Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - September 2009

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 16.23
Monica Stenbeck och Tanja Lorentzon i Splendid isolation (Foto: Johan Ljungström, SR)
1 av 3
Monica Stenbeck och Tanja Lorentzon i Splendid isolation (Foto: Johan Ljungström, SR)
Natalie Minnevik och Johan Rabaeus under inspelningen av Lolita (Foto: Micke Grönberg/SR)
2 av 3
Natalie Minnevik och Johan Rabaeus under inspelningen av Lolita (Foto: Micke Grönberg/SR)
Sif Ruud (Foto: SVT Bild)
3 av 3
Sif Ruud (Foto: SVT Bild)


Fredag 4 september 19.03
Moderskärlek
av August Strindberg.
Med: Sif Ruud, Pia Arnell, Catherine Berg, Monica Nielsen.
Detta drama handlar om de övergrepp en mor begår mot sin dotter då hon isolerar henne från allt umgänge av rädsla för att få sitt liv avslöjat för dottern. Men hur länge kan en mor hålla sanningen om sin egen skuld och faderns oskuld dold. (Från 1958. Repris 6/9 20.30, 12-13/9 00.15)


Fredag 4 september ca. 19.25
Splendid isolation
av Lotta Erikson.
Med: Monica Stenbeck, Tanja Lorentzon, Isak Hjelmskog.
Regi: Jonas Cornell.
Ljud: Lena Samuelsson.
- Du kan bo här, säger mamman i Lotta Erikssons debutpjäs. - Det går inte, säger Sofi. Jag är 34 år. - Det här har ingenting med matematik att göra, svarar mamman. För första gången på länge måste mor och dotter tillbringa ett dygn tillsammans.
(Från 2006)

 Dessutom: Sommar under påverkan av vatten
En audiofiktion av Åsa Larsson.
Med: Christer Fant, Sanna Krepper och Åsa Larsson.
Regi: Eva Staaf, Doreen Kanter.
Jag tänkte inte på det då. Men det var samma dag isen gick upp. Jag tror att det var ljudet av vatten som gjorde det. Det har jag tänkt efteråt.
(Från 2006)


Lördag 5 september 13.30
Bara en vanlig bondjänta
av Marjolein Bierens.
Övers: Per Holmer.
Ljud: Jeroen Kuitenbrouwer, Frida Englund.
Producent: Eric Nyblaeus.
Ljud: Frida Englund.
Med: Malena Engström.
Regi, bearb: Gunilla Abrahamsson.
Från Nederländerna får vi berättelsen om en moderlös flicka som sköter hushållet, mjölkar korna, släpper ut getterna och på nätterna utnyttjas av sin far, sina morbröder, sina bröder och kusiner. Efter ett missfall får hon nog, tänder eld på huset och ladan, får mat och pengar som belöning av de kvinnliga släktingarna och reser till storstan...
(En föreställning i samarbete med Nederländska NOS 2009. Repris 7/9 19.03, 13-14/9 01.00.)


Fredag 11 september 19.03
Solange
av Willy Kyrklund.
Med: Margaretha Byström och Bjarne Löwdin.
Piano: Bjarne Löwdin.
Ljud: Leif Bjärnling.
Regi: Eva Gröndahl.
Den längtande, sårbara Solange lever i ett alltmer slentrianmässigt äktenskap med den kyligt rationelle Hugo. Så kan det till en början tyckas. Men vem vet egentligen vilka drömmar den på ytan sträve kontorsarbetaren bär inom sig? Vi hör en dramatisering av Willy Kyrklunds roman Solange från 1951. I den här föreställningen, som ursprungligen gavs på Teater Brunnsgatan fyra i Stockholm, lånar Margaretha Byström sin röst åt såväl Solange som berättaren och den gästande författaren Ivar, medan musikern Bjarne Löwdin vid pianot också svarar för rollen som Hugo.
(Från 2001. Repris 13/9 20.03, 19-20/9 00.15)

 Föreföreställningen: Willy och Solange. Ett program av Marie Wennersten.

 Efter föreställningen: Tomrummet och tornet. Magnus Florin om och med Willy Kyrklund.


Lördag 12 september 13.30
Kaboom
av Heidi Linde.
Övers: Erik Lindhé.
Ljud: Arne Barca (NRK) Magnus Wallén, Anders Ekelund
Musik: Terje Johannesen.
Medv: Hanna Alström, Andreas Utterhall, Ellen Mattsson, Carl Stjernlöf, Maria Salomaa, Ulrika Hansson samt Erik Lindhé, Christian Wennberg, Ambjörn Johansson, Oliver Wallén, Jesper Malm, Hanna Nyroos, Jacob Isberg, Johanna Wilson, Jens Olin.
Regi, bearb: Gunilla Abrahamsson.
Vad får dig att stanna kvar i en kärleksrelation? Vad får dig att gå? När vet man om man har träffat den rätte? Och vem är det? Författaren Heidi Linde har skrivit ett kärleksdrama med glimten i ögat. En ”romantisk komedi om dammsugning, sex och kärlek”.
(Från Radioteaterns Europasatsning 2009. Ett samarbete mellan Venia Video Produktion, Radioteatern SR och NRK. Repris 14/9 19.03, 20-21/9 01.00.)


