Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - september 2000

Publicerat torsdag 14 oktober 2004 kl 13.16
1 av 4
Eva Staaf (Foto: Johan Ljungström)
2 av 4
Björn Granath (Foto: Johan Ljungström/SR)
3 av 4
4 av 4
Familjen Bra! (Illustration: Joakim Pirinen)

Lördag 2 sep kl 19.30
Dramatiska Institutet:
I skuggan av ett träd
av Eva Staaf.
Två familjer i ett idylliskt radhusområde. Vore det inte för äppelträdet som råkar växa mitt på tomtgränsen…dignande av frukt. Nej, det står i vägen, det skuggar!


Sällskapslekar
av Josefine Adolfsson.
En helikopter hänger över stranden. Någon annanstans är det nyårsnatt och en pjke är rädd för mörkret. Ett kalejdoskop av scener.
(Repris 4/9 19.03)     


Söndag 3 sep kl 14.03
Dramatiska Institutet:
Till Pompeji
av Erika Hedenström.
Kvinnan där borta liknar min mor. Och mannen vid hennes sida - det är ju Marcello Mastroianni. Men han är ju död. Lika död som Mamma. Ändå är det hon
(Repris 8/9 19.03)


FRISPEL i P3
Söndag 3 sep 21.03
My name is Jenny …och det ska ni skita i
av Johanna Langhorst
Jenny sjunger i kyrkans kör. Prästen undrar om hon inte kan komma hem till honom efteråt, och städa.
(En elevproduktion från Dramatiska Institutet. Repris 4/9 03.03)


Fredag 8 september kl 18.10
Intagningen
Att komma in på en konsthögskola är något av det svåraste som finns. Hundratals hoppfulla söker varje år till ett dussintal platser på varje skola – chansen brukar vara runt en procent. Ändå är framtidsutsikterna de sämsta tänkbara. En konstnärlig karriär är endast ett fåtal förunnat, och ännu färre av alla utexaminerade konstnärer lyckas försörja sig på sin konst.
Ändå söker sig fler och fler till denna törnbeströdda bana, och skolornas jurymedlemmar har ett styvt jobb med att vaska fram talang bland tusentals insända bilder och skulpturer. Konstnären Jörgen Svensson, som sedan 1996 är professor på Konsthögskolan Valand i Göteborg, har skrivit pjäsen ”Intagningen”, om en grupp jurymedlemmars vedermödor under dessa hektiska dagar. Men under tiden hinner man förstås också diskutera konstutbildningarnas roll, sina privatliv och Konstens innersta väsen. ”Intagningen” är en samproduktion mellan Radioteatern och Kulturredaktionen. Kl 22.10 sänds en debatt om pjäsens frågeställningar: Hur många konstnärer kan vi utbilda?
(Repris 10/9 kl 13.05)Lördag 9 sep kl 19.30
Foajé
Radioteaterns månadsmagasin där du möter författarna, skådespelarna och regissörerna. I rampljuset: Sophie Treadwell.
Red: Ludvig Josephson.


RADIOTEATERN 75 ÅR!
Lördag 9 sep kl 19.30
Leka med elden
av August Strindberg.
Med: Gunnar Björnstrand, Birgitta Valberg, Ulf Palme, Eva Dahlbeck, Max von Sydow, Bibi Andersson.
Regi: Ingmar Bergman.

Naturligtvis är det mannen, främst den äkta maken med sin skarpa blick, som leder den klåfingriga kvinnan bort från den hotande faran: det erotiska lättsinnet. Strindberg har med glimten i ögat drivit med sig själv då hans alter ego: vännen i huset framställs som en komisk figur som leker med fantasipassionen för frun i huset men flyr i panik när allvaret hotar. En komedi om sysslolöshet, svartsjuka och passion.
(Från -61. Repris 11/9 19.03, 10/9 00.03)


Söndag 10 sep kl 14.03
Familjen Bra 1:3
av Joakim Pirinen.
Med: Jonas Bergström, Marika Lindström, Annika Wallin Öberg, Tommy Andersson.
Musik (C): Ludvig Josephson, Dan Suttner.
Musik: (E): Dan Suttner, Miriam Oldenburg, Ludvig Josephson.
Regi: Ludvig Josephson.

