Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Nobelpristagare i Radioteatern och Sveriges Radio Drama

Publicerat fredag 8 oktober 2010 kl 14.36
1 av 21
Tomas von Brömssen och Evin Ahmad.
2 av 21
Tomas von Brömssen och Evin Ahmad i årets Nobeldrama: En by när mörkret lagt sig av Kazuo Ishiguro. Foto: Pontus Bergman/Sveriges Radio.
Tarantula av Bob Dylan
4 av 21
Foto: SVT Bild
Pernilla August och Lena Endre i Tiden Second Hand (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
5 av 21
Pernilla August och Lena Endre i Tiden Second Hand (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Svetlana Aleksijevitj
6 av 21
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Patrick Modiano
7 av 21
Foto: TT
Pernilla August (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
8 av 21
Pernilla August (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Stina Ekblad och Etienne Glaser i Björnen sover (Foto: Micke Grönberg/SR)
9 av 21
Stina Ekblad och Etienne Glaser i Björnen sover (Foto: Micke Grönberg/SR)
Surdegshotellets Nobel-special
10 av 21
Surdegshotellets Nobel-special Foto: Sveriges Radio/SVT Bild.
Anita Wall och Johan Lindell i Bakom deras ansikten (Foto: Mikael Andersson/SR)
11 av 21
Anita Wall och Johan Lindell i Bakom deras ansikten (Foto: Mikael Andersson/SR)
Radioteatern Nobelspecial: Tant Julia och författaren. Amanda Ooms och Johan Stavring Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
12 av 21
Radioteatern Nobelspecial: Tant Julia och författaren. Amanda Ooms och Johan Stavring
Horace Engdahl och Jean-Marie Gustave Le Clézio.
14 av 21
Horace Engdahl och Jean-Marie Gustave Le Clézio, pristagare i Nobelpriset i litteratur år 2008, på presskonferensen i Grand Hôtel, Stockholm. Foto: Prolineserver (talk)/Wikimedia Commons.
Harold Pinter (Foto: Max Nash/TT)
16 av 21
Harold Pinter (Foto: Max Nash/TT)
Årets nobelpristagare i litteratur: Elfriede Jelinek. (Foto: PRB)
17 av 21
Årets nobelpristagare i litteratur: Elfriede Jelinek. (Foto: PRB)
Anita Björk
18 av 21
Anita Björk i "Utanför porten" ur "Elizabeth Costello" av John Maxwell Coetzee. Foto: SVT Bild.
Sven Wollter
19 av 21
Sven Wollter Foto: SVT Bild.
V S Naipaul. 2001 års nobelpristagare i litteratur. (Foto: SVT Bild)
20 av 21
V S Naipaul. 2001 års nobelpristagare i litteratur. (Foto: SVT Bild)
Gao Xingjian.
21 av 21
Gao Xingjian - nobelpristagare i litteratur 2000. Foto: SVT Bild.

 

Radioteatern och nu Sveriges Radio Drama, har under flera år haft som tradition att spela något av litteraturpristagaren, även om det inte alltid är någon som skrivit dramatik! Här nedan finns de tidigare pristagarna som spelats.


2017

En by när mörkret lagt sig

av Kazuo Ishiguro.
Översättning: Rose-Marie Nielsen.
I rollerna bl.a: Tomas von Brömssen, Evin Ahmad, Helmon Salomon, Elisabeth Göransson.
Musik: Amina Hocine.
Inspelningstekniker: Rolf Hilton. Producent: Magnus Berg.
Regi: Frida Röhl.

En man återvänder till en by han en gång bott i, men efter hand blir både han och vi som lyssnare osäkra på vart han egentligen kommit. Ur dunklet framträder okända gestalter som säger sig ha tydligt minnas honom, och andra som han minns har inget minne av honom.


2016

Tarantula

av Bob Dylan.
Övers: Görgen Antonsson.
Med: Josefin Ankarberg, Andreas Rothlin Svensson, Andreas Boonstra.
Musik: Bob Dylan.
Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Henrietta Hultén.
Regi, radioarrangemang och gitarrspel: Andreas Boonstra.

Tarantula skrevs runt 1965-66, när Dylan var 25 år, och existerade länge bara som hundörade stenciler i Greenwich Village. 1971 gavs den ut som bok och var länge mest berömd för att vara oläslig.

