Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Noll koll

Publicerat fredag 21 oktober 2011 kl 07.00

I förra veckan släppte Timbro en rapport om kommunernas utvärdering av kultursatsningar vilken jag blev ombedd att kommentera vid en debatt på kulturhuset under torsdagskvällen. (Hela debatten filmades och finns att se på Timbros hemsida)Rapporten har fått titeln ”noll koll” och syftar till de man menar bristfälliga bevisen för nyttan av dessa satsningar. Man menar att detta är ansvarslöst handskande med gemensamma medel. Man menar att skattebetalarna vill ha mätbara resultat och att politikerna behöver det för att i hårdare tider kunna försvara att man lägger så stora pengar på kultur. Och man menar att man skriver rapporten för att stärka kulturen.

Jag tror dem på den punkten, men jag tror att man valt fel väg.

FN gav för ett drygt år sedan ut en rapport som räknat ut värdet av våra naturtillgångar. Man har alltstå beräknad vad, som man säger, tjänsterna från ekosystemet är värda och kom fram till exempelvis att tjänsterna från korallreven är värda 170 miljarder dollar per år, naturliga vattenkällor på Nya Zeland 200 miljarder dollar per år, mangroveträsken i Vietnam 7 miljarder dollar per år och så vidare.

Uppsåtet är även här gott, men vad man gör är att man försöker förvandla icke mätbara värden till något som är mätbart och det får oss att tro att vi spelar med värden som går att ersätta. Men den dag vi förstört ekosystemen räcker inte x antal hundra miljarder dollar på vilket postgiro konto i världen vi än skulle sätta in dem för dessa värden är oersättliga.

Ordet konst finns som jag såg inte i rapporten. Inte heller skönhet, empati eller tillit. Och mål som demokrati och yttrandefrihet kallas för ”luddiga”. Men sedan när blev demokrati luddigt? Jo det blir det i samma stund vi kapitulerar inför den ekonomiska nyttans språk. Och det är vad som nu sker i rask takt. Och många som arbetar med konst och kultur förförs över nyvunna metoder att med mätbara resultat få lokala politiker att göra satsningar på kulturlivet.

Det är mycket möjligt att konsten och kulturlivet i en viss period på en viss plats bidrar till ökad turism, tillväxt, bättre skolresultat eller folkhälsa men så snart vi sätter detta som argument för en offentligt finansierad kulturpolitik har vi sålt ut det språk med vilket vi borde tala om värdet av konst och kultur och vi har också gjort des värde utbytbart. För det innebär att i samma stund det finns något som på ett mer effektivt sätt bidrar till turism, tillväxt, folkhälsa eller bättre skolresultat bör vi satsa på det istället.

Vad man också missar i rapporten är också att man bör skilja på konst och kulturpolitik.

Konstens enda uppgift tänker jag är att vara fri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".