Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - december 2002

Publicerat onsdag 7 april 2004 kl 10.54
1 av 8
Ingrid Luterkort (Foto: Sören Vilks/Sveriges Radio)
2 av 8
Sven Lindberg (Foto: SVT Bild)
3 av 8
Susanne Skog (Foto: SVT Bild)
4 av 8
Inspicienten i arbete med ljudeffekterna till En jul i ödemarken då den spelades in 1926. Platsen var Radiotjänst första studio vid Malmskillnadsgatan. Bilden är hämtad ur Gunnar Hallingbergs bok Radioteater i 40 år.
5 av 8
Vresige filosofen (Foto: Myran Månsson)
6 av 8
Sven Wollter (Foto: SVT Bild)
7 av 8
Franz Kafka (Foto: SVT Bild)
8 av 8
Vladimir Majakovskij (Foto: SVT Bild)

Premiär! 
Söndag 1 december kl 14.03
Jakten på gonggongen
av Susanne Skog.
Så här låter gonggongen... men när hördes den först? Och finns den på riktigt någonstans? Många frågor och ett oväntat svar. Vi utlovar en spännande radioteaterhistoria!
(Repris 6/12 19.03, 9/12 00.55)


Lördag 7 december kl 19.30
Foajé - Radioteaterns månadsmagasin
Med bl a PC Jersild, samt om årets nobelpristagare i litteratur, Imre Kertész, som förstås finns med i radioteaterrepertoaren. (Repris 9/12 19.03, 15/12 00.03)


Premiär!
Lördag 7 december kl 20.00
Den vresige filosofen
av P C Jersild.
Med Sören Eriksson och Åke Arvidsson.
Regi: Tomas Melander.
Mästaren är egentligen trött på människorna och deras problem. Han sörjer sin ende vän, hunden Plato. Och när det visar sig att Eleven inte har så mycket pengar - så anser Mästaren att han bara betalar för de korta svaren. Men kanske är det så - att frågorna som ställs är viktigare än svaren som ges…. Ett samarbete med Teater Västernorrland.
(Från SR Västernorrland. Repris 9/12 19.33, 15/12 00.33.)


Premiär!
Söndag 8 december kl 14.03
Radioteatern ger årets nobelpristagare i litteratur!
Ur Kaddish för ett ofött barn
av Imre Kertész.
Övers: Ervin Rosenberg.
Med bl a: Sven Wollter, Fredrik Ohlsson, Anne Kalmering.
Dramatisering och regi: Anders Carlberg.
Kaddish är den bön judarna ber för sina döda. När årets nobelpristagare använder ordet får det många dubbla bottnar. I en ömsom munter, ömsom ironisk och vädjande monolog försöker en man berätta varför han valt att förbli barnlös och på så vis också väljer bort sin unga hustru, den vackra judinnan.
(Repris 13/12 19.03, 16/12 00.55)


Premiär!
Lördag 14 december kl 19.30
Advent
av August Strindberg.
Med bl a: Lena Granhagen, Anders Ahlbom Rosendahl, Ingrid Lutherkort, Sven Lindberg, Stina Ekblad, Staffan Göthe, Jessica Liedberg.
Regi: Stefan Johansson.
I August Strindbergs mysteriespel möter vi den småaktiga grymheten i Lagmannens och Lagmanskans gestalter. De styr sin omgivning enligt den beprövade principen söndra och härska och håller arrendatorer, tjänstefolk och barn i ett järngrepp. Men vålnaderna från det förgångna lämnar det gamla paret ingen ro och i sin fruktan och snålhet börjar de snart också att ge sig på varandra. Som två ljusgestalter i stark kontrast mot Lagmannen och hans hustru möter vi barnen Tyra och Erik, här spelade av Ingrid Luterkort och Sven Lindberg, två skådespelare som satt stark prägel på svensk teater under en stor del av 1900-talet.
(Repris 16/12 19.03, 22/12 00.03)