Familjen består av mamma, pappa, dotter och son, som alla är fullkomligt tillfreds med tillvaron. Inte på det sättet att de skulle vara några liknöjda själlösa automater, nej, tvärtom! De är aktiva, utåtriktade, förnuftigt reflekterande, uppriktigt omtänksamma och i alla avseenden framgångsrika, De faller oavbrutet i stilla hänryckning över allting. Det gäller tillvarons existentiella bråddjup lika väl som dess mest banala sidor.
(Från -98. Repris 15/9 19.03)


Söndag 10 sep 00.53
Dramatiska Institutet:
Popcorn om natten
av Maria Sveland.
En dotter talar in långa meddelanden på sin pappas telefonsvarare. Han också, på hennes. Men aldrig talar de med varandra.


Premiär!
Lördag 16 sep kl 19.30
Ett drömspel
av August Strindberg.
Med: Lotta Tejle, Anders Ahlbom Rosendahl, Leif André, Niklas Ek, Christer Fant, Mats Flink, Björn Granath, Ingvar Hirdwall, Ulricha Johnson, Erland Josephson, Chatarina Larsson, Sven Lindberg, Anneli Martini, Michael Nyqvist, Cilla Thorell, Johan Ulveson, Björn Wahlberg.
Musik: Niko Röhlcke.
Regi: Eva Molin.
Ett drömspel handlar om hur guden Indras dotter kommer till jorden för att lära känna hur människorna har det. Hon får under sin vandring höra Affischören beklaga sig över att inget blir som han hade tänkt sig, se Officern förgäves vänta på sin Victoria, pröva på äktenskapets plikter tillsammans med Advokaten.
(Repris 18/9 19.03, 24/9 00.03)


Söndag 17 sep kl 14.03
Familjen Bra 2:3
av Joakim Pirinen.
Med: Jonas Bergström, Marika Lindström, Annika Wallin Öberg, Tommy Andersson.
Musik (C): Ludvig Josephson, Dan Suttner.
Musik: (E): Dan Suttner, Miriam Oldenburg, Ludvig Josephson.
Regi: Ludvig Josephson.

Ananasbatteriet kommer att lösa hela världens energiproblem och dessutom kan världssvälten stoppas. Bättre kan det väl inte bli för familjen Bra?
(Från -98. Repris 22/9 19.03)


Söndag 24 sep kl 14.03
Familjen Bra 3:3
av Joakim Pirinen.
Med: Jonas Bergström, Marika Lindström, Annika Wallin Öberg, Tommy Andersson, Johan Paulsen, Jelena Jangfeldt, Sebastian Röhlcke Montelius, Lukas Kanter.
Musik (C): Ludvig Josephson, Dan Suttner.
Musik: (E): Dan Suttner, Miriam Oldenburg, Ludvig Josephson.
Regi: Ludvig Josephson.

Hur gick det sen för den lyckliga kärnfamiljen Bra? Jo, mamma Eva och pappa Lasse väntar sitt tredje barnbarn och ska själva få tillökning, tack vare sitt hälsosamma och regelbundna sexliv. Dessutom är det någon, välkänd för oss alla, som vill göra den härliga familjen Bras bekantskap!
(Från -98. Repris 29/9 19.03)


RADIOTEATERN 75 ÅR!
Måndag 25 sep kl 19.30
Gäster väljer sina favoritscener ur Radioteaterns arkiv.
(Repris 1/10 00.03)


Premiär!
Lördag 30 sep kl 19.30
Den sorgliga historien om Helen Jones
av Sophie Treadwell.
Övers: Kerstin Gustafsson.
Musik: Erik Petersen.
Med: Kajsa Reingardt, Björn Granath, Marie Göranzon, Tomas Pontén, Anna Pettersson, Anita Ekström, Johan Lindell, Jane Friedmann, Sten Ljunggren, Magnus Roosman, Jonas Malmsjö. m fl. Regi: Åsa Melldahl.
I nio scener skildras en kvinnas vandring från kontoret, via bröllopsnatten, förlossningskliniken, mötet med älskaren, mordet på maken till rättegången och dödscellen. Och mitt i orkanens öga -Helen Jones: hudlös, inåtvänd, en lekboll, ett offer men liksom Woyzeck först och sist en gåta. ”Du är den renaste kvinna som någonsin funnits” säger älskaren.
(Repris 2/10 19.03, 7/10 00.03)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".