Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Lotsen från Moluckas

Publicerat fredag 8 oktober 2004 kl 13.51
1 av 3
Bilden är tagen vid inspelningen av Lotsen från Moluckas 1947 och hämtad ur Gunnar Hallingbergs bok Radio&TVdramatik.
2 av 3
Lotsen från Moluckas annonseras i Röster i Radio inför premiären.
3 av 3
Harry Martinsons Lotsen från Moluckas spelades 1947 i en nyinstudering av Alf Sjöberg med Olof Widgren som Magellan och Ulf Palme som Sebastian de Cano. (Foto hämtad från Gunnar Hallingbergs Radioteater i 40 år)

Ur: Röster i radio nr 19, 4-10 maj 1947.

Harry Martinsons radiopjäs om Magellan, som 1937 gavs två gånger.

Författaren berättar i denna intervju något om pjäsens historia.

Vem minns Sebastian de Canos namn.
I många år han kryddor tog i hamn
till Lisboa ifrån Moluckens ö.
Han kände Bremens nyckel, handelns sjö.
Hos skeppare Da Gama var han med när världen växte ut på alla led.
Gurkmeja, peppar, cassia, kanel
och sandelträ för konungens panel,
allt förde han från Isla de Susanna.
Hans hår blev vitt som salt
och röd hans panna.
På flöjten av kanelbark spelte han om havens tid, om havens Ispahan.

Så lyder en av dikterna i sviten Passader i Harry Martinsons diktsamling Passad som kom ut 1945. Sebastian de Cano är en historisk person. Han var en av befälhavarna på Magellans stora världsomsegling 1519-1520, den jäsande tid som karaktäriseras främst av de stora geografiska upptäcktsfärderna.

Det är naturligt, att denna tid har fascinerat Harry Martinson, han som i hela sin produktion genomgående skildrat resande människor. Han berättar också, att ända sedan hans gröna ungdom har Magellan varit hans hjälte. ”Mera än Columbus, för Magellan var en finare seglare”. Till hans tidigare önskedrömmar hörde också att litterärt behandla denna spanska heros och hans världsomsegling. Önskedrömmen har blivit verklighet i och med radiodramat Lotsen från Moluckas, även om uppfyllelsen lät vänta på sig och kom först efter många svårigheter. Redan under den tioåra odysséen på främmande hav och kontinenter under 20-talet försökte han att utnyttja motivet i en lång novell. Men han var aldrig nöjd med den, och den förblev opublicerad. Efter hemkomsten kom tanken på att dramatisera stoffet. ”ett försök att göra något av en tänkt logg. Jag visst inte mycket om Magellan och hans världsomsegling, endast när den försiggick, och hur många skepp som deltog. Så kom jag på tanken, att de skepp expeditionen fick var dåliga skepp, sådana som Cortez och de andra guldsökarna kasserat. Jag skrev det, och senare har det visat sig, att min gissning var riktig.”
- Lokalfärgen har väl kommit från den intima bekantskapen med sjön?
- Den bygger inte på direkt minnen men sjöupplevelserna går naturligtvis igen, liksom tiden i Sydamerika har fått ge den spanska koloriten. Personerna är utom Magellan och Sebastian fritt uppdiktade. Men den psykologiska bakgrunden är riktig, tror jag. Dessa första världsomseglingar var till hela sin natur naiva, man rörde sig inte ens på det geografiska planet, för geografien var inte konstituerad än i det mänskliga medvetandet. Det är samma sak som med vallfärderna till Rom under medeltiden. I själva verket vandrade pilgrimerna inte genom geografiska riken utan genom evighetens moln till himmelens ståthållarstol i Rom. Spelet om Magellan måste ses ur den synpunkten, att en liknande världsåskådning var förhärskande, när han seglade ut. Men det blev inget scendrama. Det strandade på att min livssyn är så föga dramatisk – den är mera lyrisk. Jag älskar t ex irländska versdramer, de är rika och blommiga, och den lyriska dialogen blir aldrig högtidlig, som så ofta i andra versdramer. Därför blev också Lotsen från Moluckas ett radiodrama, för där passar den lyriska stilen”.

Så var dramat färdigt att framföras den 10 januari 1937 för att en månad senare gå i repris. Nu tio år senare kommer det igen, strax efter det Martinson fått Frödingsstipendiet, Att 1500-talets djärva sjöfarare inte  upphört att fascinera honom än, visar den citerade dikten ur Pasad, som är en omarbetning av en dikt i dramat. I samma samling finns också en betydligt senare dikt, som hör till samma motivkrets:

Av ibererna kallades passadhavet
                             Damernas hav:
el Golfo de las Damas.
Dit ut förde de damerna till dans.
På detta sätt seglade de till Nya världen. 
Deras skepp hade ståtliga namn.
Namn av en tid som var havsrusig:
Nuestra Señora de la Encarnacion
                               Desengana.
Nuestra Madre del caba Donga.
Och de bugade för sina skepp som för
damer
på världsdansens golv,
på el Golvo de las Damas.
Och de förde dem ut till dans på
                              Antilliska gången,
                              passadens väg.

Med detta för ögonen faller det sig därför naturligt att till sist fråga om Lotsen från Moluckas har någon ytterligare framtid – även om en del böcker om Kina och dess kultur ligger på nattduksbordet på det sjukhus, där Martinson just nu vårdas för en gammal knäskada, och bär vittne om en helt ny intressesfär. Den kommer kanske att uppleva ännu en renässans, säger han. Jag har nog tänkt att bygga ut den, skriva om den för scenen, och då skall några kvinnor också få komma med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".