Söndag 15 december kl 14.03
Redogörelse framlagd för en akademi
av Franz Kafka.
Övers: Bengt Chambert.
Med: Johan Lindell.
Musik, regi: Ludvig Josephson.
Det församlade auditoriet i vetenskapsakademiens föreläsningssal sitter i spänd väntan på sin ryktbare gästföreläsare. När gästen så småningom gör entré lägger sig det förväntansfulla sorlet tvärt inför den egendomliga hybrid som lufsar upp på podiet och lägger sina papper i ordning - en till människa transformerad apa.
Mycket vältaligt lägger så den besynnerliga varelsen fram redogörelsen för sitt liv. En mörkt suggestiv pjäs om hur total anpasslighet och underkastelse är den förtrycktes och förödmjukades enda möjlighet till räddning.
(Från 2001. Repris 20/12 19.03, 23/12 00.55)


Premiär! 
Lördag 21 december kl 19.30
Tävlingen
Ett program av Håkan Sandblad med två inbakade pjäser. 1925 inledde Radiotjänst sina rikstäckande sändningar. Samma år utlyste Svenska Dagbladet en tävling för att få fram de första nyskrivna svenska pjäserna för radio. Vinnare blev en etablerad författare, Erhard Bäckström, och en icke etablerad - Edvin Adolphson! Deras pjäser premiärsändes 1926 då inga radioprogram kunde bevaras. Håkan Sandblad har gjort nyinspelningar av bägge styckena. Och dessutom tagit fram arkivmaterial om tävlingen och rest land och rike runt för att träffa släktingar till de två författarna.


Den persiska mattan
av Erhard Bäckström.
Med Inger Hayman, Iwar Wiklander, Birgitta Ulfsson.


En jul i ödemarken
av Edvin Adolphson.
Med Sven-Åke Gustavsson, Mirja Burlin, Karl Sundström, Iwar Wiklander, Kent Andersson.
En liten pjäs om hur en radioapparat sprider julglädje i den svenska obygden.
(Från SR Göteborg 2000. Repris 23/12 19.03, 29/12 00.03)


Söndag 22 december kl 14.03
Hjärtats kyrka
av Vladimir Majakovskij.
Övers: Bengt Jangfeldt, Gunnar Harding, Verner Aspenström.
Regi, medverkan: Max Lundqvist.
Hjärtats kyrka - kärlekens kraft och förbannelse. En Man, på väg att explodera in i sitt svarta hål. Vladimir Majakovskij är sin diktning.
(Från 2001. Repris 27/12 19.03, 30/12 00.55)


Premiär!
Lördag 28 december kl 19.30
Det var en gång en annan bro
av och med Marianne Wesén, Simon Rosenbaum.
I kabarén ”Det var en gång en annan bro”, får vi stifta bekantskap med en legendar inom dansk underhållning, Simon Rosenbaum, samt Marianne Wesèn, skådespelarprofil i Malmö. Tillsammans har de skrivit denna föreställning, ihopknuten av melodier från 40-talet och med texter av bl a Poul Henningsen. Programmet inspelades under några kvällar på ”Blå Båten” i Malmö hamn. Vi får höra om revydrottningen Lulu Ziegler, samt om judarnas flykt från Danmark till Skåne, under den tyska ockupationen av Danmark. Det märkliga var att danske Simon flydde till Sverige (och Malmö), medan svenska Marianne hamnade i Köpenhamn, under brinnande krig 1940!
(Från SR Malmö. Repris 30/12 19.30, 5/1 00.03)


Söndag 29 december kl 14.03
Mulla Nasrudins bedrifter
Sufiska skämthistorier samlade av Idries Shah.
Övers: Claes Hylinger.
Med: Sven Lindberg.
Musik: Rikard Pilat, Dror Feiler.
Regi och urval: Karl Dunér.
Man skulle kunna kalla Mulla Nasrudin en sufisk Bellman. Han är en skiftande gestalt, ibland klok som en bok och andra gånger en byfåne, ibland fattig och andra gånger omåttligt rik. Men på något sätt är de små styckena alltid tänkvärda visdomar eller för all del: tokerier.
(Från 2001. Repris 1/1 19.03, 4/1 00.55)


Onsdag 1 januari kl. 01.02
Romerska febern
Radiopjäs efter en novell av Edith Wharton.
Dramatisering: Lars Forssell.
Med: Inga Tidblad, Irma Christenson, Christina Schollin, Helena Brodin.
Regi: Carl Olof Lång.
Två damer på en trattoria i Rom minns sin ungdom i den eviga staden. Under den svala ytan tickar ett maktspel med erotik, konkurrens och kärlek.
(Från 1962.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".