Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - maj 1999

Publicerat onsdag 20 oktober 2004 kl 11.52
1 av 4
Meg Westergren och Sven-Bertil Taube under inspelningen av Den fulländade kyssen (Foto: Anders Roth)
2 av 4
Mästaren och Margarita (Foto: Anders Roth)
3 av 4
Rädda oss från eldarna! (Foto: SVT Bild)
4 av 4
Så stark som solen skiner. Från SR Göteborg.

Missa inte Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov.
I rollerna hör vi bland många: Jacob Ericksson, Staffan Göthe, Anna Pettersson, Krister Henriksson, Dan Ekborg och Johan Ulveson.

Lördag 1 maj kl 14.05
Mästaren och Margarita,del 5 av 7.
av Michail Bulgakov.
Övers: Lars Erik Blomqvist.
Med bl a: Anna Pettersson, Anna Björk, Staffan Göthe, Göran Forsmark, Dan Ekborg, Johan Ulveson, Miranda Raeder Bjerking.
Musik: Erik Petersén.
Dramatisering och regi: Håkan Bjerking.

Av kärlek till sin Mästare tackar Margarita ja till en inbjudan att träffa en främmande utländsk herre. Förvandlad till häxa flyger hon iväg på en kvast, spritt språngande naken över Moskvas gator och torg. Hon passerar huset där mannen som förnedrat hennes Mästare bor. Hämnden är ljuv och efter avslutat värv landar Margarita hos Herr Woland och hans följe.
(Repris 3/5 kl 20.00 samt 9/5 kl 00.00)


Söndag 2 maj kl 14.05
Rädda oss från eldarna 
av Erik Uddenberg.
Med: Bengt C W Carlsson.
Regi: Niklas Westergren.

”Du förstår, det tog bara något år efter att vi hade flyttat hit. Gårdarna här omkring. Det började brinna”.
I Erik Uddenbergs monolog har en medelålders man ordet. Han talar till en vän han inte träffar längre. Han berättar om pyromanen som härjar i bygden och som han med alla medel försökt bekämpa. Det utvecklar sig till en ohygglig historia om den ofrivilliga ondskan.
(Från 1997. Repris 8/5 kl 19.30 samt 9/5 kl 00.30)


Lördag 8 maj kl 14.05
Mästaren och Margarita, del 6 av 7
av Michail Bulgakov.
Övers: Lars Erik Blomqvist.
Med: Staffan Göthe, Dan Ekborg, Anna Pettersson, Johan Ulveson, Anders Palm, Marika Bergström samt Radiokören.
Musik: Erik Petersén.
Dramatisering och regi: Håkan Bjerking.

Margarita är värdinna på Herr Wolands bal. Som balens drottning är det hennes uppgift att hälsa på och uppmärksamma alla gäster. Och de är många. Ingen har blivit sjuk eller lämnat återbud. Några anländer i likkistor, andra promenerar in med spanska stövlar om halsen. När klockan slår tolv anländer Herr Woland och ett kranium fylls med en fiendes blod. Herr Woland utbringar en skål och Margarita dricker för allas välgång.
(Repris 10/5 kl 20.05 samt 16/5 kl 00.00)


Premiär!
Söndag 9 maj kl 14.05
Så stark som solen skiner 
av Åsa Gustafsson och Mats Berglund.
Med: Åsa Gustafsson, Per Umaerus.
Musik: Åsa Gustafsson, Johan Johansson Text: Mats Berglund
Musiker: Åsa Gustafsson, Johansson, Magnus Hjorth, Robert Zetterquist, Mikael Frahleryd.
Regi: Mats Berglund.

En slags kärlekshistoria om Per och Åsa. Under somrarna var de tillsammans varje dag ända tills folkomröstningen skiljde dem åt. Den omröstning som skulle lösa alla energiproblem. Per var för och Åsa var mot. Nu träffas de igen. När Per, efter Åsas vägbeskrivning, stiger ur sin bil visar det sig att Åsa bor granne med ett kärnkraftverk. Mötet mellan de båda varken börjar eller slutar som de tänkt sig.
(Från SR Göteborg. Repris 15/5 kl 19.30 samt 16/5 kl 00.30)


9 maj kl 14.35
Bön för Tjernobyl
av Svetlana Aleksijevitj.
En framtidskrönika dramatiserad och regisserad av Britt Edwall.
Övers: Hans Björkegren.
Med: Staffan Olzon, Leif André, Britt Edwall, Hans Björkegren, Peter Dalle, Sissela Kyle, Raine Navin, Fredrik Myrberg, Timo Sundberg, Ingela Olsson, Karin Wiberg, Kajsa Isaksson.
Gråterskan: Pia Olby.
Musik: Arvo Pärt.
Svetlana Aleksijevitjs prisbelönta och omtalade intervjubok från den svarta zonen runt Tjernobyl: Bön för Tjernobyl kom ut i pocketupplaga för ungefär ett år sedan. Denna ständigt aktuella föreställning sändes både av Radioteatern och Dokumentärredaktionen under augusti och september 1998.
(Repris 15/5 kl 20.00)


Lördag 15 maj kl 14.05
Mästaren och Margarita, sista delen
av Michail Bulgakov.
Övers: Lars Erik Blomqvist.
Med: Staffan Göthe, Anna Pettersson, Dan Ekborg, Johan Ulveson, Krister Henriksson, Göran Forsmark, Niclas Falk, Jacob Ericksson.
Musik: Erik Petersén.
Dramatisering och regi: Håkan Bjerking.

