållande med en gift man... Dramatikern Marianne Goldman, som specialskrivit Säg att det är skönt för Radioteatern, har tidigare uppmärksammats för pjäser som Cancerbalkongen och Försoningsdagen, och för filmen Freud flyttar hemifrån som hon skrev manus till.
(Från 2001. Repris 24/8 19.03, 30/8-1/9 01.00) 


Fredag 28 augusti
Den gula tapeten
av Charlotte Perkins Gilman.
Övers: Barbro Stenström, Irja Carlsson.
Dramatisering: Denize Karabuda.
Med: Jessica Liedberg, Magnus Roosmann, Nanny Nilsson.
Regi och musik: Ludvig Josephson.
Ellen lever ett ombonat liv med maken John och deras nyfödde son. Deras tillvaro borde vara en idyll, men Ellen har nervösa besvär och familjen har därför hyrt ett lantställe där hon kan vila ut. Det gamla huset är fantastiskt och den stora trädgården förtrollande; här skulle Ellen vara lycklig, om det inte vore för den gräsliga sovrumstapeten med sitt påträngande mönster. En skräckromantisk berättelse från det slutande 1800-talet, men också en klarsynt vidräkning med kvävande könsroller och välmenande patriarkalt förtryck.
(Från 2006. Repris 30/8 20.03, 5-6/9 00.15)

 Före föreställningen: Romerska febern av Edith Wharton.
Övers: Lars Forssell.
Med: Inga Tidblad, Irma Christenson, Christina Schollin, Helena Brodin.
Två damer på en trattoria i Rom minns sin ungdom i den eviga staden. Under den svala ytan tickar ett maktspel med erotik, konkurrens och kärlek.
(Från 1962)

 Efter föreställningen: Edith Wharton och det outsagda.
Ett program av Henrietta Hultén med Per Wästberg. (Från 2001)

 Efter föreställningen: Det milda vanvettet ett program av Henrietta Hultén.


Lördag 29 augusti 13.30
Säg att det är skönt
av Marianne Goldman. Del 2 av 2
Med: Johan Lindell, Charlotta Larsson, Lena Mossegård, Jonas Bergström, Oliver Loftén, Rakel Josephson.
Regi och musik: Ludvig Josephson.
Psykoterapeuten Lea är sambo sedan femton år med Sverker, kulturskribent, som drabbas av häftiga ryggsmärtor sedan en av hans elaka recensioner fått en debutant att ta livet av sig. Sverker uppsöker en ung naprapat, Sandra, och blir genast förälskad. Sandra är patient hos Lea och en dag berättar hon att hon inlett ett förhållande med en gift man... Dramatikern Marianne Goldman, som specialskrivit Säg att det är skönt för Radioteatern, har tidigare uppmärksammats för pjäser som Cancerbalkongen och Försoningsdagen, och för filmen Freud flyttar hemifrån som hon skrev manus till.
(Från 2001. Repris 31/8 19.03, 6-7/9 01.00)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".