Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - Mars 2010

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 13.50

Mars månad går i Orwells tecken. Det blir premiär för 1984 i två delar regisserade av Niclas Pajala med bland andra Lo Kauppi och Göran Forsmark i rollerna. 1984 flankeras av det biografiska dramat Mitt namn är George Orwell av Stefan Ersgård från 1984 och en återutsändning av Djurfarmen från 1958 med några av våra största skådespelare i rollerna, bland andra Margaretha Krook, Jan Malmsjö, Bert Callenbo och Hugo Björne för att nämna några.

Fredag 5 mars 19.03
Mitt namn är George Orwell
av Stefan Ersgård.
Med: Lars Passgård, Daniel Eriksson, Mats Thorin, Sten Lundström, Wallis Grahn, Anita Hamberg, Marcus Hamberg, Mats Eklund, Kristina Camnert, Nina Gunke, Catherine Hansson, Bengt Brunskog, Mats Thorin. Och Carl-Olof Lång som berättaren.
Regi:  Bengt Gustafsson.
(Från SR Malmö 1984. Repris 7/3 20.03 samt natt mellan 13-14/3 00.15)


Lördag 6 mars 13.30
Attentatet
en berättelse i två halvtimmeslånga delar om det värsta terrordådet i svensk historia, fritt efter Ann-Marie Ljungbergs roman Mörker, stanna hos mig.
I rollerna bl a: Göran Forsmark, Andreas Utterhall, Mirja Burlin och Björn Gedda.
Ljud: Frida Englund.
Dramatisering, regi: Magnus Berg.
Del 2 av 2: Attentatet på Norrskensflamman den 3 mars 1940 är det värsta terrordådet i svensk historia. Fem människor omkom, däribland 2 barn. Här är historien bakom som ger nycklar fanatismens mekanismer. Vad driver en självmordsbombare idag? Svaret finns i vår egen historia.

Vintern 1939-40 rasade striderna mellan Sovjetunionen och Finland, splittrat i röda och vita. Sverige vägrade skicka trupp till Finland, och därför bildades frivilligkåren av militärer och andra fosterlandsvänner som var övertygade om att ryssen skulle ta Sverige om Finland föll. "Strid för Sverige i Finland", "Finlands sak är vår" var några av parollerna. Eftersom ryssarna sannolikt skulle anfalla Sverige norrifrån blev Luleå strategiskt intressant. Här fanns också redaktionen för den kommunistiska Norrskensflamman med en stadig prenumerantkår i hela Norrbotten.
(Repris 8/3 19.03, 14-15/3 01.00)


Premiär!
Fredag 12 mars 19.03
1984
av George Orwell.
Med bl a: Lo Kauppi, Göran Forsmark, Staffan Göthe och Sven Wollter.
Ljud: Micke Brodin. Producent: Gunilla Bresky.
Regi: Niclas Pajala.

Del 1 av 2:"Frågan är inte om 1984 kommer att bli verklighet, frågan är hur det kunde hända utan att vi såg det, säger regissören Niclas Pajala som bearbetat George Orwells klassiska roman för Radioteatern.
     1984 berättar om ett samhälle där medborgarna övervakas via skärmar och där Storebror har den totala kontrollen.  Winston Smith är anställd för att förfalska uppgifter i olika medier så att de bättre passar den just då rådande uppfattningen. Någon sanning finns inte längre. Verkligheten förändras minut för minut. Winston har vaga minnesbilder av tiden före Storebror. När han möter Julia och blir förälskad - ett brott eftersom det bara är Storebror som ska älskas - blir hans tvivel till opposition.
     "Min version av 1984 handlar om en vanlig enkel människa som börjar inse det tragiskt absurda i en värld där alla äkta känslor och sanningar avskaffats. Han vill få tillbaka sitt människovärde och vågar ta upp kampen mot den totala övermakten."
(Från SR Luleå. Repris 14/3 20.03, 20-21/3 00.15)

 Efter föreställningenHans namn var George Orwell Vem var mannen bakom 1984? Vilken betydelse har han idag? Naila Saleem tecknar ett porträtt av författaren som gjorde en omvänd klassresa från samhällets övre skikt till de fattigas värld. Hon samtalar bl a med Göran Hägg och Ronald Paul, docent i engelsk litteraturhistoria. (OBS! Efter föreställningen utgår den 14/3 p g a Romanpriset.)