Margarita återförenas med sin älskade mästare. Han är i ett eländigt skick och oroar sig för allt. Woland och hans vänner löser de flesta av hans problem, sjukhusjournaler försvinner, minnen och sparbanksböcker kommer åter, en hyresgäst vräks och Mästaren och Margarita är tillbaka i källaren vid Arbat för att fortsätta leva sitt liv tilsammans. Men ärkeängeln Gabriel kommer med ett bud till Woland. Ett bud som ger Mästaren och Margarita frid och gör att Mästarens berättelse äntligen kan bli färdigskriven.
(Repris 17/5 kl 20.05 samt 23/5 kl 00.00)


Premiär!
Söndag 16 maj kl 14.05
Den fulländade kyssen 
av Krister Gidlund.
Med: Sven-Bertil Taube, Meg Westergren.
Regi: Anders Carlberg.

Poeten och bokförläggaren Krister Gidlund debuterar som dramatiker. Ett möte mellan en man och en kvinna, en sinnrik väv av filosofiska och erotiska trådar som flätas i och ur varandra mot en fond som är lika mörk som humoristisk. Varför smakande kyssen inte riktigt som man hade tänkt sig? Frågan går ju an att ställa - här utforskas den också i praktiken; det funns ju så många sätt att kyssas på.
(Repris 22/5 kl 19.30 samt 23/5 kl 00.30)


Premiär!
Lördag 22 maj kl 14.05
Aniara
av Harry Martinson.
Med: Helge Skoog och Gunnar Edander.
Musik: Gunnar Edander.
Ett samarbete mellan Radioteatern och Klara Soppteater.
(Repris 22/5 kl 14.05 samt 30/5 kl 00.00)      


Söndag 23 maj kl 14.05
Ur Drömmarnas ambassad 
av Göran S Jonasson.
Med: Fredrik Ohlsson, Gunvor Pontén, Christian Berling, Anita Wall, Marianne och Gunnar Nielsen m fl.
Regi: Anders Carlberg.
Sin barndom kan man aldrig få tillbaka, men kanske sin barndoms sommarpensionat? Georg bjuder in till en ”nostalgiträff” och människor som inte setts på snart femtio år får dansa till tonerna av sina egna föräldrars gamla återuppståndna Quarnströms Kvartett. Mysteriet med en försvunnen flygare klarnar och ingen lämnar pensionatet som när han kom.
(Från 1998. Repris 29/5 kl 19.30 samt 30/5 kl 00.30) 


Lördag 29 maj kl 14.05
Klytaimestra eller Brottet
av Marguerite Yourcenar.
Övers: Anita Blom.
Med: Kristina Kamnert-Sunesson, Ronnie Hallgren.
Regi: Ronnie Hallgren.
”Jag ska förklara för er, Herrar Domare...” Så inleder Klytaimestra sitt försvarstal. Men också sin berättelse om mannen som hon väntat på så länge. Ända sedan hon lämnade sin moders sköte och hennes amma smyckade henne med blommor. En man som hon ville älska och älskade... En man att uppoffra sig för, att offra sitt blod, sitt kött, sitt hjärta till.
(Från SR Malmö 1997. Repris 31/5 kl 20.05 samt 6/6 kl 00.00)


Söndag 30 maj kl 14.05
Elektra eller Demaskeringen
av Marguerite Yourcenar.
Övers: Anita Blom.
Med: Katarina Lundgren, Michael Engberg, Fredrik Dolk, Karin Ekström, Bo Christer Hjelte, Sören Källstigen, Pär Ericson, Tom Ahlsell.
”Du var den förste som talade snällt till mig sen Orestes flytt...Och det var i ditt hus som jag sökte skydd, fortfarande röd om kinden efter Aigisthos örfil.” Elektra väntar på att äntligen få ta ut sin och sin bror Orestes hämnd på Klytaimestra och Aigistos, för brottet mot deras far: kung Agamemnon.
(Från SR Malmö 1997. Repris 5/6 kl 19.30)


Premiär!
Lördag 5 juni kl 14.05
Maria Magdalena eller Frälsningen
av Marguerite Yourcenar.
Övers: Anita Blom.
Med: Katarina Zell.
Regi: Mikael Strandberg.
Maria Magdalena eller Frälsningen kallar Marguerite Yourcenar sin berättelse om Maria och Johannes. Johannes lämnar Maria på bröllopsnatten för ett möte med Gud. Maria bestämmer sig för att hämnas på Gud... Hon flyr ut i natten och förvandlas från den oskuldsfulla Maria till skökan Maria. Hon beslutar sig för att förföra Gud, i Jesus gestalt, men ödet fill annorlunda och hon möter Gud i form av Frälsningen.
Radioteatern har tidigare sänt två föreställningar av Marguerite Yourcenar; Elektra eller Demaskeringen och Klytaimestra eller Brottet. Maria Magdalena är hämtad ur diktsamlingen Feux (Eld) som skrevs mitt i en kärlekskris som gett verket sitt tema; passionen. Yourcenar menade att texterna inte behöver ytterligare kommentarer eftersom den allt uppslukande kärleken, som fångar sitt byte som en sjukdom, sedan alla tider varit ett tema i litteraturen.
(Från SR Malmöhus. Repris 7/6 kl 20.05 samt 13/6 kl 00.03)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".