Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

I plommonstop och paraply

Publicerat tisdag 26 oktober 2004 kl 11.46
1 av 5
Stig Järrel har inte lika roligt som Gunnar Björnstrand här under inspelningen. (Foto: Bertil S-son Åberg)
2 av 5
Edward Taylor
3 av 5
Brian Cooke
4 av 5
Johnnie Mortimer
5 av 5
Björnstrand och Järrel iklädda plommonstop och paraplyn.

Skämt i själva verket...

Artikeln publicerad i RiR nr 36, 4-11 september 1965.
(Bearbetad av Marie Jansson.)

1963 gick i svensk radio serien I plommonstop och paraply med Stig Järrel och Gunnar Björnstrand som de således utrustade herrarna. 1965 och 1970 var det åter dags för serien och 1997 repriserades några av episoderna efter enträgen begäran av devota fans.

I denna artikel berättar Georg Eliasson, då chef för radiounderhållningen, mer om I plommonstop och paraply.

Våren 1963 uppenbarade sig i engelsk radio The Men from the Ministry och redan på sommaren kom de till oss som herrarna I plommonstop och paraply. Den engelska serien var skriven för Wilfrid Hyde White och Richard Murdoch och i Sverige fanns Gunnar Björnstrand och Stig Järrel beredda att fatta deras paraplyer. Serien gick med tio program. Fler manuskript fanns inte och varje gång Björnstrand och Järrel besökte Sveriges Radio undrade de om inte någon fortsättning var att vänta. Det undrade vi också och undringen gick vidare till seriens författare Edward Taylor, som under tiden blivit ansvarig för manuskriptavdelningen på BBCs underhållning.

1965 var det klart för nya episoder i serien. Taylor hittade två medarbetare, Brian Cooke och Johnnie Mortimer, och i maj låg femton nya manuskript klara. Söndagen den 25 juli 1965 startade BBC den nya serien, fortfarande med Wilfrid Hyde White och Richard Murdoch i huvudrollerna, och söndagen den 5 september samma år kom Björnstand och Järrel i sina plommonstop och paraplyn.

Ni som minns serien från 60-talet, vet att seriens båda  huvudfigurer drar på sig katastrofer på samma otvungna sätt som ett picknick drar till sig getingar och kanske kommer ni ihåg hur de av rent misstag gjorde en rymdpilot av en ung maskinskriverska, fick iväg en krigsförklaring från Isle of Wight mot Storbrittannien eller åstadkom en arméleverans av 20.000 vänstergaloscher. Allt och för det mesta med vett och etikett och gående tjänstevägen.

En annan aspekt på verksamheten gav ett av avsnitten från 1965, där det sägs att ”serien vill vittna om hur herrarna i detta verk uppehåller stolta traditioner, seder och bruk - och ja, över huvudtaget det mesta , som passerar deras skrivbord.”

Mer om författarna

Edward Taylor: född och något uppfostrad i Southend, Essex. Hade mycket trevligt under en månad som gäst vid ett av svenska Rotary anordnat internationellt ungdomsläger i Linköping 1950. Skrev för och uppträdde i revy efter universitetsstudier i Cambridge. Skrev och producerade The Men from the Ministry. Har upptäckt två nya författare Mortimer och Cooke. Tycker om att spela fotboll och se på cricket, men inte på samma gång...

Brian Cooke: född i Liverpool. Bor i London med fru och mycket intelligent hund. Arbetar på heltid som tecknare och har lyckats placera sina alster i både dags- och veckopress, inkl Punch. Inga speciella hobbies men är oerhört förtjust i att spela gitarr ganska dåligt...

Johnnie Mortimer: började som fast anställd reklamtecknare, blev frilans, var under två år ansvarig för den konstnärliga utstyrseln av en förlagsproduktion, blev frilans igen och förekom som som tecknare i dags- och veckopress. Började skriva för radio och inbjöds efter debuten med Mostly Murdoch att medförfatta denna serie. Bor i London.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".