På senare år har en omvärdering skett, bokens vilda experimentella språk och djärva medvetandeström jämförs med Rimbaud, Walt Whitman och James Joyce. Nya kritiker och läsare ser en litterär medvetenhet där andra tidigare bara såg drogpåverkan.


2015

Tiden Second Hand

av Svetlana Aleksijevitj.
Övers: Kajsa Öberg Lindsten.
I radiobearbetning och regi av Dmitri Plax.
Dramaturg: Magnus Lindman.
I rollerna bland andra: Pernilla August, Lena Endre, Wallis Grahn, Åsa Kalmér, Åke Lundqvist, Marga Pettersson, Shebly Niavarani, Jonas Nilsson, Emma Mehonic, Saeid Sharifian, Jimmy Lindström, Nasreen Larsson, Ashkan Ghods, Johanna Lazcano och en mängd anonyma röster.
Musik: Dror Feiler.
Ljud: Michael Johansson. Producent: Ludvig Josephson.  

– Kärlek genomsyrar Tiden Second Hand, skulle jag våga påstå. De ibland helt förskräckliga former som kärlek kan anta under vissa omständigheter och dess resa genom tid och rum är en bärande kraft. så säger Dmitri Plax som dramatiserat och regisserat föreställningen och fortsätter:

– Den resan ingjuter en gnutta hopp i oss – även den begagnade, återanvända tiden kan föra med sig känslor som räddar människan undan ett ständigt återkommande mörker...

I Tiden Second Hand möter författaren ett stort antal röster i alla åldrar och från olika platser i det som en gång var Sovjetunionen. Förfärliga berättelser från Stalin-tiden blandas med nostalgisk längtan tillbaka till densamma. Man möter vrede över skenande kapitalism, främlingsfientlighet, konspirationsteorier, skriande fattigdom och likgiltighet. Är det nya tider nu efter Sovjetunionens och kommunismens sammanbrott? Eller är allt bara en återupprepning av det gamla, om än i nya former?

 


2014

Lilla smycket

av Patrick Modiano.
Övers: Pontus Grate.
I rollerna: Thérèse - Pernilla August, Moreau-Badmaev - Ivan Mathias Petersson, Apotekaren - Marga Pettersson.
Musik: Anna Lindal.
Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient - Sven Philip. Producent: Dmitri Plax.
Bearbetning, regi: Dmitri Plax.

En dag ser den knappt nittonåriga Thérèse en kvinna på en station i den parisiska metron. Kvinnan liknar hennes mor. Så till den grad att Thérèse tror att det är hon och följer efter.

Dog inte hennes mor i Marocko tolv år tidigare? Har man ljugit för henne? Vad som därefter händer får vi höra Thérèse berätta. Hon minns allt. Även om det är smärtsamt att minnas.

"Det var spännande, Modianos text var mycket svårare än jag först trodde" sa Pernilla August inför premiären av Nobelföreställningen 2014.


2013

Björnen sover

av Alice Munro.
En dramatisering av Åsa Melldahl.
Övers: Rose-Marie Nielsen.
Med: Etienne Glaser - Grant, Stina Ekblad - Fiona,  Albin Flinkas - Grant som ung, Maria Salomaa - Fiona som ung, Emil Almén - Läkaren, Cecilia Nilsson - Föreståndaren, Marika Lindström - Marian, Aubrys hustru, Christian Berling - Aubry.
Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Sofie Tallberg.
Regi: Anders Carlberg.
Grant och Fiona har varit gifta i 45 år. Plötsligt fylls hemmet av kom-ihåg-lappar och Fiona minns inte om hon tagit sin medicin eller inte, vad hon gjort de senaste timmarna eller vem hon talade med nyss. Grant tvingas placera sin hustru på ett demensboende. Det förflutna blandas med nuet, klara stunder med stunder av förvirring. Vad har satt avtryck i en människas liv och vad minns man när man inte längre minns?


