Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

På spaning efter den tid som flytt

Publicerat tisdag 8 november 2011 kl 13.59

av Marcel Proust.

Del 1 av 2: Marcel - vår författare och huvudperson - ligger på sitt yttersta. Gestalter från hans liv, hans bok, träder fram. I hans tankar är den unga kvinnan som han träffat vid havet, Albertine, systerdotter till kanslirådet vd ministeriet för offentliga arbeten. I Marcel Proust mäktiga romansvit träder vi in i en svunnen värld: Paris salonger, den eleganta badortens caféer och lantgodsens lummiga parker.

På spaning efter den tid som flytt
av Marcel Proust  i översättning av Gunnel Vallqvist.
En dramatisering i två delar av Magnus Florin.    

I rollerna: Hannes Meidal (Marcel), Julia Dufvenius (Albertine), Lil Terselius (Mamma), Gunnel Lindblom (Mormor), Pontus Gustafsson (Doktorn), Claire Wikholm (Françoise), Julia Marko-Nord (Gilberte) Christian Berling (Hertigen av Guermantes), Margaretha Byström (Hertiginnan av Guermantes), Rikard Wolff (Baron de Charlus), Magnus Krepper (Swann), Johan Lindell (Saint-Loup), Elin Klinga (Andrée), Åke Lundqvist (Monsieur Verdurin), Sonia Heideman (Madame Verdurin).
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip.
Regi: Anders Carlberg.

Marcel Prousts väldiga romansvit - över tretusen sidor - spelas här upp i två delar om sammantaget ungefär två och en halv timme. Av Prousts över fyrahundra gestalter möter vi ett femtontal. Handlingen utspelas dels i ett pågående ”nu” med den sjuke och kanske döende Marcel i sitt rum, dels i det förflutna ”nu” som utgörs av skeenden i Combray (den lilla stad där familjen vistas vid ledigheter) Balbec, (havsorten där man bor på badhotell), samt Paris (med familjens våning vid Champs Elysées).

Romanens gestalter vakar vid Marcels bädd, eller framkallas av honom för att spela med i hans gigantiska bok. Där är mamma och mormor, familjetjänarinnan Françoise och doktor Cottard, det  högättade hertigparet Guermantes och paret Verdurin (förmögna, av borgerlig härkomst), vännerna Saint-Loup och Swann, ungdomskärleken Gilberte och baron de Charlus, samt flickorna Andrée och Albertine. Albertine, som blir hans stora kärlek, hon som kallas ”Den fångna” och ”Rymmerskan” i två av romanverkets delar.

På spaning efter den tid som flytt är så mycket. En skildring av den subjektivt upplevda tiden. En berättelse om saknadens och minnets skapande och bindande krafter. En etsande skarp vision av hur en epok går i graven och en ny epok föds. En studie i kärlekens och svartsjukans fantasier och förvandlingar, klarsynthet och blindhet. En bok om den oöverstigliga svårigheten att börja skriva en bok - som slutar med den lika oöverstigliga svårigheten att avsluta den.

av Magnus Florin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".