Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.
JORDEN RUNT

Minsk, drömmarnas solstad

Publicerat lördag 30 juni 2012 kl 14.30
Parfenon Bohi

- en resehandledning.

Efter en roman med samma titel av Artur Klinau.

Premiär! Lördag 30 juni 14.30

En gång i tiden byggdes Solstaden i Lyckolandet där Metafysikern regerade med hjälp av sina tre medregenter: Makten, Visheten och Kärleken. Alla hade de sina rum i Solstaden, den harmoniska porten vid infarten till Imperiets territorium.

Idag är Imperiet borta, den störste Metafysikern Stalin har förlorat sin makt. Lyckan förblev ouppnådd... Men platsen finns kvar. Den fantasmagoriska, gigantiska dekoren till ett besynnerligt teaterstycke, där verkligheten har ersatts av scenografi, men scenografin går upp i verkligheten. Stadens egendomliga Palats påtalar kategoriskt för åskådaren sin upphöjda härkomst, avkräver honom pietet. Men Palatsens stad smälter bort, bleknar, dunstar inför ögonen på en, lämnar betraktaren i en påtaglig atmosfär av grandios tomhet.

Solstaden var byggd för en åskådare, en besökare, en människa som kom inresande i Utopins land genom denna monumentala triumfbåge. Hur känns det att vara instängd i det öppna, förlorad i storheter som Tiden, Filosofin, Moralen och Historien? Hur känns det att mot bakgrund av detta klassicistiskt majestätiska, antika förfall vara fastnaglad av det gyllene snittet mitt på ett oändligt torg under den gassande Solen? Vill ni veta det?

Välkomna till Solstaden!

Minsk, drömmarnas solstad

en resehandledning
Efter en roman med samma titel av Artur Klinau i översättning av Lars Erik Blomqvist.
Med: Josefin Ljungman, Jimmy Lindström, Magnus Berg, Marie Wennersten, Jerker Jansson, Emelie Rosenqvist.
Musik och inspelning av autentiska ljudmiljöer: Philippe Tschmyr.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip.
Bearbetning, regi och produktion: Dmitri Plax.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".