Fredag 18 september 19.03
Medea från Mbongo
av Willy Kyrklund.
Med: Birgitta Valberg, Erland Josephson, Jan Blomberg, Björn Granath, Sten Ljunggren.
Musik: Richard Pilat.
Regi: Karl Dunér.
Karl Dunér hade länge funderat på pjäsen men inte ansett det möjligt att fullständigt förverkliga dess form på scenen. Först med radions klippteknik och, skulle det visa sig, modern datateknik kunde man tillfullo ge rättvisa åt körpartierna i denna pjäs som hade urpremiär på Dramaten 1967.

Man kan se pjäsen som en modern skilsmässouppgörelse mellan den afrikanska kvinnan Medea och världsmannen Jason i det antika och nutida Korinth. Men det handlar också om Medeas brytning med sin egen kultur och religion, något som kan ses som ett lika stort svek som skilsmässan.

Karl Dunér gjorde inte något "självklart" skådespelarval för Medea och Jason, inte två unga skådespelare utan två röster fyllda av erfarenhet: Birgitta Valberg och Erland Josephson. Det är en föreställning som spänner fårn isande kyla till rasande passion, allt kommenterat av den allestädes närvarande kören.  
(Ur Radioteaterns huvudserie Modärna antiker våren 1992. Repris 20/9 20.03, 26-27/9 00.15)

 Efter föreställningen: Efter föreställningen: Willy Kyrklund – ett porträtt inspelat av Britt Edwall om Medea från Mbongo.


Lördag 19 september 13.30
Tournante
av Inèz du Lac /Petschinka.
Övers: Marc Matthiesen.
Piano: Andreas Taller.
Ljud: Magnus Wallén, Tomas Birnik.
Producent: Erik Lindhé.
Medv: Josefin Ljungman, Michaela Berner, Peter Gardiner, Linda Källgren, Rolf Skoglund, Peter Viitanen, Ambjörn Johansson, Nils Boix - Vives, Göran Ragnerstam, Christian Wennberg, Tom Silkeberg, Simon Berglund, Christoffer von Seth, Ingela Olsson.
Regi: Gunilla Abrahamsson.
Österrikes bidrag till Radioteaterns Europasatsning är pjäsen Tournante. Den 19-åriga Inéz du Lac har blivit utsatt för en gruppvåldtäkt. Tillsammans med journalisten Nicole Bourgonne ger hon sig ut i Paris förorter för att söka upp gärningsmännen - en efter en. Föreställningen  är en ödesdiger resa, ett förtvivlat blodbad där hämnden blir en kompass och våldet en förutsättning för livet.
(Från Radioteaterns Europasatsning 2009. Ett samarbete mellan Venia Videoproduktion AB, Radioteatern SR och ORF Österrike. Repris 21/9 19.03, 27-28/9 01.00.)


Premiär!
Fredag 25 september 19.03
Lolita
av Vladimir Nabukov.
Dramatisering, översättning: Pia Gradvall.
Med: Johan Rabaeus, Natalie Minnevik, Cilla Thorell, Douglas Johansson, Rachel Mohlin, Bengt CW Carlsson, Anna Wallander, Jimmy Endeley.
Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip.
Dramaturg: Magnus Lindman. Producent: Marie Wennersten.
Regi: Kristina Humle.

- Vad är ni för typ av människa? frågade domaren.

- Det är upp till juryn att avgöra, svarade Humbert Humbert.

Radioteaterns uppsättning av Lolita tar avstamp i rättegången mot Humbert Humbert. Med sig har han sin dagbok som vittne till det liv som lett fram till platsen på den anklagades bänk där han nu står, misstänkt för mord. Det handlar om den medelålders Humbert Humbert otillåtna och ödesdigra besatthet av den 12-åriga Dolores Haze: Lolita. I rollen som den egocentriske och kontroversielle Humbert Humbert hörs Johan Rabaeus.

Lolita av Vladimir Nabokov är författarens mest kända roman och största publika framgång. Den franske förläggaren Maurice Girodias såg det som sin plikt att ge ut boken – det gick inte i USA.
(Repris 27/9 20.30, 3-4/10 00.15)


Lördag 26 september 13.30
Kashmere
av Louise Epstein.
Med: Gunilla Paulsen, Lena Nylén, Elen Aedmäe, Marek Terpilowski, Leif André, Håkan Walles.
Regi: Stina Ancker.
När jag är ute och promenerar brukar jag se till att passera ett stort brunt hus. Muren utanför är svagt röd. Ingen har målat den på länge. Dimmiga dagar är jag säker på vad de pratar om där inne, hur rösterna låter och att ett element i den stora salongen förmodligen behöver luftas. Jag behöver inte röra vid ekdörren för att veta hur det känns att öppna den, jag behöver inte gå sträckan för att veta att det är femton steg till den röda sammetssoffan.
Så är det med en del hus, det räcker med att titta på dem för att ana att någon därinne har gått vilse. Att tjänarna inte har fått betalt och att marulken vägrar bli en timbal. Att inkasso är på väg och att en väninna, som just passerat grinden i muren, hoppas att årets middag skall bli annorlunda.
Louise Epstein om Kashmir, en tragisk komedi i en akt.
(Repris 28/9 19.03, 4-5/10 01.00.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".