Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - april 1997

Publicerat torsdag 28 oktober 2004 kl 10.36
1 av 2
Ingmar Bergman (Foto: Jarl Ekenryd, SVT Bild)
2 av 2
Per Oscarsson och Karin Kavli under inspelningen av Gengångare. (Foto: SVT Bild)

Premiär!
Fredag 4 april kl 19.30
Dorian Grays porträtt del 1 av 8 
av Oscar Wilde. 
Efter Nils Salanders översättning från 1905.
Med bl a: Pontus Plaenge, Stefan Ekman, Rikard Wolff, Reine Brynolfsson, Ewa Fröling, Anna Björk.
Regi och dramatisering: Anders Carlberg
Den unge, sköne Dorian Gray får sitt porträtt målat av Basil Hallward och presenteras för Lord Henry, som till Basils stora förtret blir Dorians nye vän och följeslagare. Den unge mannen fyller, tillsammans med Lord Henry, sitt liv med utsvävningar. Dorian ger sig in i en kärleksaffär, som får en dramatisk vändning, där både hans ära och hans liv står på spel. Och uppe på vinden händer de underligaste saker med porträttet - Dorian Grays porträtt.                      


Premiär!
Lördag 5 april kl 14.05
Tiden tiger, tiden talar 
av Olga Golubtsova.
Översättning: Svetlana Söderberg-Nyman.
Med bl a: Annika Brunsten, Maud Adams, Sif Ruud, Petra Brylander, Anna Azcárate, Margareta Gudmundson, Ara Arnia, Anna-Maria Blind, Kjell Peder Johansson, Ulla Lyttkens, Karl Levander, Lars Lindström, Mia Nilsson.
Musik: Peter Tjajkovskij.
Bearbetning och regi: Gunilla Bresky.
I 20 år havar hon övertygad om att hennes man mördade president Kennedy. Idag är hon inte lika säker på att han inte gjorde det. Den ryska jounalisten Olga får veta att Marina Oswald är född i hennes hemstad. Hon börjar leda efter hennes historia. En fascinerande berättlse om ”presidentmördarens” hustru. Vem var kvinnan som var gift med den gåtfulle Lee Harvey Oswald? Hur blev hennes liv efter skotten i Dallas? 


Söndag 6 april kl 14.05
Arbetsbiens kärlek
av Alexandra Kollontaj.
Övers, dramatisering: Åsa Melldahl.
Med bl a: Lennart Hjulström, Ebon Sorin, Roland Hedlund, Doris Svedlund, Margita Ahlin, Inger Hayman, Reine Brynolfsson, Kerstin Tidelius, Iwar Wiklander, Maria Hedborg, Måns Westfeldt, Birgitta Pettersson.
Regi: Finn Poulsen.
Den stackars Vasja - en mager, flatbröstad och blodfattig stickerska. Hon är på väg till västsibirien där hennes partikamrat och älskade Vladimir slagit sig ner. Han har blivit direktör för en textilfabrik. Vasja kastas mellan sina kommunistiska ideal och kärleken till Vladimir, som parallellt med sitt engagemang i revolutionen visar alltmer kapitalistiska böjelser; sidentäcken, mattor, till och med duk på matbordet...
(Från SR Göteborg 1979)


Fredag 11 april kl 19.30
Dorian Grays porträtt del 2 av 8 
av Oscar Wilde. 


Lördag 12 april kl 14.05
Falskspelare
av Nikolaj Gogol.
Övers: Astrid Bæcklund.
Med: Nils Eklund, Gunnar Björnstrand Max von Sydow, Axel Düberg, Åke Fridell, Rune Turesson, Benkt-Åke Benktsson, Toivo Pawlo, Yngve Nordwall.
Regi: Ingmar Bergman.
Miljön är en anfrätt småstadsidyll bosatt av korrumperade skojare, där alla lurar alla.                         
(Från SR Malmö 1957) 


Söndag 13 april kl 14.05
Fedra
av Marina Tsvetajeva.
Övers: Annika Bäckström.
Med: Stina Ekblad, Anita Björk, Erland Josephson, Krister Henriksson, Sten Ljunggren, Johan H-son Kjellgren, Johan Rabæus, Carl-Magnus Dellow, Sissela Kyle, Inga-Lill Rydberg, Agneta Ahlin.
Regi: Agneta Elers-Jarleman.
Den antika myten om Fedra som övermannas av en oresonlig passion för sin styvson Hippolytos. Här i en personligt lyrisk nydiktning som till det yttre följer den klassiska handlingen - som den skildras av Euripides eller Racine, men till sin kärna är förhöjt genom modern psykologisk inlevelse. Marina Tsvetajeva har på senare år erkänts som  den ryska modernismens främsta lyriker.

