Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Kommentarer till översättningen av ”The company of wolves” av Angela Carter

Publicerat fredag 22 oktober 2010 kl 13.08
Kommentarer till översättningen av ”The company of wolves” av Angela Carter

av Karin Lindeqvist.

Genomgående har jag försökt hålla språket lite gammaldags och sagobetonat. Jag har därför undvikit färskare låneord, och exempelvis översatt ”guarantee” (s. 73) med ”försäkrar” istället för ”garanterar”, ”insist” (s. 66) med ”propsade på” istället för ”insisterade”.

På några ställen har jag satt en översättning på streck och originalet inom [hakparentes] och i Arial. Det är för att markera antingen att originalet använder en talspråklig förkortning och jag ersatt den med en svensk, eller att jag flyttat mig tämligen långt från ursprunget. Det senare är oftast för att undvika upprepningar, t. ex. ”snug” och ”warm and cosy” (s. 57)skulle båda egentligen översättas med ”varm och skön”, ”paws” och ”pads” (s. 63) betyder bägge ”tassar”.

På ett par andra ställen beror det på att en direkt översättning låter, i mitt tycke, besynnerlig på svenska, ex. vis ”he was the color of goatcheese” (s. 75) skulle bli ung. ”hade han samma färg som” men jag valde istället ”var han blek som”. På ett annat ställe har jag ändrat för att undvika ett påfallande rim som saknar motsvarighet i engelskan, ”bowl of cabbage” (s. 67) blir givetvis ”skål med kål” och jag har därför valt ”skål med soppa”.

Eftersom Carters val av ord är ytterst medvetna och upprepningar avsiktliga har jag försökt använda samma ord för vart ord genomgående. Det är dock dessvärre inte alltid görligt, inte minst med det centrala ordet ”tender” som har en rad betydelser, i detta sammanhang främst ”mör”, ”mjäll” resp. ”ömsint”, ”kärleksfull”. Tyvärr har jag inte hittat ett enda svenskt ord som täcker hela vidden och har valt ”mjäll” resp. ”kärleksfull”.      

Ett alltid besvärligt problem är ”you” och om det bör översättas med ”du” eller ”ni”. Här har jag använt bägge enligt följande:

Rödluvan, mormor och mor säger alltid ”du” till varandra liksom bruden, maken och varulven i bröllopsepisoden.

När Rödluvan möter varulven i skogen använder de dock titlar, ”sir” (s. 72) resp. ”miss” (s. 73). Det vore därför anakronistiskt om de inte sa ”ni”. Det fortsätter de med under hela promenaden. Varulven har ingen sådan språklig distans till Mormor, han tilltalar henne som Mormor, och säger därför ”du” till henne. När Rödluvan kommer till stugan talar Varulven först som Mormor och fortsätter sedan med en familjär ton, alltså med ”du” till Rödluvan. Rödluvan använder ”du” under den första korta replikväxlingen med varulven-som-Mormor (s. 77), men när hon återhämtat sig återgår hon till att titulera honom ”sir”. Hennes nya dominans över situationen tycker jag markeras även genom det formellt sett formella tilltalet, då detta uppenbarligen är frivilligt valt och dessutom både retsamt och erotiskt laddat. Jag har därför låtit henne säga ”ni” ända fram till dess de lägger sig i sängen (s. 81). Då är varulven varg, och deras intimitet och delade djuriska natur, understryks genom att hon då övergår till att säga ”du”.

Titel ”sir” översätter jag med ”min herre” (i stället för ”herrn”), eftersom jag tycker att det har en mer lekfull och näsvis ton.

Ordet ”man” översätter jag med dels ”man”, dels ”karl”, dels ”make”. ”Karl” har jag valt i brudens replik på bröllopsnatten för jag tycker det låter mest naturligt. Jag har inte velat ta ”äkta man” för ”husband” eftersom det i detta sammanhang även kan tas mer bokstavligt som en motsats till en s.a.s. ”oäkta man” d.v.s. varulv. På ett ställe har jag också använt ”människa”, i varulvens berättelse i slutet (s. 81). Här tyckte jag det var väsentligt att betona att det är fråga om motsatsparet människa/djur, inte man/kvinna.

Det förekommer också vissa oöversättliga dubbelbetydelser, t.ex. ”bird” (s. 76) som ju både betyder ”fågel” och är slang för kvinna, och jag har fått försöka hitta andra svenska ord med liknade breda associationer. I detta fall valde jag ”tösabit” som kan ha vissa matrelaterade associationer, typ ”en bit att äta”, ”matbit”.   

Varulvens kommentar på bröllopsnatten att han måste gå ut och ”answer the call of nature” är en lätt omformulering av det vardagliga uttrycket ”answer a call of nature”. Jag har tagit den närmaste svenska motsvarigheten ”uträtta mina naturbehov”. Men vill man ha en tydligare markering att det är något speciellt som är på gång kan man tänka sig som alternativ formuleringar som ”naturen gör sig påmind”; ”naturen pockar”; ”naturen kräver sitt”.

Repliken skulle således bli: ”Men, hm, först av allt, innan jag gör dig sällskap under täcket, det råkar bara vara så, min skatt, att naturen gör sig påmind” o.s.v.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".