2012

Surdegshotellets Nobel-special

Kristina Lugn är hungrig. Horace sitter på cafe i  Berlin, Ebba Witt-Brattström är synsk och Laserturken står i Travemunde och har ”hela bilen full på grejer”. I Oslo pågår redan uttagningarna inför nästa års fredspriskandidat. I Svenska akademin vet man fortfarande inte vem Bob Dylan är. Och ingen utanför Akademin vet vem Mo Yan är. ”Det är det som är så BRA”, säger Peter Englund. Surdegshotellets självutnämnde grävande reporter Tomas Posthed dyker djupt i dikena kring nobelprisen och ställer sig frågan: Vad hade Alfred Nobel tyckt?

Surdegshotellets självutnämnde grävande reporter Tomas Posthed dyker djupt i dikena kring nobelprisen och ställer sig frågan: vad hade Alfred Nobel tyckt?

Surdegshotellet produceras av Radioteatern och görs och medverkas denna gång av: David Rangborg, Alexander Salzberger, AnaGil Nacimiento, Magnus Lindman och Emelie Rosenqvist.


2011

Bakom deras ansikten
- om att vara poet under vänstervåg i strömkantringens år.

Utifrån Tranströmers dikter och brev samt en uppsjö röster ur det radikala mediabruset tecknar Magnus Berg en bild av Tomas Tranströmers strävan efter en egen kurs i strömmen.

Radioteaterns traditionella Nobeldrama tar sin början i slutet av sextiotalet när debatten gick hög om diktarens engagemang och politiska roll. Plötsligt fann sig den dittills kritikerhyllade Tomas Tranströmer vara anklagad för att skriva världsfrånvänd, ”förbrukad”, litteratur.


2010

Tant Julia och författaren

av Mario Vargas Llosa.
Översättning: Jens Nordenhök.

Med: Amanda Ooms Johan Rabaeus, Andreas Rothlin Svensson, Johan Stavring, Sandra Huldt och Anders Ahlbom Rosendahl.
Manus och regi: Magnus Berg.

Den unge Mario arbetar på en lätt kaotisk radiostation där den dynamiske Pedro Camacho gör radiomelodramer som trollbinder hela Peru. När Marios femton år äldre tant Julia en dag återvänder från Bolivia drabbas de av kärleken och inleder ett hemligt förhållande - en skandal om det kom ut i släkten. I takt med att de trasslar in sig för att skydda sin kärlek, får Pedro Camacho allt svårare att hålla reda på de vindlande trådarna i sina radiosåpor, och till slut når de alla en punkt där något måste hända.

I 2010 års föreställning av Magnus Berg gör Amanda Ooms sin radioteaterdebut. Tant Julia och författaren är en av Mario Vargas Llosas mest underhållande och rörande böcker, och handlar om hans eget liv och förhållande med Julia Urquidi Illanes i femtiotalets Peru.


2009

Redan då var räven jägare

av Herta Müller.
Dramatisering: Åsa Melldahl efter Karin Löfdahls översättning.
Med bl a: Kajsa Reingardt, Therese Svensson, Jonatan Rodriguez, Johannes Bah Kuhnke, Bengt Järnblad, Lena B. Eriksson, Gudrun Hagliden samt Ruben Settergren.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Roger Olson. Producent: Erik Lindhé.
Musik: Erik Petersen.
Regi: Åsa Melldahl.
Herta Müller ger en kusligt inträngande bild av hur människor påverkas av förtrycket och terrorn i diktaturens ständiga hot: Adina, en ung oliktänkande lärarinna, märker att någon har genomsökt hennes lägenhet...


2008

Flykterna

Avresor och ankomster med J.M.G. Le Clézio.
Översättning: Ulla Bruncrona.
Radioteaterns hyllning till årets nobelpristagare i litteratur. Regi och manuskript: Åsa Melldahl.
Med bl a: Anna Björk, Hannes Meidal.
Radioteatern har valt att hylla årets nobelpristagare Jean Marie Gustave Le Clézio med ett urval texter ur en av hans mest rastlösa sextiotalsromaner: Flykternas bok, Le livre des fuites. Huvudpersonen, Ung man Hogan är som en spännbro av känslor och reaktioner - mot en kolonialism som samtidigt är en del av honom själv, mot kvinnorna som han ömsom idealiserar och förgör, mot den moderna tiden med sina flyghangarer, sina bombplan och sina reklampelare som han hyllar och hatar. Hans huvud är fullt av invektiv men han klär ändå sin förtvivlan i den allra skönaste språkdräkt.