Med inledande textcollage sammanställt av Agneta Elers-Jarleman.
(Från 1994)


Fredag 18 april kl 19.30
Dorian Grays porträtt del 3 av 8 
av Oscar Wilde. 


Premiär!
Lördag 19 april kl 14.05
Skuggan
av H C Andersen.
Dramatisering och Regi: Britt Edwall.
Med: Jonas Gardell, Claire Wikholm, Kajsa Reingardt, Leif Stålhammer, Renate Jüdes, Manne Indahl, Raine Navin.
Musik: Gunnar Idenstam.
Den osäkre skomakarsonen H C Andersen hade en högättad nära vän som en dag sa: ”jag har väldigt svårt för att du säger DU till mig. Säg NI snälla du. Men om du vill kan jag säga du till dig!” Det var det första fröt till sagan Skuggan. Obrutet aktuell än idag. Skuggorna, kopiorna, de förstulet avundsjuka beunrarna, eftersägarna vinner alltid på kort sikt över de konstnärer och andra fria själar som vågar tänka och handla själva utan att snegla på vad åsiktsmodet just nu föreskriver.


Söndag 20 april kl 14.05
Gengångare
av Henrik Ibsen.
Övers: Tore Zetterholm.
Radioarr: Herbert Grevenius
Regi: Åke Falck.
Medv: Karin Kavli, Per Oscarsson, Gun Arvidsson, Håkan Jahnberg, Ludde Gentzel.

Fru Alfvings son, den unge konstnären Osvald kommer hem från Paris. Han är sjuk och nedstämd, föräldrarnas livslögn har nått honom och sätter smärtsamma, febriga, outplånliga spår i hans kropp. Gengångare är ett alltid lika aktuellt drama. I denna pjäs berörs, i dubbel bemärkelse, brännande ämnen som dödshjälp ochblodskam. Ibsen använder sig av en retrospektiv teknik - händelser ur det förflutna stiger fram ur skuggorna och påverkar handlingar och skeenden i nuet. Publiken får ta del av de mörkaste hemligheter samtidigt som de gradvis avslöjas för de berörda rollfigurerna på scenen. Ibsen brukar räknas som en av hörnstenarna i nordisk dramatik tillsammans med Holberg och Strindberg och hans Gengångare hör till den stående naturalistiska repertoaren i Europa tillsammans med Strindbergs Fröken Julie.
(Från Göteborg 1956)


Fredag 25 april kl 19.30
Dorian Grays porträtt del 4 av 8 
av Oscar Wilde. 


Lördag 26 april kl 14.05
De löjliga preciöserna
av Molière.
Övers: Ana Randel.
Med: Frank Sundström, Jan Malmsjö, Carl-Gunnar Wingård, Irma Christenson, Gertrud Fridh, Betty Tuvén, George Funkquist, Hilding Gavle.
Regi: Alf Sjöberg.
Pappa Gorgibus är bekymrad för sin dotter och sin nièce, två högfärdsgalna fjollor som avvisat två hedervärda friare. Friarna ger fjollorna en läxa genom att skicka på dem sin betjänt Mascarille och en av dennes kumpaner i Paris undre värld, utklädda till markis och vicomte på modet...
(Från 1959)


Premiär!
Söndag 27 april kl 14.05
Knox
av Lena Viktorin.
Med bl a: Eva Röse, Johan Hedenberg, My Holmsten, Kalle Westerdahl, Stig Vig, Fredrik Ohlsson, Göran Forsmark.
Musik: Stig Vig.
Regi: Thorsten Flinck.
I den cineastiska världen har det sedan länge funnits en uppskattad genre: Roadmovies. Pjäsen Knox skulle kunna karaktäriseras som en radioteaterns motsvarighet till den genren.
Moa är en ung tjej som förlorar sin pappa; den människa som trots alla sina fel och brister stod henne närmast. I sin sorg och ilska flyr hon tillsammans med sin pojkvän. I Asien kommer verkligheten ikapp dem och det blir inte alls som Moa hade tänkt sig. En föreställning med många möten och tvära kast av en ung kvinnlig debutant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".