Lördag 13 mars 13.30
Vem släckte ljuset?
Med: Petra Brylander, Göran Forsmark, Jalle Lindblad.
Manus och regi: Niclas Pajala.
En man och en kvinna färdas genom ett öde landskap långt i norr, där inga människor längre finns kvar, bara farliga vilda djur. Vägen lyses upp av starka strålkastare. Plötsligt blir allt svart. Det fordon som de åker i blir stående och de måste ta reda på vad som finns där ute i vintermörkret…
(Från SR Luleå 2005. Repris 14/3 19.03, 21-22/3 01.00)


Premiär!
Fredag 19 mars 19.03
1984
av George Orwell.
Med bl a: Lo Kauppi, Göran Forsmark, Staffan Göthe och Sven Wollter.
Ljud: Micke Brodin. Producent: Gunilla Bresky.
Regi: Niclas Pajala.
Del 2 av 2.
(Från SR Luleå. Repris 21/3 20.03, 27-28/3 00.15)

 Efter föreställningenVad gör Storebror idag? Det har gått mer än 60 år sedan George Orwells mörka framtidsversion kom ut. Hur står sig 1984 idag? Naila Saleem diskuterar bokens aktualitet med bl. a. författaren Göran Hägg, Agneta Blom universitetslektor i statsvetenskap och Ronald Paul, docent i engelsk litteraturhistoria.


Lördag 20 mars 13.30
Trädet
Med: Roland Jansson, Vilma Rogsten Zammel, Eva Hermansson, Evert Lindkvist, Ivar Svensson, Ulf Rönnerstrand, Carina Karvanen.
Manus och regi: Gorki Glaser-Müller.
I en framtid rasar kriget mellan rojalister och republikaner. Från Hisingen i Göteborg hörs mullrandet av granateld och i Majorna, på andra sidan älven lever den republikanske morfadern och hans dotterdotter ett fattigt liv, vägg i vägg med sina rojalistiska grannar. Det fungerar något sånär, bara man håller sig på sin kant. Men när grannarna börjar hugga i morfaderns blommande träd, bryter kriget ut även på gården.
(Från SR Göteborg 2005. Repris 22/3 19.03, 29-29/3 01.00)


Fredag 26 mars 19.03
Djurfarmen
av George Orwell.
Dramatisering: Rayner Heppenstall.
Översättning: Sigvard Mårtensson, Nils Holmberg.
Med: Margaretha Krook, Bert Callenbo, Hugo Björne, Gunnar Olsson, Hans Strååt, Börje Mellvig, Jan Malmsjö, Jan-Erik Lindqvist, Jan-Olof Strandberg, Barbro Larsson, Dagmar Bentzen, Ellika Mann, Manne Grünberger, Tord Stål, Erik Berglund, Bo Montelius.
Regi: Bengt Ekerot.
På Mr Jones bondgård gör djuren uppror mot sina mänskliga herrar, driver bort dem och installerar grisarna som nya ledare. En dräpande satir i fabelns form riktad mot det totalitära Sovjetunionen.
(Från 1958. Repris 28/3 20.03, 3-4/4 00.15)


Lördag 27 mars 13.30
Atomsjälar
Med: Sverrir Gudnarson, Nigar Yousefi, Björn Gedda och Ragnar Lyth.
Manus, regi: Anna Åkerlund.
En pojke och en flicka ensamma under en gnistrande stjärnhimmel. De borde ha hela livet framför sig men flickans syn blir allt svagare och pojken blöder näsblod. Det är i Ryssland och de är tjernobylbarn på flykt över ett tundraliknande landskap. De pendlar mellan dödens kyla och en svindlande livskänsla.
(En elevproduktion från Dramatiska institutet 2004. Repris 29/3 19.03, 4-5/4 01.00)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".