Le Clézio kallar boken för en äventyrsroman och i vår föreställning kastar sig en spänd, otillfredställd och splittrad ung man mellan byar och städer på jordens alla hörn och kanter. Ett collageartat och splittrat flöde hålls ihop av den unge mannens - Hannes Meidals - temprament och av en ljudvärld och en energi som sänder lyssnaren rakt i famnen på det sena sextiotalet.


2007

Doris Lessing

Ingen produktion gjordes 2007.


2006

Självmordsflickorna i Kars

av Orhan Pamuk.
Med: Clas-Ivar Ljungmark, Tobias Hjelm och Josefin Ljungman.
Ljud: Eric Nyblaeus.
Dramatisering, regi: Åsa Melldahl.
Självmordsflickorna i Kars är en nyskriven pjäs som bygger på texter ur Pamuks roman Snö. Poeten Ka reser till en gränsstad i Anatolien för att ta reda på varför så många unga kvinnor i staden tar sitt liv. Hans undersökning leder till ytterligare tre dramer: Mitt fädernesland och min slöja,  Pjäsen om Guds kärlek och det fria tankeutbytet samt Slöjflickan Kadife. Vi bevittnar mord och självmord utspelar sig medan snön faller över den gamla staden. Eller händer det verkligen? Pamuk leder oss genom tid och rum i en ironisk och gripande teaterlek.


2005

Presskonferens

av Harold Pinter.
Övers: Hanna Carlson.
Med: Krister Henriksson, Pia Johansson.
Regi: Ludvig Josephson.
I en nyskriven kortpjäs av den brittiske dramatikern Harold Pinter möter den nytillträdde kulturministern medierna i en presskonferens. Han är inte det minsta besvärad av frågor om sitt förflutna som chef för säkerhetstjänsten och tillstår entusiastiskt en rad övergrepp mot befolkningen. Kritiska, avvikande åsikter bör lämnas hemma under sängen, bredvid pottan, menar ministern. Och den församlade pressen kan inte låta bli att imponeras av hans uppriktighet.


2004

Betydelse gör detsamma

av Elfriede Jelinek.
”Jag vill inte att språket ska vara en dräkt, utan stanna under dräkten.”

Kropp är meningslöst

av Elfriede Jelinek.
”Opålitlig, men styrd.”


2003

Utanför porten ur Elizabeth Costello

av John Maxwell Coetzee.
Översättning: Thomas Preis.
Med: Anita Björk, Nils Eklund, Erland Josephson, Per Myrberg, Peter Luckhaus, Ann Petrén, Staffan Aspegren.
Regi och dramatisering: Åsa Melldahl.
”Jag är författare, en handlare i fiktioner. Jag håller mig bara med tillfälliga åsikter: fasta övertygelser skulle stå ivägen för mig. Jag byter åsikter på samma sätt som jag byter bostad eller kläder, allltefter mina behov.     


2002

Ur Kaddish för ett ofött barn

av Imre Kertész.
Övers: Ervin Rosenberg.
Med bl a: Sven Wollter, Fredrik Ohlsson, Anne Kalmering.
Dramatisering och regi: Anders Carlberg.
Kaddish är den bön judarna ber för sina döda. När årets nobelpristagare använder ordet får det många dubbla bottnar. I en ömsom munter, ömsom ironisk och vädjande monolog försöker en man berätta varför han valt att förbli barnlös och på så vis också väljer bort sin unga hustru, den vackra judinnan.


2001

12 berättelser ur

Bortom tron

av V.S Naipaul.
Dramatisering: Magnus Lindman, Åsa Melldahl.
Med: Anneli Martini, Claes Ljungmark, Tanja Svedjeström, Simon Norrthon, Charlotta Larsson
Regi: Åsa Melldahl.
Fem svenskar har picnic på Djurgården. Får en bok i skallen och hamnar i Underlandet, där ett myller av röster visar dem en annan värld.


2000

Monolog

av Gao Xingjian.
Övers: Göran Malmqvist.
Med: Jan Malmsjö.
Regi: Åsa Melldahl.

En monolog av nobelpristagaren i litteratur 2000: En skådespelare på några och femtio år stiger ljudlöst upp på den upplysta scenen. Han plockar fram ett rep som han lägger vid rampen…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".